Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Το πρόβλημα του μεταναστευτικού, για την Ελλάδα ή την Ευρώπη, δεν μπορεί να αναλύεται στη βάση του πού θα βυθιστούν οι βάρκες.

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας

Αθήνα, 24 Απριλίου 2015


Το πρόβλημα του μεταναστευτικού, για την Ελλάδα ή την Ευρώπη, δεν μπορεί να αναλύεται στη βάση του πού θα βυθιστούν οι βάρκες. Αν θα είναι από τα κύματα στη Μεσόγειο ή από στρατιωτική επιχείρηση πριν καν ξεκινήσουν, όπως προτείνεται σήμερα. Όσο κι αν πρέπει να γίνει κάτι με τους διακινητές κανείς δεν τους χρησιμοποίησε γιατί τους θεώρησε ασφαλείς, αλλά γιατί η παραμονή στην όποια πατρίδα ήταν πιο επικίνδυνη.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «τραγωδία» οι αρχηγοί των κυβερνήσεων φρόντισαν ουσιαστικά να περιοριστούν σε στρατιωτική ενίσχυση και στον τριπλασιασμό των πόρων για τις επιχειρήσεις Τρίτων και Ποσειδών που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάσωση και περιπολούν μόλις στα 30 χλμ ανοιχτά της Ιταλίας.

Αντί να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα για μία ακόμη φορά η ΕΕ αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό αποκλειστικά ως ένα πρόβλημα διαχείρισης ροών, με μόνο στόχο τη διατήρηση μίας Ευρώπης φρούριο στην οποία οι περιφερειακές χώρες του Νότου θα συνεχίσουν να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος.

Δεν αρκεί η έκτακτη ενίσχυση των κρατών υποδοχής. Όσο η ΕΕ αρνείται να επανεξετάσει τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ σε μία λογική ισότιμης και όχι εθελοντικής κατανομής βαρών και αλληλεγγύης, όσο αδυνατεί να παρέμβει στις κρίσεις στη γύρω της περιοχή, τόσο θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα με την υποκρισία να περισσεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.