Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ Σ. ΞΗΡΟΥ

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ολοκληρώθηκε σε Α΄ ανάγνωση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ΄ Τύπου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού προηγηθεί την Τρίτη μετά το Πάσχα η επεξεργασία του σε δεύτερη ανάγνωση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πάντως, παρά το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην ανάγκη να γίνουν αποδεκτές οι δύο τροπολογίες που είχαν καταθέσει για κατάργηση του νόμου που αφορά τους κουκουλοφόρους και το DNA, δεν τοποθετήθηκε και επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί επί της αρχής του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Αντίθετα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ενώ Ποτάμι, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, ζήτησε την «κατάργηση του κουκουλονόμου» τον οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο.

«Μετά την δολοφονία του Γρηγορόπουλου ποινικοποιήθηκε η κουκούλα, ποινικοποιήθηκε η ίδια η ενδυμασία των νεολαίων που ήταν στους δρόμους και φορούσαν μαντήλια για να προστατευθούν από τα χημικά. Είναι σαν να λέμε ότι αν κάποιος φοράει γάντια πρέπει να ποινικοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατριβάνου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η τροπολογία για το DNA δεν καταργεί τη λήψη για την ταυτοποίηση του δράστη αλλά θα πρέπει η διαδικασία αυτή να γίνεται παρουσία πραγματογνώμονα και μόνο όταν το ζητά ο εισαγγελέας ή ο ανακριτής και όχι με πρωτοβουλία των διωκτικών αρχών όπως γίνεται σήμερα.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης «να αποσύρει το νομοσχέδιο που έφερε κατά απαίτηση των τρομοκρατών» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάψει να συνομιλεί με τρομοκράτες».

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός τόνισε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως στο νομοσχέδιο, ώστε να μην «ξεκινήσει η φάμπρικα για να αποφυλακίζονται κατάδικοι με βαριά αδικήματα».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, επεσήμανε από την πλευρά του ότι το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας με τους κουκουλοφόρους να προχωρούν καθημερινά σε καταστροφές.

«Η πρόεδρος της Βουλής όταν έγινε η εισβολή στο κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι δεν έκαναν τίποτα κακό, μπήκαν με τα πρόσωπά τους ελεύθερα. Αυτό σημαίνει ότι κάνει τον διαχωρισμό με εκείνον που φορά κουκούλα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτήλας.

Για αποσπασματικά μέτρα που δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα των φυλακών ούτε και τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι φυλακισμένοι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσώτης.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε αδιανόητο να δίνεται η εντύπωση ότι ο Σάββας Ξηρός, αντιμετωπίζεται ως πολιτικός κρατούμενος ή αριστερός.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το κοινοβούλιο να νομοθετεί φωτογραφικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες που είχε ως αντιπολίτευση», τόνισε η κ. Γεννηματά ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη την ρύθμιση για κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από το κράτος δικαίου, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις και ζήτησε βελτιώσεις για τα άρθρα που προβλέπουν υπό όρους απόλυση φυλακισμένων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι καταργεί τις φυλακές Γ΄ Τύπου χωρίς να ξεκαθαρίζει πως οραματίζεται τις Α΄ και Β΄ τύπου φυλακές.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διασφαλιστεί το ανθρώπινο πρόσωπο του σωφρονιστικού και ποινικού συστήματος της χώρας χωρίς να υποσκάψει την ασφάλεια», επανέλαβε ο κ. Παρασκευόπουλος απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, διευκρίνισε ακόμα ότι η αρχική του δήλωση του για τρεις φυλακισμένους, με ποσοστά αναπηρίας άνω του 80% που επωφελούνται από την διάταξη, αφορούσε μόνο αυτούς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Κορυδαλλού και πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος αν συμπεριληφθούν και όσοι είναι σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, θέλησε να ξεκαθαρίσει και τα όσα του αποδίδονται σχετικά με δηλώσεις του για τους κουκουλοφόρους, κάνοντας λόγο για παρεξήγηση.

«Αυτό που είπα ότι θα κάνω διάλογο με όλους, ακόμα και με κουκουλοφόρους, την ασφάλεια υπηρετεί. Αυτή η θέση μου παρεξηγήθηκε. Όταν αναγνωρίζω ένα πρόσωπο, του ανάγω και ευθύνη. Σημαίνει ότι τον καθίζω στο σκαμνί.

Θέλω την ευθύνη ακόμα και σε αυτούς που φορούν κουκούλα», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.
http://agenda-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.