Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

‘Ρουκέτες’ Σταθάκη: Μόνο 5% του χρέους είναι ‘επαχθές’, το υπόλοιπο πρέπει να το αποπληρώσουμε

Η ευτυχία περνάει από το ευρώ". Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", ο εκ των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι το 95% του δημοσίου χρέους δεν μπορεί να διαγραφεί.

Συνέντευξη – βόμβα έδωσε το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή του Κ.Αρβανίτη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο βουλευτής και ένας εκ των συν-διαμορφωτών του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι μόνο το 5% του δημόσιου χρέους είναι επαχθές και το υπόλοιπο είναι παραδοσιακό και πρέπει να αποπληρωθεί.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το επαχθές χρέος που αναλογεί στα εξοπλιστικά ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (95%) όπου κι αν χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα (τρύπες στον Προϋπολογισμό, Ολυμπιακοί, ακριβά έργα), είναι «παραδοσιακό» και δεν μπορεί να διαγραφεί, ως εκ τούτου οφείλει να αποπληρωθεί.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι σήμερα η ευτυχία περνάει μόνο μέσα από το ευρώ, και από κανένα άλλο νόμισμα.

Ο Γ.Σταθάκης προειδοποίησε ακόμα ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να βρεθούν μέθοδοι ελάφρυνσής του, όπως για παράδειγμα να μην πληρώνονται τοκοχρεολύσια ώσπου να επιστρέψει η χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που θα προκαλέσει απομείωσή του έως και το 40%.

«Αυτή η κατάσταση καθιστά το χρέος μη βιώσιμο γιατί από τώρα μέχρι το 2020 αυτά το 9 δις πρέπει να προκύπτουν από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις κάτι που είναι αδύνατο για την Ελλάδα και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά. Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν».

Για το αν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιηθεί στο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι οι πολιτικές δεν είναι στατικές.

Τέλος, στο ερώτημα αν το νόμισμα είναι οπορτουνισμός (αν δηλαδή καθορίζει αυτό την οικονομική πολιτική), είπε πως υπάρχουν χώρες και εκτός ευρώ που έχουν μνημόνια.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη:http://7imeres.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.