Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Δε ντρέπεστε κύριε Παπαχελά;

3 είναι τα άτομα για τα οποία άνοιγα την τηλεόρασή μου -να πάρω πληροφορία και γνώση- τα τελευταία χρόνια, η Έλλη Στάη, ο Αλέξης Παπαχελάς και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Mάλιστα, ο Αλέξης Παπαχελάς ήταν ο δημοσιογράφος που ελάχιστα μερολήπτησε επί του μνημονίου, ελάχιστα λαΐκισε, ελάχιστα τοποθέτησε τα νούμερα πάνω από το συμφέρον της χώρας.

Με τεράστια έκπληξη διάβασα το άρθρο του στην *Κ*, επί του οποίου σχολίασε με εξαιρετική ευστοχία ο epikairo-k, εδώ. Προσωπικά, θέλω να σταθώ σε 2 σημεία, το ''λεφτά υπάρχουν'' και ''τη δυνατότητα να αποφύγουμε το μνημόνιο'', τα οποία υιοθέτησε και ο Παπαχελάς, 4 χρόνια μετά!...

1) «Λεφτά υπάρχουν»: Η ακριβής φράση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν «Λεφτά υπάρχουν εάν χτυπήσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλης και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την υγιή επένδυση και πρωτοβουλία. Εάν αυτά δεν απαντηθούν, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα είναι ημιτελείς ή ακόμα και χωρίς αντίκρυσμα. Οι κρίσεις θα επανέρχονται ως συστημικά και όχι συγκυριακά φαινόμενα». Η φράση αυτή δεν περιέχει ίχνος παροχολογίας, αφορά μόνο στον οικονομικό εξορθολογισμό και προφανώς θα πρέπει να ειπωθεί και από τον σημερινό αλλά και από κάθε έλληνα πρωθυπουργό μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση [αλλά και σε περίοδο ευημερίας που κυριαρχεί η σπατάλη].

Δυστυχώς, συγκεκριμένα ΜΜΕ απομόνωσαν τη φράση και την επικοινώνησαν στον ελληνικό λαό ως υπόσχεση παροχών ενώ η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία. Η προπαγάνδα νίκησε. Σήμερα, >90% των ελλήνων πολιτών δε γνωρίζει την ακριβή φράση και το νόημά της -όμως ο Παπαχελάς γνωρίζει.

2) «Υπήρχε η δυνατότητα να αποφύγουμε το μνημόνιο»: Δε θα παραθέσω την προσωπική μου εκτίμηση αλλά αυτή του σημερινού Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, 4 χρόνια μετά, αναλύει στην ευρωπαϊκή επιτροπή που ελέγχει την τρόικα τα τότε δεδομένα:



H ερώτηση προς τον κο Παπαχελά είναι πια προφανής: Ποιος ο λόγος να παραποιήσετε την αλήθεια; Τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί η διαιώνιση τούτων των μύθων; Πιστεύετε πως έτσι λειτουργείτε προς όφελος της χώρας, όπως τουλάχιστον συνηθίζατε να κάνετε κατά το παρελθόν με σοβαρή και κατά το δυνατόν αντικειμενική ενημέρωση;

Εύλογα, η διαδικτυακή μου φίλη Ρένα επισημαίνει στο fb: Πάντως ένας τρόπος να αναγνωρίσει κανείς αυτόν που δεν θα διστάσει να ψευδολογήσει ή και (γιατί όχι) να παρανομήσει για να προωθήσει τα συμφέροντά του είναι να ανακαλύψει αυτούς που παρά τις τόσες αποκαλύψεις της αληθούς φράσης του Παπανδρέου, συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι γιατί ασφαλώς δεν ψάχνουν την αλήθεια αλλά να διαμορφώσουν τη δική τους πραγματικότητα. Το λες και ξεσκαρτάρισμα για πολιτευόμενους, δημοσιογράφους, φεισμπουκικούς φίλους κτλ.

Η Έλλη Στάη απηύδησε με τις αθλιότητες της Δημόσιας Τηλεόρασης και αποχώρησε, οπότε πάει η Δευτεριάτικη πολιτική εκπομπή. Το ύποπτο άρθρο του Παπαχελά με κάνει να σκέφτομαι αν θα πρέπει να προστεθώ και γω ως νούμερο τηλεθέασης στους «Φακέλους». Έμεινα μονάχος, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους «Πρωταγωνιστές». Ίσως περνούν τα χρόνια και άρχισα να παραξενεύω...

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.