Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ο Ανδρέας δεν αντιγράφεται...

Με αφορμή την γκάφα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέφυγε να παραστεί στις εκδηλώσεις για την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ορισμένοι έκαναν την ακροβασία να συγκρίνουν τη στάση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου έναντι της τότε ΕΟΚ κατά την υπο­γραφή της συνθήκης προσχώρησης. Ανεξάρτητα από το πώς αξιολογεί κανείς τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του και μόνον ότι 34 χρόνια μετά ένας πολιτικός αρχηγός προσπαθεί να τον μιμηθεί σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες αποδεικνύει ηγετικό έλλειμμα και κοντόφθαλμη στρατηγική.

Ο Ανδρέας, με τα θετικά του και τα αρνητικά του, δεν αντιγράφεται και όσοι το επιχειρούν απλώς εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Το 2014 και με την Ελλάδα χρεοκοπημένη δεν μπορεί να συγκριθεί με το 1980 και τον ριζοσπαστισμό της εποχής. Ακόμη χειρότερα δεν νοείται μια χώρα που εξαρτάται εν πολλοίς από την αλληλεγγύη των εταίρων της να γυρίζει την πλάτη στους θεσμούς που μετέχει. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μη συμφωνεί -και προφανώς δεν είναι ο μόνος- με τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά ο στρουθοκαμηλισμός δεν μπορεί να είναι η λύση.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για θεσμικό ατόπημα και μικροκομματική επιλογή που εκθέτει τη χώρα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τον τόπο. Οι κινήσεις εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση στις μέρες μας δεν έχουν μακρύ δρόμο και προδίδουν αμηχανία. Η κοινωνία είναι υποψιασμένη και αυστηρή με το πολιτικό σύστημα που δεν εννοεί να σταθεί με σοβαρότητα απέναντι στα προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα και προκαλούν τόσο και τόσα δεινά.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση δεν είναι ποιος θα κάνει τον νταή ή τον θυμωμένο στους Ευρωπαίους αλλά ποιος και κυρίως πώς θα πείσει για τη σοβαρότητά του και το αποτελεσματικό του σχέδιο ώστε να ξεφύγουμε από τη δίνη.

Οι παλικαρισμοί πληρώθηκαν ακριβά πολλές φορές στο παρελθόν. Το εν λόγω επεισόδιο όμως προδιαγράφει, πέραν των άλλων, την ακραία κομματική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει έως τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου την ώρα που ο τόπος δεν έχει ανάγκη από πόλωση και άγονες συγκρούσεις.

Ανάλογα φαινόμενα τρέφουν μόνον τους αρνητές της δημοκρατίας που έχουν φθάσει στο σημείο να την απειλούν ανοικτά με κάθε τρόπο. Οσοι δεν το αντιλαμβάνονται προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον εαυτό τους και στον τόπο.

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.