Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ μνημονεύει την πρωτοβουλία Παπανδρέου για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία /Άρθρο του στην Huffington

Αναδημοσιεύουμε, μεταφράζοντάς το στα ελληνικά (ζητάμε εκ προοιμίου κατανόηση για όποια μεταφραστικά λάθη) άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου στον διαδικτυακό ιστότοπο της Huffington Post (ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ στα αγγλικά).

Στο άρθρο αυτό, το σκεπτικό του οποίου επεκτείνει την χθεσινή ανακοίνωση Παπανδρέου αναφορικά με την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, ο πρώην Πρωθυπουργός αναλύει το νόημα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, συνδέοντας το με τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα σε διεθνές επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών (την ανακοίνωσή του μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ) ευχαρίστησε προσωπικά τον Παπανδρέου για την πρωτοβουλία του περί κατάπαυσης του πυρός στην πολύπαθη χώρα. Αυτό όχι μόνο βγάζει τη ταμπέλα ότι ο Παπανδρέου είναι "ανεπιθύμητος" για τους Ρώσους, αλλά μας κάνει και αναρωτιόμαστε τι θα είχε γίνει, αν το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επεφύλασσε προσωπική ευχαριστήρια αναφορά π.χ. στον Κώστα Καραμανλή.

Ακολουθεί το άρθρο του Πρώην Πρωθυπουργού
"Εν όψει του δεύτερου γύρου των συνομιλιών της Γενεύης ΙΙ , και καθώς η διαδικασία για την απομάκρυνση των χημικών όπλων της χώρας συνεχίζεται, η προτεραιότητα στη Συρία θα πρέπει τώρα να είναι η αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης .

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Μάρτιο του 2011. Εκατομμύρια περισσότερoi έχουν εκτοπιστεί ως πρόσφυγες. Η εξασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός θα παρέχει άμεση ανακούφιση για τους πολίτες που αλιεύονται στις μάχες και να καταστεί δυνατόν η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία να αναβιώσει η αρχαία ελληνική παράδοση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας . Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην πραγματικότητα ιδρύθηκαν με σκοπό να παράγουν μια 16 - ημερών εκεχειρία και , σε τελική ανάλυση , τη διαρκή ειρήνη . Αυτή η ειρηνευτική συμφωνία τηρήθηκε από όλους στην αρχαία Ελλάδα και είναι η μακροβιότερη ειρηνευτική συμφωνία στην ιστορία της ανθρωπότητας : Τηρήθηκε για 1000 χρόνια.

Αυτή η ιδέα και η παράδοση έχει πλέον εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ψήφισμα 68/9) και υπογράφηκε από 121 χώρες .

Στη σύγχρονη εποχή , η Ολυμπιακή Εκεχειρία τηρήθηκε από αντιμαχόμενες φατρίες στο Σεράγεβο , από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Ναγκάνο - επιτρέποντας στονΓενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να διαπραγματευτεί με το Ιράκ - και μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας , που διαδήλωσαν μαζί κάτω από μια σημαία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ελλάδα , σε στενή συνεργασία με το Ολυμπιακό Κίνημα , υπήρξε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αναβίωση αυτής της παράδοσης .

Ο ΟΗΕ είναι επίσης ενεργός και ο Ban Ki - moon , σημερινός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών , έχει κάνει μια ευπρόσδεκτη έκκληση σε όλους να τηρήσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία κατά τη διάρκεια των επερχόμενων αγώνων.

Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ως κάποιος που έχει αγωνιστεί για την αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ζήτησα την απόλυτη κατάπαυση του πυρός στη Συρία -κάτι που πρέπει να τηρηθεί από όλες τις παρατάξεις - κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε και προωθείται από την ηγεσία του Κόμματος για μια Δίκαιη Ρωσία - ένα κόμμα-μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - και να περάσει στη συνέχεια στη ρωσική Δούμα. Πρέπει επίσης να χαιρετίσουμε την ισχυρή δήλωση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας.

Αυτό συνιστά λόγο για αισιοδοξία ότι μια εκεχειρία μπορεί να είναι δυνατή. Είναι ένα θετικό βήμα για τη δημιουργία της απαραίτητης δυναμικής για την επίτευξη του στόχου αυτού κατά τη διάρκεια των αγώνων του Σότσι. Η διεθνής κοινότητα - και όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση της Συρίας - πρέπει να αδράξει αυτή την ιστορική ευκαιρία με την υποστήριξη της παρούσας πρόσκλησης για εκεχειρία και θέτοντας ως προτεραιότητα, πάνω απ 'όλα , τις ανθρωπιστικές ανάγκες του συριακού λαού".

- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.