Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ αποχαιρετά το Ευρωκοινοβούλιο

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, ανακοίνωσε ο 69χρονος γαλλογερμανός πολιτικός Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πραγματοποιώντας την τελευταία του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο. Εξάλλου, ο Κον Μπεντίτ, ηγετική φυσιογνωμία του γαλλικού Μάη του ’68 και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, είχε δηλώσει από πέρυσι ότι θα αποσυρθεί.

Ανακοινώνοντας ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες ευρωεκλογές, χαρακτήρισε τη τελευταία ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ως μία «συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή». Όπως είπε, «έχει έρθει η ώρα να περάσει η σκυτάλη στη νέα γενεά».

«Είκοσι χρόνια της ζωής μου φθάνουν στο τέλος τους. Και κοιτάω μπροστά και δεν μπορώ να μην σκέφτομαι: θα υπάρξουν άραγε ακόμη 20 χρόνια; Πολύ ενοχλητική σκέψη», ανέφερε ο «κόκκινος» Ντάνι.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ θα ασχοληθεί με την μικρή ποδοσφαιρική ομάδα που διοικεί από το 2012, η οποία «συγκεντρώνει πρόσωπα από διαφορετικές γειτονιές, εθνικότητες και κοινωνικές ομάδες». Στα σχέδιά του περιλαμβάνονται η συγγραφή βιβλίου για την εβραϊκή του ταυτότητα και το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ για το ποδόσφαιρο.

Μία από τις ηγετικές μορφές του γαλλικού Μάη του '68, ο Κον Μπεντίτ απελάθηκε από τη Γαλλία για τον ρόλο του στο φοιτητικό κίνημα. Δεν του επετράπη να επιστρέψει παρά μόνο δέκα χρόνια αργότερα.

Αφού έγινε μέλος των Γερμανών Πρασίνων εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο το 1994.

Με τους αγώνες του, τη διπλή του υπηκοότητα και τη γλωσσομάθειά του, ο φεντεραλιστής Κον Μπεντίτ αποτέλεσε την «ενσάρκωση της Ευρώπης», όπως τον χαρακτήρισε ο συνάδελφος και φίλος του Ζοζέ Μποβέ.

Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου στη Μοντομπάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ο πατέρας του ήταν ένας γερμανο-εβραίος δικηγόρος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία το 1933. Η μητέρα του ήταν Γαλλίδα. Ο Κον Μπεντίτ μεγάλωσε στη Γαλλία χωρίς επίσημη υπηκοότητα. Στα 18 για να αποφύγει τη θητεία στον γαλλικό στρατό, πήρε τη γερμανική υπηκοότητα και την κράτησε μέχρι σήμερα.

Το 1968, ως αναρχικός φοιτητής Κοινωνιολογίας στη Ναντέρ, ηγήθηκε των πρώτων διαδηλώσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι οποίες τον Μάιο εξελίχθηκαν σε μεγάλης κλίμακας εξέγερση σε όλη τη χώρα. Όταν ο πρόεδρος ντε Γκολ ανακάλυψε ότι ο Κον Μπεντίτ ήταν Γερμανός τον απέλασε από τη Γαλλία ως «ανεπιθύμητο».

Συχνές ήταν οι παρεμβάσεις του για την Ελλάδα. Όταν η χώρα έμπαινε στο μνημόνιο, ο Κον Μπεντίτ είχε τονίσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Είστε τελείως τρελοί. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σχεδόν αδύνατο» είπε αναφερόμενους στους όρους των δανείων με επιτόκιο κατά μέσο όρο 5%. «Κερδίσαμε χρήματα σε βάρος της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο. Έχω την εντύπωση ότι τώρα στις κυβερνήσεις, λένε "θέλω να βγάλω χρήματα σε βάρος της Ελλάδας"», υπογράμμισε.

http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.