Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Αισιοδοξεί ο Γ. Παπανδρέου… Καρφιά σε Βενιζέλο-Σαμαρά

Επικριτικός αλλά συνάμα αρκετά αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματευτικών προσπαθειών της κυβέρνησης και ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι σε Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο εμφανίστηκε χθες στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε μια έκτακτη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εκπομπή "ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ", με τον Γιώργο Σαχίνη, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ αναφέρθηκε στην πρόταση δημοψηφίσματος που είχε στα σκαριά αλλά και το πώς πάρθηκε η απόφαση εισόδου στα μνημόνια.

Ακόμα μίλησε για το μέλλον του κεντροαριστερού χώρου, κάνοντας λόγο για επανενοποίηση του κατακερματισμένου σήμερα δημοκρατικού χώρου... Ερωτηθείς για το πώς ο ίδιος κρίνει τη νέα κυβέρνηση και τις διαπραγματευτικές προσπάθειες, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε με νόημα πως στηρίζει, βάζει "πλάτη"...

«Χάσαμε χρόνο»

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. το 2010 είχαν στηρίξει την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης δε θα είχαμε χάσει πολύτιμο χρόνο και θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα...

Δυστυχώς, ο Αντώνης Σαμαράς, αντί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η δική μας κυβέρνηση, άρχισε να προσπαθεί να ξεφεύγει από τις υποχρεώσεις. Δημιούργησε μια αναξιοπιστία προς τα έξω και προς τις αγορές. Πέταξε την μπάλα στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους.

Τώρα όμως που όλες οι μεγάλες πολιτικές παρατάξεις πέρασαν ή περνούν από τη διαχείριση της κρίσης μπορούμε και πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε. Ας σταθούμε λοιπόν όλοι στο ύψος των απαιτήσεων. Εμείς αυτό κάνουμε ως Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Βάζουμε πλάτη στη διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Εναλλακτικές προτάσεις

«Η διαπίστωσή μου είναι πως η νέα κυβέρνηση εμφανίστηκε αρχικά απροετοίμαστη. Δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο. Τώρα το διαμορφώνει, ελπίζω με μεθοδικότητα και σοβαρότητα. Διαπραγμάτευση σημαίνει να έχεις τεκμηριωμένες εναλλακτικές. Οι εταίροι μας, κόντρα σε ό,τι νομίζουν ίσως πολλοί, δε θέλουν σώνει και καλά να μας επιβάλουν ορισμένα μέτρα. Οι εταίροι θέλουν να φύγουμε από τα μνημόνια. Δε θέλουν να μας δανείσουν και άλλα χρήματα.

Για τις 24 Απριλίου λοιπόν, και το κρίσιμο Eurogroup, πιστεύω ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με εναλλακτικές προτάσεις. Αν πάει με σοβαρή πρόταση θα υπάρξει, εκτιμώ, ελπίζω, ένας έντιμος συμβιβασμός. Θα πρέπει όμως η κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Να πει πως δε γίνεται να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να αναλάβει το κόστος.

Αν το αφήσει έτσι, βλέπετε τι γίνεται. Μπαίνουν στο προσκήνιο σενάρια και φήμες για GRExit που δημιουργούν προβλήματα. Το κλίμα αυτό διαβρώνει την οικονομία. Φεύγουν κεφάλαια. Χάνονται επενδύσεις. Στην κυβέρνηση πρέπει να το πουν ευθέως αν έχουν άλλο σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή και φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάνε σε εκλογές».

«Η διαπραγμάτευση δε γίνεται μόνο με τους εταίρους. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι του παζλ. Το δύσκολο είναι οι αγορές», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, που ανέτρεξε πίσω στα όσα ο ίδιος συνάντησε, καλούμενος τότε ως πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο μύθος

«Εγώ τσακώθηκα με τον Μπαρόζο, με τον Γιούνκερ. Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβες να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο: "Πήγαινε στο ΔΝΤ. Δε θα φτιάξουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό". Λοιπόν, ο μύθος των δήθεν χιλιάδων άλλων λύσεων για τη χώρα καταρρίφθηκε στην πράξη.

Να σας πω ένα μόνο. Ο Ντράγκι το 2012 καθησύχασε τις αγορές για την Πορτογαλία και την Ισπανία. Αν το είχε κάνει και για μας δε θα μπαίναμε σε πρόγραμμα καν».

«Το λάθος μου»

Αυτό είχα πει και στη Μέρκελ. Θέλω όχι λεφτά, αλλά δήλωση εμπιστοσύνης για τις αγορές. Δυστυχώς δεν έγινε», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, συνεχίζοντας:

«Κοιτάζοντας πίσω, το λάθος μου ήταν ένα. Θεωρώ τώρα ότι τότε θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα. Αν είχε γίνει, θα είχαμε μια καθαρή εντολή από το λαό να προχωρήσω με σημαντικές, θετικές τομές για τη χώρα. Αυτό είχα προτείνει το 2011 και στον Σαμαρά. Να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα. Ο ίδιος τορπίλισε την πρόταση».



Ο Βενιζέλος συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης… «Δε με στήριξε»
«Για τα τεκταινόμενα στις Κάννες ακούστηκαν τέρατα. Δεν υπήρξαν ύβρεις. Υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση. Οι εταίροι τελικά αποδέχτηκαν την πρότασή μου για δημοψήφισμα, αλλά η υποστήριξη που δεν είχα από ένα μικρό αλλά καθοριστικό μέρος του ΠΑΣΟΚ έκοψε το σχέδιο».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Βενιζέλος δε με στήριξε. Συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης. Σήμερα, με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δέχομαι ερωτήματα να ηγηθώ πρωτοβουλιών. Δεν είναι ευχάριστο ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού να είναι κατακερματισμένος. Θεωρώ ότι η επανενοποίηση είναι απαραίτητη, δεν είναι θέμα όμως προσώπων. Είναι θέμα αρχών», σημείωσε ακόμα ο κ. Παπανδρέου...

Μπάμπης Σαββίδης

www.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.