Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τον «Καλλικράτη» θα ψηφίσουν και την τροπολογία Μιχελάκη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Η τροπολογία που αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, πριν τις ευρωεκλογές, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εύλογη διάρκεια της δίκης, στην οποία καταργείται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των ομογενών και νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών στις δημοτικές εκλογές. [paraskhnio]

Στην τροπολογία, μεταξύ άλλων προβλέπεται επίσης:

Ο επανακαθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες διενεργούνται την προηγούμενη Κυριακή από εκείνη των ευρωεκλογών. Μόνο κατά την επαναληπτική ψηφοφορία διενεργούνται ταυτόχρονα, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους.
Η διαφοροποίηση της έναρξης της προεκλογικής περιόδου, η οποία αρχίζει από την δημοσίευση του προεδρικού Διατάγματος που ορίζει την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές.

Ο διορισμός των αντιπροσώπων, της δικαστικής αρχής και των εφόρων τους.

Επιπλέον, συντέμνονται οι προθεσμίες για την επίδοση ή κατάθεση της δήλωσης με την οποία καταρτίζεται ο συνδυασμός υποψηφίων Βουλευτών, για την έκδοση αποφάσεων του Αντιπεριφερειάρχη για τον προσδιορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, και για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των ονομαστικών καταλόγων για το διορισμό αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής.

Η απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή των ευρωεκλογών ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών έχει εδώ και καιρό προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, σύμφωνα με τον Καλλικράτη αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές πρέπει να διεξαχθούν μαζί την πρώτη Κυριακή (25 Μαΐου).

Η πλειονότητα των δημάρχων, εκ των οποίων και ο Γιώργος Καμίνης, αλλά και περιφερειαρχών έχει τοποθετηθεί αρνητικά, ενώ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής του Καλλικράτη, έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αντιδράσεις όμως έχουν καταγραφεί και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, ο οποίος είχε εισηγηθεί μαζί με τον τότε υπουργό Γιάννη Ραγκούση τον σχετικό νόμο, έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του.

Epikairo: Η τυχοδιωκτική μεθόδευση Σαμαρά-Βενιζέλου, δια χειρός Μιχελάκη, ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της τροπολογίας που μεταθέτει τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών από τον α' στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αναρωτιόμαστε αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν το 2010 τον Καλλικράτη, ψηφίσουν τώρα την τροπολογία Μιχελάκη, που καταπατά το πνεύμα και το περιεχόμενο μιας μεγάλης μεταρρύθμισης.

Απορία: Ο Μιχελάκης θα μείνει ως ο Υπουργός Εσωτερικών που ως μόνο έργο είχε το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων Ραγκούση (ιθαγένεια
-Καλλικράτης-Διαύγεια);


- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.