Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Θόδωρος Τσίκας: Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» Τρικάλων

-Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ ωφελήθηκε ή ζημιώθηκε από την απόφασή του να στηρίξει την Κυβέρνηση;
Κυρία Ζαφειροπούλου, το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση το 2009 – 2011, παρά την ευρεία αυτοδύναμη πλειοψηφία του, επιζητούσε επιμόνως συναινέσεις για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες της χώρας. Δυστυχώς, τότε, όλα τα άλλα κόμματα το «έπαιζαν» γενναία, τζάμπα μάγκες, χωρίς να ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας.

Δεν θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, να δείξει την ίδια ανευθυνότητα, ειδικά όταν δεν υπήρχε αυτοδύναμη πλειοψηφία κανενός κόμματος και κινδύνευε η χώρα να μείνει ακυβέρνητη, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για την κοινωνία, οι μέχρι τότε θυσίες του ελληνικού λαού θα πήγαιναν χαμένες, και οι συνθήκες θα ήταν ζοφερές. Δεν μπορεί να απασχολεί τις πολιτικές δυνάμεις μόνο ένα πρόσκαιρο κόστος, αλλά πρώτα και κύρια το κόστος για την χώρα και τους απλούς πολίτες.

Η στάση του, ως προς την σημερινή κυβέρνηση, δεν σημαίνει βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ή δεν πρέπει να έχει τις δικές του προτάσεις και να αναλαμβάνει τις δικές του πολιτικές πρωτοβουλίες. Αντιθέτως! Έχει ήδη δείξει δείγματα επ΄ αυτού, και θα το συνεχίσει. Μέσα και έξω από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει διακριτή και σαφή πολιτική ταυτότητα, καθαρό προγραμματικό λόγο και αιχμηρές προτάσεις. Πρέπει η προσπάθεια αυτή να είναι συστηματική, σοβαρή, σταθερή και σε βάθος χρόνου. Είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της πολιτικής επιρροής του.

-Με τη ΝΔ τον ιστορικό αντίπαλο συνεργαστήκατε. Υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο μέλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Σας υπενθυμίζω, ότι το ΠΑΣΟΚ, τόσο μετά τις εκλογές του Μαΐου όσο και αυτές του Ιουνίου 2012, είχε προτείνει σχηματισμό κυβέρνησης από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου (εκτός Χρυσής Αυγής, δηλαδή), και είχε τονίσει ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναγκαία, καθώς ήταν δεύτερη δύναμη, και έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε, και προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες, δηλώσαμε ότι ήμασταν διατεθειμένοι να στηρίξουμε – ακόμα και χωρίς συμμετοχή- κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ…

Επομένως, ανάλογα με τις περιστάσεις, τα διακυβεύματα των εκάστοτε εκλογικών αναμετρήσεων και κυρίως με βάση την ετυμηγορία του λαού, παίρνονται οι αποφάσεις. Το ζητούμενο, πάντα, πρέπει να είναι η σταθερότητα της χώρας, με άγκυρα μέσα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και το ευρώ, χωρίς ταλαντεύσεις, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των πολιτών.

-Τελικά ποιάς μορφής θα είναι η τυχόν συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την ομάδα των “58” και θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο κίνημα αυτό;

Είναι απόλυτη αναγκαιότητα να συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφευχθεί η σύνθλιψη των «ενδιάμεσων» δυνάμεων από μια τεχνητή πόλωση της καρικατούρας διπολισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, έχει πρώτο απευθύνει τέτοια έκκληση, από το καλοκαίρι του 2012, και την έχει επιβεβαιώσει σε πολλές ευκαιρίες.

Έχουμε μια ευκαιρία στις ερχόμενες ευρωεκλογές, να διαμορφώσουμε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, με βάση την προγραμματική πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σε αυτό καλούμε να συμμετάσχουν όλες τις δυνάμεις, κόμματα –όπως η ΔΗΜΑΡ, πολιτικές κινήσεις, ομάδες πολιτών και ανένταχτες προσωπικότητες. Εκτός από τους «58», έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και άλλες κινήσεις της Κεντροαριστεράς, καθώς και στελέχη από τον χώρο της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του φιλελεύθερου δημοκρατικού Κέντρου. Είμαστε ανοιχτοί, μέχρι την τελευταία στιγμή, σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η συνεργασία αυτή θα αποτελείται από δυνάμεις, που διατηρούν την πολιτική και οργανωτική αυτονομία και αυτοτέλεια τους. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί ή να προσχωρήσει κάπου ή να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για κάποιον να αρνηθεί την ιστορία του, το παρελθόν του ή τις θέσεις του. Η συμφωνία μας θα είναι προγραμματική και θα αφορά συμπτώσεις για το μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική μείωση του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά ζητώντας σεβασμό από τους άλλους. Θα διαφυλάξει την αυτονομία του, θα συμμετάσχει και θα εκπροσωπηθεί με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο στις σχετικές διαδικασίες.

Αν μπορούσα να συμπυκνώσω σε ένα σύνθημα τη στάση του ΠΑΣΟΚ, σε αυτήν την ενδιαφέρουσα διεργασία, θα έλεγα: ούτε διάχυση, ούτε απομόνωση! Ούτε διάλυση, ούτε περιχαράκωση!

-Κύριε Τσίκα, γιατί πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ καταρρέει όπως τουλάχιστον φαίνεται δημοσκοπικά;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όταν είσαι αναγκασμένος να περικόψεις εισοδήματα ή να επιβάλεις επιπλέον φορολογία, δεν μπορεί να είσαι δημοφιλής. Ήταν απαραίτητο, όμως, να παρθούν αυτές οι αποφάσεις, γιατί το απαίτησαν οι δανειστές, οι οποίοι ζήτησαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να γίνει μια τεράστια προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Αυτό σήμαινε «βίαιη» εφαρμογή των μέτρων, αδιακρίτως και οριζόντια, και συνεπώς -σε ορισμένες περιπτώσεις- άδικη.

Χωρίς τα χρήματα των δανειστών, όμως, δεν μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα. Οι μύθοι ότι υπήρχαν αλλού χρήματα, π.χ. Ρωσία, Κίνα κλπ, κατέρρευσαν παταγωδώς στην περίπτωση της Κύπρου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και οι κυβερνήσεις συνεργασίας που ακολούθησαν με τη συμμετοχή του, κατανόησαν αυτή την αδήριτη πραγματικότητα. Αναγκαστήκαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο επώδυνο, από τη μια, και το καταστροφικό, από την άλλη. Το παράδειγμα της Αργεντινής, που και αυτές τις μέρες, είναι ζωντανό και επανέρχεται, το αποδεικνύει. Υπήρξαν, βεβαίως, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες για την χώρα, λάθη, αδυναμίες, παραλείψεις. Δεν το αρνούμαστε. Πρώτοι, το αποδεχτήκαμε δημόσια. Αλλά η βασική επιλογή ήταν αναγκαστική, υπό τις περιστάσεις.

Πρέπει να πούμε, ότι ορισμένοι μας επικρίνουν όχι μόνο για αυτές τις αποφάσεις, αλλά και για ώριμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια. Αυτές είναι απαραίτητες και πρέπει να συνεχιστούν, γιατί το όφελος για ολόκληρη την κοινωνία, θα είναι σημαντικότερο από τα συμφέροντα ορισμένων που θίγονται.

Ο ελληνικός λαός έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις που του αναλογούσαν. Είναι η σειρά των δανειστών, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στις διαπραγματεύσεις και να ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας. Αυτό θα σημάνει σημαντική ανακούφιση της κοινωνίας. Απελευθέρωση πόρων για κοινωνικές ανάγκες, για -έστω μερική- αποκατάσταση αδικιών και ώθηση στην πολυαναμενόμενη ανάπτυξη. Δεν μπορούν να αναμένουν οι δανειστές άλλες περικοπές εισοδημάτων. Οι πολίτες είναι πλέον στα όρια τους. Και κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει, με παράλληλη τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας, να προχωρήσουμε σε εσωτερική ανακατανομή βαρών προς όφελος των πιο αδυνάμων, οικονομικά και κοινωνικά.

-Πιστεύετε ότι θα ήταν χρήσιμο αν το ΠΑΣΟΚ άλλαζε ονομασία, χρώματα, σύμβολα κ.λ.π.;
Δε νομίζω ότι την ελληνική κοινωνία την απασχολεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, δεν θέτει κανείς σήμερα τέτοιο ζήτημα μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το κύριο μέλημα μας, πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, μιας συμπαράταξης δυνάμεων, που θα αντιμετωπίσει τον συντηρητισμό της Ν.Δ. και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, θα αποκαταστήσει και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος, καθώς σήμερα οι «ενδιάμεσες» δυνάμεις του είναι διάσπαρτες.



- See more at: http://nsnews.gr/arthra-apopseis/thodoros-tsikas-sinentefxi-stin-efimerida-nea-selida-trikalon/#sthash.9lS8SY3j.rrufnYBL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.