Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση αποτελούν ένα βαθύτατα κοινωνικό και πολιτικό γεγονός!


 του Χάρη Τσιοκα

 Αναμφισβήτητα οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση αποτελούν ένα βαθύτατα κοινωνικό και πολιτικό γεγονός! Πολύ περισσότερο τώρα , που διεξάγονται σε μια περίοδο που η δημοκρατία ,τα δίκτυα κοινωνικής πρόσβασης και προστασίας , μαζί με τις περιφερειακές παραγωγικές δυνάμεις πλήττονται αμφισβητούνται και ανακατανέμονται σε ολοένα και λιγότερες πλην όμως "ισχυρές" δυνάμεις ! Προφανώς αυτές οι βίαιες ανακατανομές που γίνονται "στο όνομα των δανειστών", δημιουργούν θύματα , με επιπτώσεις πιο επώδυνες στη πραγματική οικονομία , τη δημοκρατία , στη μεσαία τάξη , στην αγροτική οικονομία , την εργασία ,τις εργασιακές σχέσεις και τις προσβάσεις στα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγυης! , 

Θυμίζω ότι για τις προοδευτικές δυνάμεις της αριστερας και του κέντρου , η αυτοδιοίκηση , διαχρονικά αποτελούσε κρίσιμο πυλώνα της δημοκρατικής ολοκλήρωσης ,προκειμένου να επιτυγχάνεται η παραγωγική ανάπτυξη και η κοινωνική απελευθέρωση με συνοχή και αλληλεγγύη! Γι αυτό και τα αντίστοιχα προοδευτικά κόμματα , στις αυτοδιοίκητικες εκλογικές αναμετρήσεις , επέλεγαν πάντα την στήριξη συνδυασμών με συμμαχιες που είχαν σταθερά προσανατολισμένη τη δράση τους στην αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που επιβάλουν ένα σύστημα συγκεντρωτικά ελεγχόμενο ,κατασταλτικό , με οικονομία όχι ανταγωνιστική αλλά «αυτορρυθμιζόμενα ελεγχόμενη» από τις δυνάμεις της αχαλίνωτης αγοράς! 

Η εκλογική λοιπόν αναμέτρηση των προοδευτικών δυνάμεων στόχευε και στοχεύει , στην δημοκρατική, κοινωνική και εκλογική, συρρίκνωση των πολιτικών συσχετισμών που επιδιώκουν : --την μετάλλαξη της δημοκρατίας σε επικοινωνιακή και εξουσιοδοτική μακριά από την αντιπροσώπευση του πολίτη ,τον έλεγχο και τη διαφάνεια των τοπικών κοινωνιών --την εκχώρηση του παραγωγικού μοντέλου στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου , με αφαίρεση πόρων και αρμοδιοτήτων και δράσεων από τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες! -- την εκχώρηση των δικτύων κοινωνικής συνοχής και προστασίας σε ολιγοπώλια της εμπορευματοποίησης και --την αντικατάσταση των αποκεντρωμένων δομών αντιπροσώπευσης και ελέγχου από συγκεντρωτικές δομές , άμεσα ελεγχόμενες η "επηρεαζόμενες" από την επικοινωνιακή δημοκρατία και τους διαχειριστές της !κτλ Επειδή λοιπόν στην περίοδο που διανύουμε αυτά τα θέματα που προανέφερα αναδεικνύονται ως μείζονα ζητήματα για την πορεία της χώρας ,της κοινωνίας και της οικονομίας ταυτόχρονα , το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποια μπορεί να είναι η σύγχρονη διεκδίκηση των προοδευτικών , αριστερών , σοσιαλιστικών , και κεντρώων δυνάμεων , αν όχι οι συμμαχίες , που θα επιδιώκουν την αναμέτρηση με τον νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό που αναιρεί πόρους , αρμοδιότητες , αναπτυξιακή δυνατότητα , προστασία , δημοκρατική αντιπροσώπευση , έλεγχο και συμμετοχή από το αποκεντρωμένο κράτος και τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας... ; 

Τα προηγούμενα καθιστούν φανερό ότι οι κοινωνικές ανάγκες αλλά και η πολιτική περίοδος δεν προσφέρονται για στρατηγικές διαμόρφωσης ψηφοδελτίων με στόχους την κομματική περιχαράκωση η την διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος ! Δηλαδή ,για συνεργασίες α λα καρτ ,για διμετωπους ! Ούτε για αποκλεισμούς η επιλεκτικούς συνομιλητές στο χώρο του κέντρου και της αριστερας , όταν μάλιστα έχουν συγκλίνουσες επιδιώξεις για αποκέντρωση και ανάπτυξη,συνοχη, Πολύ περισσότερο δεν γίνονται ανεκτές από την κοινωνία συμπεριφορές κομματικων ηγετικων ομαδων ότανοι αυτοδιοίκητκες εκλογές μεταλλάσσονται σε όχημα "διευθετήσεων εσωκομματικών ελέγχων" ! Γιατί τα κόμματα ανασυγκροτούνται και ανακτούν τη σχέση τους με την κοινωνική διεργασία και ανάγκη , όταν εξαντλούν τις δράσεις τους σε συνεργασίες που ενισχύουν την αποσυγκεντρωση και την αποκέντρωση πόρων , αρμοδιοτήτων και ελέγχων για ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας ! Το κριτήριο λοιπόν για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση έχει τεθεί κοινωνικά και πολιτικά ! 

Και η «ταυτότητα» του κάθε πολιτικού φορέα θα κριθεί από τις επιλογές τις θέσεις και τις συμμαχίες του για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης…. σημ:Ο Χ Τσιοκας ηταν γραμματεας αυτοδιοίκησης βουλευτης και στις προσφατες εκλογες πρωτος σε ψηφους στη θεσσαλονικη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.