Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Μην μας ξυπνάς Θαπατέρο από το όνειρο που μας έμαθαν να βλέπουμε

Την κορύφωση των αφόρητων πιέσεων που δέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν τη Σύνοδο του G20, στις Κάννες, το Νοέμβριο του 2011, από τους ευρωπαίους ηγέτες για το δημοψήφισμα που είχε αποφασίσει, περιγράφει στα απομνημονεύματα του ο τότε πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Στο βιβλίο του ισπανού πολιτικού, με τίτλο «To Δίλημμα» (El Dilema), αποσπάσματα του οποίου εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters, φήμες θέλουν τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να επιτίθεται φραστικά στον Παπανδρέου με πρωτοφανές υβρεολόγιο, ουρλιάζοντας ότι με την απόφασή του θέτει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου o Σαρκοζί, σε έξαλλη κατάσταση, πάτησε το ένα πόδι στην καρέκλα του προσπαθώντας να ανέβει στο τραπέζι, αλλά τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του, ενώ φώναζε προς τον Παπανδρέου «Είσαι ένας γα#%&@νος ψυχοπαθής!».

Σημειώνεται ότι πληροφορίες για δριμεία επίθεση του τότε προέδρου της Γαλλίας στον κ. Παπανδρέου είχαν διαρρεύσει και στα διεθνή ΜΜΕ την περίοδο εκείνη.

"Ο Παπανδρέου είναι μ@$%ς, ένας πραγματικός μ#$%ς", φέρεται ειπών ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στους υπουργούς του κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Canard Εnchaine.

"Στις Βρυξέλλες μας είχε πει ότι αποδέχεται το σχέδιο διάσωσης και στη συνέχεια πήγε και ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα χωρίς να μας ενημερώσει. Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά... Το απόλυτο σκάνδαλο. Και ύστερα από όλα αυτά, τώρα πρέπει να τον ευχαριστήσω κιόλας;", δήλωνε χαρακτηριστικά. [skai]

Epikairo: Ωχού κι αυτός ο Θαπατέρο τι βγαίνει τώρα και μας αλλάζει το παραμύθι που έχουμε πιπιλίσει σαν λαός εδώ και 2 χρόνια; Εκτιμούμε ότι η αναφορά αυτού του περιστατικού από τον ισπανό πρώην Πρωθυπουργό ίσως αποτελεί και την πρώτη πράξη "ξετυλίγματος του κουβαριού" σχετικά με το τι έγινε μεταξύ 26ης Οκτωβρίου 2011 και 4 Νοεμβρίου 2011 σε Αθήνα και Βρυξέλλες, όπου από την επιτυχία της νέας δανειακής σύμβασης ο Παπανδρέου ανετράπη κατά τρόπο πραξικοπηματικό μια εβδομάδα αργότερα, αν και πρωθυπουργός του 44%.

Το ταξίδι της δικαίωσης για τον Παπανδρέου έχει δύο προαπαιτούμενα: Πρώτον, ότι τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα δεν είχε άλλη εναλλακτική από το μνημόνιο. Σ' αυτό, αν εξαιρέσεις ΣΥΡΙΖΕΛ-Χ.Α., ο κόσμος και οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις έχει ωριμάσει πολύ το τελευταίο 1,5 χρόνο. Δεύτερο, ο ίδιος ο Παπανδρέου οδηγήθηκε σ' αυτές τις επιλογές, λόγω ενός εξαιρετικά εχθρικού κλίματος στην Ε.Ε για την Ελλάδα και προσωπικά στον ίδιο. Ακόμα στέκεται εδραία η θέση ότι ο Παπανδρέου ήταν "δοτός", βρισκόταν σε εντεταλμένη αποστολή για να οδηγηθεί η χωρα στο ΔΝΤ. Οι αποκαλύψεις του Θαπατέρο δείχνουν ότι κι αυτός σιγά σιγά ο μύθος θα καταρρεύσει. Το δίδυμο "Μερκοζί" ήταν απροσπέλαστο, αντιμετωπίζοντας την Ελλάδα και τον Παπανδρέου σαν παρία. Παρ' όλα αυτά ο ίδιος συνέστησε εκ του μηδενός έναν μηχανισμό στήριξης και πέτυχε για την Ελλάδα δύο ιστορικές συμφωνίες διάσωσης, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2011, με τεράστιο όμως κόστος για την παράταξη του και την κοινωνία. Γι αυτό και ήθελε την ενεργή ανάμειξη του λαού, για να αποφασίσει εκείνος κυρίαρχα για τη μοίρα του, μακριά από παρασκήνια και λαϊκίστικες μεσολαβήσεις. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αποτίμηση του ιστορικού του μέλλοντος για τη διετία Παπανδρέου, αλλά ο πολίτης του παρόντος ίσως πρέπει σταδιακά να συλλογίζεται ότι ο Παπανδρέου φορτώθηκε τις αμαρτίες και τα κόμπλεξ πολλών στις πλάτες του, αναλαμβάνοντας ένα συντριπτικό μερίδιο ευθύνης που δεν του άξιζε.

http://epikairo.gr





- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.