Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Οι «58» αποχωρούν από την Ελιά -Να πάτε μόνοι σας είπαν στον Βενιζέλο

Ως παρατηρητές θα συμμετέχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές οι «58» και δεν πρόκειται να συμπράξουν με το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία της κεντροαριστερής Ελιάς. Αυτό διεμήνυσε ο άτυπος επικεφαλής των 58 Γιάννης Βούγαρης στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στον οποίο τηλεφώνησε στις τρεις το μεσημέρι της Τρίτης για να ξεκαθαρίσει ότι η «Ελιά» ναυαγεί.

Οχι στην οικογενειοκρατία

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr οι «58», οι οποίοι διαφώνησαν με τον σταυρό στις ευρωεκλογές, διαφωνούν και με την προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να τοποθετήσει την Φώφη Γεννηματά στο ευρωψηφοδέλτιο.

Στελέχη των «58» κάνουν λόγο για οικογενειοκρατία, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή στην παρούσα φάση και επιμένουν ότι στο ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να τοποθετηθούν νέα πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 58 εκτιμούν ότι «το μέλλον της παράταξης θα κριθεί μετά τις ευρωεκλογές» και δηλώνουν παρόντες σε αυτή τη μελλοντική προσπάθεια.

H φράση Ανδρουλάκη που ξεχείλισε το ποτήρι
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στο ναυάγιο της «Ελιάς» ήταν η σημερινή συνέντευξη του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στο ΒΗΜΑ FM στην οποίο χαρακτήρισε δέσμια παλαιών αντιλήψεων την αντίδραση των «58» στο σταυρό και έκανε λόγο για «ελιτίστικες απόψεις».

«Στόχος είναι να εκλεγούν δύο ευρωβουλευτές. Το θέμα είναι ποιοι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι ή αν θα είναι ο ένας από το ΠΑΣΟΚ και ο άλλος από κάπου αλλού ή είναι η ύπαρξη αυτού του χώρου; Για μένα είναι η ύπαρξη αυτού του χώρου και πρέπει να σηματοδοτηθεί με τους καλύτερους όρους η «Ελιά» και για τις ευρωεκλογές, με μια νέα ατζέντα. Τώρα, αν πάμε στη συζήτηση γιατί μπήκε ο σταυρός... Δηλαδή, τι ήταν; Καλύτερα όταν μαζευόταν ο πρόεδρος με μια παρέα και αποφάσιζε ποιοι θα είναι οι εκάστοτε ευρωβουλευτές; Τελικά, θέλουμε η Κεντροαριστερά να είναι πρωτοπόρα ή δέσμια παλαιών αντιλήψεων;»

Στηρίζουν ως ...παρατηρητές
Από την πλευρά του ο Γιάννης Βούλγαρης φέρεται να είπε στον κ.Βενιζέλο πως οι «58» θα στηρίξουν ως παρατηρητές το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ με άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς, ότι δεν θα συμμετέχουν στην προσεχή Συνδιάσκεψη ενώ ως παρατηρητές θα συμμετέχουν και στην προγραμματισμένη απογευματινή συζήτηση των δύο πλευρών.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για την αποχώρηση των 58 ή μερίδας της Κίνησης των 58 από την Ελιά.

Στη ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη σημερινή συνάντηση των κομμάτων, των κινήσεων και συλλογικοτήτων (ΠΑΣΟΚ, Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα, Δυναμική Ελλάδα, πρωτοβουλία των 58, Νέοι Μεταρρυθμιστές,Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Μπροστά) «που συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ανασύσταση των δυνάμεων του Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς της ευθύνης», αποφασίστηκε «να προχωρήσουμε δυναμικά στην πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Παράταξης».

Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στις 8-9 Μαρτίου στην Αθήνα με την παρουσία και τη συμμετοχή του υποψήφιου Προέδρου του ΕΣΚ, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, κατα τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε συμφωνία για το πρόγραμμα της Συνδιασκεψης που περιλαμβάνει:
- Την πολιτική διακήρυξη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
- τη συστράτευση και ενότητα όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ενόψει της μεγάλης μάχης των Ευρωεκλογών - «για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Όπως και της μάχης των Αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανεξαρτησία και την ισχυροποίηση των Δήμων και των Περιφερειών της Πατρίδας μας».

Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η δημιουργία οργανωτικής επιτροπής και επιτροπής θέσεων για την άρτια οργάνωση της Συνδιάσκεψης.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης, καταλήγει η ανακοίνωση, θα συμμετέχουν μέλη των κομμάτων, μέλη των κινήσεων, οι επιτροπές πρωτοβουλίας των 58 από όλη την Ελλάδα, όπως και προσωπικότητες απο την κοινωνία των πολιτών.

Στο καταλυτικό ρόλο των «58» για τη συσπείρωση του κεντροαριστερού χώρου, η οποία -όπως υπογράμμισε- ήδη αποδίδει καρπούς, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ρόλος των «58» δεν είναι οργανωτικός, αλλά είναι κοντά μας πολιτικά και προγραμματικά, στη Συνδιάσκεψη της 8-9 Μαρτίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βενιζέλου:
Χαίρομαι πραγματικά γιατί η συσπείρωση της ευρύτατης δημοκρατικής, προοδευτικής Παράταξης προχωρά και αποδίδει καρπούς. Αποδίδει καρπούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδίδει καρπούς σε σωματεία, επιμελητήρια, συλλόγους, στον Δικηγορικό Σύλλογο.

Αλλά και στο επίπεδο των Ευρωεκλογών και του εκλογικού σχήματος έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα. Έχουν συσπειρωθεί σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κόμματα και κινήσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους «58» ως ένα κίνημα και ρεύμα γνώμης, γιατί λειτούργησαν καταλυτικά, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, δυνάμεις που θέλουν την συσπείρωση όλου αυτού του χώρου.

Φυσικά, ο ρόλος των «58» δεν είναι οργανωτικός, αλλά είναι κοντά μας πολιτικά, προγραμματικά, στη Συνδιάσκεψη που οργανώνουμε στις 8 και 9 Μαρτίου με τη συμμετοχή του Martin Schulz.

Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου -δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών- θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να παίξει η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική Παράταξη ένα καταλυτικό ρόλο. Και σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια, ο ρόλος όλων των κομμάτων και κινήσεων, αλλά και του κινήματος γνώμης των «58» είναι και θα είναι πολύ σημαντικός.

58: Δεν συμμετέχουμε σε ευρωψηφοδέλτιο

Από την πλευρά τους οι 58 ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση ευρωψηφοδελτίου. «Δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι "αντιπρόσωποι" των 58 στο ψηφοδέλτιο», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν με νόημα: Η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των 58:
Η πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιταχύνεται. Παράλληλα αποσαφηνίζονται οι συνθήκες με τις οποίες θα βαδίσει σε αυτές ο κεντροαριστερός χώρος και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.

Η πρωτοβουλία των 58 έδωσε πρόσφατα το πολιτικό στίγμα για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον εκλογικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια αλλαγή στην Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί η κυριαρχία των Συντηρητικών και να αποκρουστεί η επίθεση των ποικιλόχρωμων ευρωσκεπτικιστών.

Η πρωτοβουλία των 58 εμφανίστηκε για να προωθήσει το πολιτικό αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με έμφαση στις νέες γενιές, και την πολιτική συγκρότηση του Τρίτου Πόλου ώστε να μην επικρατήσει ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα από αυτό το πρίσμα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι πετύχαμε σε αυτό το ολιγόμηνο διάστημα; Λιγότερα από όσα θέλαμε – Περισσότερα από όσα ήταν στην αφετηρία.

Οι άμυνες και οι στενοί μικροκομματικοί υπολογισμοί είναι ακόμα ισχυροί και εμποδίζουν τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου που είναι αναγκαία προκειμένου αυτός να παίξει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο στη νέα φάση που μπαίνει η Ελλάδα. Ο κίνδυνος τα δύο κόμματα του χώρου να καταλήξουν σε μικρά δορυφορικά σχήματα του μικρού δικομματισμού είναι μεγάλος, και για κάποιες δυνάμεις σε αυτά είναι και αποδεκτός στόχος. Επιπλέον, οι αντιστάσεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου σε όλο το πολιτικό φάσμα, αποδεικνύονται ισχυρές.

Από την άλλη τα πράγματα κινήθηκαν και η πρωτοβουλία των 58 συνέβαλε ουσιαστικά. Το ζήτημα της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής Παράταξης ήρθε στο κέντρο της ημερήσιας διάταξης του χώρου. Τα κόμματα, οι κινήσεις τα στελέχη στοιχήθηκαν ως προς αυτό. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια κεντρομόλος δυναμική και μια ελπίδα συγκρότησης του τρίτου πόλου.

Με αυτό τον προσωρινό απολογισμό τοποθετούμαστε στην εναρκτήρια φάση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης και στηρίζουμε ενεργά τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια διατηρώντας τον χαρακτήρα μας ως ρεύμα γνώμης, και χωρίς να μετατραπούμε ή να καταχωρηθούμε σαν ένας ακόμα πολιτικός οργανισμός ή κίνηση.

Συμμετέχουμε στην Πολιτική Διάσκεψη της 8-9 Μαρτίου με τον Μάρτιν Σουλτς, η οποία θα αναδεικνύει όπως συμφωνήθηκε, την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνολικού χώρου.

Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι «αντιπρόσωποι» των 58 στο ψηφοδέλτιο. Η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα.

Η πρωτοβουλία των 58 θα παραμείνει διακριτή και σταθερή δύναμη παρακίνησης για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ενόψει της νέας εποχής της εθνικής ανασυγκρότησης. Και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο πολιτικό τοπίο και μετά τις ευρωεκλογές.Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.