Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας: Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη

Η Ελλάδα δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη, δεν πρέπει και δεν θα το κάνει, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Οστιν, στο Τέξας των ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα, ότι μια τέτοια επιλογή της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη.

«Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας για να προσθέσει ότι «αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας ή άλλης χώρας που είναι σε κρίση από την ευρωζώνη, ο κ.Τσίπρας είπε ότι αυτό θα ήταν μια καταστροφή της Ευρώπης, κάτι που όλοι γνωρίζουν.

«Προς το παρόν αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός» είπε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τις ευθύνες της τρόικας στην διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και καλωσόρισε την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει το θέμα αυτό.

«Γνωρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

» Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικα. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη θέση και θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει επίσης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα.

» Εάν κάποιος, όπως αναφέρει, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος.

» Οι Ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.