Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της Μαριλένας Κοππά

Οφείλουμε να εργαστούμε ώστε η Kοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, αναπόσπαστο κομμάτι μιας πιο ισχυρής, πιο αυτόνομης Ευρώπης στο διεθνές επίπεδο, να γίνει πραγματικά κοινή και να προσφέρει ασφάλεια στους Ευρωπαίους πολίτες σε έναν ολοένα και πιο σύνθετο κόσμο". "Έτσι κι αλλιώς το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα προχώρησε πάντα με ουτοπισμό, μεγάλες ιδέες και επιμονή στον κοινό στόχο για ολοένα μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Η ΚΠΑΑ δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση". Tα παραπάνω τόνισε η ευρωβουλευτής Mαριλένα Kοππά στην παρέμβαση στην Ολομέλεια του ΕK, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσής της «Η εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας»

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της Μαριλένας Κοππά, με τίτλο: «Η εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας».

Η έκθεση αποτυπώνει τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας - ένα θέμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια συζήτηση αφιερωμένη στην ασφάλεια και την άμυνα σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης όπου πρέπει να γίνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Το κύριο μήνυμα αυτής της έκθεσης είναι ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης όπου πρέπει να γίνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους, να συνεργαστούν στενότερα για μια πιο αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας που θα καταστήσει την ΕΕ έναν αξιόπιστο παράγοντα στη διεθνή σκηνή και θα ενισχύσει το ρόλο της.

Aκολουθούν ολόκληρες οι παρεμβάσεις της Mαριλένας Kοππά:

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αποτελεί την πιο κατάλληλη ευκαιρία για τους ηγέτες της Ευρώπης αλλά και για όλους μας να συζητήσουμε
, μετά από πολύ καιρό, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα και αποδοτικότερα σε αυτήν τη δύσκολη για την Ευρώπη περίοδο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στους Aρχηγούς Kρατών και Κυβερνήσεων που θα συζητήσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει και σε αυτό το θέμα και ότι o συντονισμός και η συνεργασία αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση αφενός για να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΕ και αφετέρου για να γίνει ένας αξιόπιστος παράγοντας στη διεθνή σκηνή.

Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι μόνο μια μεγάλη αγορά. Η Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας είναι συστατικό κομμάτι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Εύχομαι το Συμβούλιο να λάβει σοβαρά υπόψη τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι όπως θα εκφραστεί στην αυριανή ψηφοφορία.

Ο κόσμος μας μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς και η ΕΕ έχει πλέον να αντιμετωπίσει νέες απειλές αλλά και νέες προκλήσεις: στην ανατολική γειτονία, στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Βόρεια Αφρική καθώς και σε μια ζώνη αστάθειας που εκτείνεται από το Κέρας της Αφρικής ως τον Ινδικό ωκεανό. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και νέες απειλές: η τρομοκρατία, οι απειλές στον κυβερνοχώρο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, το οργανωμένο έγκλημα. Την ίδια ώρα οι αναδυόμενες οικονομίες διαδραματίζουν παγκόσμια έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

Η ΕΕ έχει στη διάθεσή της ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών αλλά και μη στρατιωτικών μέσων για να αντιμετωπίσει αυτό το σύνθετο νέο περιβάλλον. H Συνθήκη της Λισαβόνας προσφέρει το νομικό πλαίσιο το οποίο όμως σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανενεργό.

Σε μια εποχή οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι υπό μεγάλη πίεση. Κάθε ευρώ που δαπανάται για την άμυνα πρέπει να είναι δικαιολογημένο για τους φορολογούμενους. Όμως, η πολιτική άμυνας και ασφάλειας δεν είναι πολυτέλεια: αφορά μια άλλη όψη της πραγματικότητας των Ευρωπαίων πολιτών μιας και η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια είναι απόλυτα συνδεδεμένες. Χρειάζεται όμως συνεργασία, συντονισμός, αλλά και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους εταίρους.

Η έκθεση δίνει μεγάλη σημασία στη θαλάσσια ασφάλεια, με την έκκληση στην Ύπατη Εκπρόσωπο για την εκπόνηση Ευρωπαϊκής Θαλάσσιας Στρατηγικής. Μιλάει για τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και της ασφάλειας των υποδομών. Αναφέρεται στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών, την ασφάλεια του διαδικτύου. Τα πεδία δράσης για την ΚΠΑΑ είναι πλέον πολύ περισσότερα από παλιά. Η Ένωση οφείλει να επιχειρεί στην ξηρά, τον αέρα, τη θάλασσα, το διάστημα, τον κυβερνοχώρο. Στενά συνδεδεμένη επίσης με την πολιτική Άμυνας είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων, σε μια περίοδο όπου οι πιέσεις στην ΕΕ και κυρίως σε συγκεκριμένα Κράτη μέλη αυξάνουν μέρα με τη μέρα.

Καλούμε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να δεσμευτούν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για μια πιο ανταγωνιστική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή άμυνα. Τους καλούμε να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα αλλά και να ορίσουν έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της ΚΠΑΑ.

Είναι καιρός να κάνουμε «περισσότερα με λιγότερους πόρους». Η λύση, και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, είναι να παλέψουμε για περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη.

Στη δευτερολογία της, η Mαριλένα Kοππά πρόσθεσε: 

Μετά από αυτή τη συζήτηση έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και των πολιτικών ομάδων επιθυμεί η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.


Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, βάζοντας στην άκρη πολλές από τις διαφορές μας και συμφωνώντας σε κοινούς στόχους. Έχουν όμως πολλά να γίνουν και πιστεύω ότι δεν πρέπει να βάζουμε φραγμούς στη φιλοδοξία μας. Και οφείλουμε να εργαστούμε ώστε η ΚΠΑΑ, αναπόσπαστο κομμάτι μιας πιο ισχυρής, πιο αυτόνομης Ευρώπης στο διεθνές επίπεδο να γίνει πραγματικά κοινή και να προσφέρει ασφάλεια στους Ευρωπαίους πολίτες σε ένα ολοένα και πιο σύνθετο κόσμο. Ο διατλαντικός δεσμός ήταν και παραμένει ισχυρός. Η ανάπτυξη της ΚΠΑΑ δεν ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ. Εξάλλου 22 από τα 28 μέλη της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ όμως με τα πολλαπλά εργαλεία και μέσα που διαθέτει μπορεί να επιχειρεί εκεί που το ΝΑΤΟ ως Στρατιωτική συμμαχία δεν είναι ευπρόσδεκτο. Ζητούμε στενή συνεργασία, με αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων, αλλά με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων του καθενός από τους δύο οργανισμούς.

Όμως για άλλη μια φορά έχουμε να κάνουμε με εθνικούς εγωισμούς, που βάζουν φρένο σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια. Βαθύτατα πιστεύω ότι εκείνοι που επιθυμούν να προχωρήσουν με την ΚΠΑΑ πρέπει να μπορούν να το κάνουν, χωρίς οι άλλοι να έχουν το δικαίωμα να τους μπλοκάρουν.

Έτσι κι αλλιώς, το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα είχε πάντα προχωρήσει με ουτοπισμό, μεγάλες ιδέες και επιμονή στον κοινό στόχο για ολοένα μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Η ΚΠΑΑ δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.