Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών από την κίνηση των 75

«Όχι» στην επιχείρηση πλήρους ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, του νερού και άλλων αγαθών λέει η Κίνηση των 75 του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας μία άλλη πολιτική, που θα επιδιώκει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κράτος, η οικονομία και η παραγωγική συγκρότησή της.
«Θέλουμε μια Ελλάδα παραγωγική, χωρίς δανειστές. Θέλουμε το κράτος να διασφαλίζει τα αναγκαία κοινωνικά αγαθά, χωρίς μονοπωλιακές αντιλήψεις και με ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα. Αρνούμαστε, όμως, τη λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων και δεν είμαστε υπέρ των κρατικών μονοπωλίων. Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, των σιδηρόδρομων και του νερού που προωθεί η Κυβέρνηση Σαμαρά», σημειώνουν στελέχη της Κίνησης των 75, θυμίζοντας πως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αγαθά όπως το νερό και τα μέσα συγκοινωνιών, ή ο σιδηρόδρομος, δεν έχουν παραχωρηθεί βορρά στους ιδιώτες. «Όπου παραχωρήθηκαν, υπήρξε αντίστοιχα τεράστια αύξηση στην τιμή των τιμολογίων και μεγάλος αριθμός ατυχημάτων στους σιδηροδρόμους», θυμίζουν, τονίζοντας ότι κανένα ευρωπαϊκό λιμάνι δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί αν εξαιρέσει κανείς τρία αγγλικά λιμάνια και την ιδιωτικοποίησή τους επί κυβερνήσεως Θάτσερ.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ξεπερνάει και αυτό το ίδιο το Μνημόνιο ΙΙΙ, το οποίο όχι μόνο δεν επιβάλλει πώληση των μετοχών του ΟΛΠ που ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά αναφέρει ρητά ότι τάσσεται υπέρ των πολιτικών παραχώρησης, όπως γίνεται σ’ όλο τον κόσμο», η Κίνηση των 75 του ΠΑΣΟΚ θυμίζει ότι τα ευρωπαϊκά λιμάνια από άποψη μετοχικής σύνθεσης είναι:

● κατά 90% δημόσιου χαρακτήρα

● κατά 7% πλήρως κρατικά και μόνο

● κατά 3% πλήρως ιδιωτικά.

Εκτιμώντας ότι τα λιμάνια αποτελούν «μηχανές ανάπτυξης» για την χώρα, εξετάζουν ίσως για κάποια από αυτά την παραχώρηση «πακέτου» μετοχών σε εξειδικευμένους φορείς διαχείρισης, με βάση την δυναμικότητά τους. Σε καμία περίπτωση, όμως δεν συζητούν το ξεπούλημά τους σε επενδυτικά funds, προκειμένου να καλυφθούν έτσι οι αποτυχίες του ΤΑΙΠΕΔ και τα λάθη της Κυβέρνησης.

http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.