Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ώρα για ένα εθνικό συμβόλαιο, Tου Νικόλαου Ερμή

Νικόλαος Ερμής*
Όσο περνάει ο καιρός και ο δημοκρατικός χώρος που εκπροσωπήθηκε επί σειρά ετών απ’το ΠΑΣΟΚ παραμένει διασπασμένος, τόσο φαίνεται η ανάγκη για ενότητα του χώρου. Για να συντελεστεί η ενότητα όμως είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να γίνει ένα συμβόλαιο μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας έτσι ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος ενός πολιτικού black out.
Οι στόχοι του συμβολαίου αυτού θα πρέπει να είναι η οργάνωση του κράτους στα νέα δεδομένα της εποχής, η στροφή προς την ανάπτυξη μέσω μείωσης της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, η στροφή προς την παραγωγή μέσω διαχείρισης και απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κυρίως για τον πρωτογενή τομέα και η στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Παράλληλα με αυτό το συμβόλαιο θα πρέπει να μελετηθεί ένα σχέδιο εθνικής συνεννόησης που θα αποτελέσει το σχέδιο διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Τρεις βασικοί στόχοι του σχεδίου αυτού θα πρέπει να είναι η απομείωση και βιωσιμότητα του χρέους, η εξεύρεση επενδυτικών πόρων προς στοχευμένη παραγωγική ανάπτυξη και η οργάνωση μιας λιτής και μεταρρυθμιστικής διαχείρισης στο κράτος και στην οικονομία.
Στους στόχους αυτούς θα είναι αναγκαία η συμφωνία των βασικών δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας συμπεριλαμβανομένου της σημερινής κυβέρνησης και της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μέσω αυτού του σχεδίου η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για μια πιο δίκαιη διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθώς πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα εθνικής συνεννόησης μεταξύ των ευρωπαικών δυνάμεων.
Όσον αφορά το συμβόλαιο κοινωνίας και υπάρχοντος πολιτικού συστήματος για την ίδρυση του κόμματος στον μεσαίο, κεντροαριστερό χώρο ένα παράδειγμα που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί για το πως θα πρέπει να είναι το κόμμα αυτό είναι η δημοτική παράταξη του κ.Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων που κατήλθε στις δημοτικές εκλογές του 2010 και είχε λάβει στήριξη από κόμματα της πολιτικής οικολογίας, της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού.


*Νικόλαος Ερμής,φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος)


ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.