Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Κουκουλοφόρος; Περάστε! Μεταλλωρύχος; Συλλαμβάνεσαι!

Μπορείς κι εσύ να γράψεις το αγαπημένο σου σύνθημα στον Άγνωστο Στρατιώτη. Δεν θα σε σταματήσει κάποιος! Μπορείς να γράψεις στον εξωτερικό τοίχο της Βουλής, στον εσωτερικό τοίχο, στα γραφεία των βουλευτών, των αρχηγών των κομμάτων. Όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις. Κυρίως αν φοράς κουκούλα. Αυτά που δεν μπορείς να κάνεις είναι να είσαι δημοσιογράφος, να καλύπτεις Βουλή και να μην καταγράφεις σωστά το έργο της προέδρου Ζωής. Επίσης να είσαι εργαζόμενος στην Χαλκιδική και να υπερασπίζεσαι την δουλειά σου στο ορυχείο. Πρώτη φορά Αριστερά. Η καλύτερη κυβέρνηση for ever είναι μαζί μας.

Ειδικά αν είσαι εργαζόμενος στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός θα πρέπει να είσαι τσιράκι του Μπόμπολα, όργανο του διεθνούς κεφαλαίου, πράκτορας του κεφαλαίου και εχθρός του περιβάλλοντος. Ακόμη χειρότερο θα είναι αν τυχόν αντιγράψεις τις πρακτικές των λαϊκών αγωνιστών της αριστεράς και δοκιμάσεις να κλείσεις δρόμο, να διαδηλώσεις.

Σε αυτή την χώρα επιτρέπονται τα πάντα. Αρκεί να είσαι κουκουλοφόρος. Όπως είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, κάτω από τις κουκούλες κρύβονται άνθρωποι. Ο γρίφος που έχει να λύσει ο κύριος υπουργός είναι τι κρύβεται κάτω από το μπουφάν των εργαζομένων των ορυχείων...

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις εργαζομένων της εταιρείας που διαμαρτυρόντουσαν για την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Χαλκιδικής. Συνελήφθησαν οι εργαζόμενοι που υπερασπιζόντουσαν την δουλειά τους και όχι εκείνοι που ασέλγησαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη Βουλή.

Αλλά είπαμε! Πρώτη φορά αριστερά! Τι σημαίνει αυτό; Ότι μια εταιρεία, όπως η Ελληνική Χρυσός, μπορεί να τηρεί όλους τους προβλεπόμενους από τον νόμο κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά να εγκαλείται με κατασκευασμένες φωτογραφίες και αστήρικτες κατηγορίες. Η εταιρεία δικαιώθηκε τρεις φορές μέχρι σήμερα από το αυστηρό για θέματα περιβάλλοντος Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά κι αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα για τους εμπόρους της ελπίδας. Σημασία έχουν οι πολιτικές τους καριέρες κι αυτές τις έκτισαν πάνω σε ένα παραμύθι...

Ποιος είναι εναντίον του περιβάλλοντος; Σίγουρα όχι οι 2000 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους. Επειδή ζούνε εκεί, οι ίδιοι με τα παιδιά τους. Εκτός κι αν είναι στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργεί ούτε ένα ορυχείο στην χώρα. Οπότε, ας αποφασίσουν να κλείσουν και τις σχετικές σχολές στα Πανεπιστήμια.

Το θέμα του περιβάλλοντος είναι πολύ σοβαρό. Έτσι ή αλλιώς. Αντί να δοθεί βάρος από την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς στην υιοθέτηση της ασφαλέστερης μεθόδου, η συζήτηση έχει μεταφερθεί στο αν θα πρέπει να προχωρήσει ή όχι η επένδυση. Ας πούμε, λοιπόν, ότι η επένδυση δεν προχωράει. Τι θα συμβεί τότε με το περιβάλλον; Οι «αγωνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ θα σας πουν ότι με τον τρόπο αυτόν θα τελειώσει το «πρόβλημα». Θα σας πουν ψέματα. Διότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετές ανοικτές ακόμη «υποθέσεις» από το παρελθόν, οι οποίες μολύνουν το περιβάλλον και μάλιστα πολύ περισσότερο από μία νέα επένδυση. Ανοικτές στοές που η εξόρυξη γινότανε με επιβαρυντικούς όρους για το περιβάλλον. Η εταιρεία, λοιπόν, είχε αναλάβει αυτό το μεγάλο έργο. Ποιος θα το κάνει αν και εφόσον εγκαταλειφτεί η επένδυση;

Κι αυτό είναι το πιο πιθανό! Να φύγουν οι Καναδοί. Θα μείνουν άνεργοι 2.000 εργαζόμενοι, θα δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στην περιοχή και θα ρημάξουν τα παλιά ορυχεία, με τεράστιο κόστος για το περιβάλλον. Για τους Καναδούς ας μην ανησυχούν οι λαϊκοί αγωνιστές. Θα προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια και θα δικαιωθούν. Θα τους πληρώσουμε πολύ ακριβά. Ακόμη πιο ακριβά, όμως, θα πληρώσουμε την αγωνιστικότητα των συντρόφων. Όπως συνέβη στο παρελθόν με την Pirelli και άλλες ξένες επενδύσεις.

Στην Ελλάδα επιβιώνουν μόνο οι μεσάζοντες. Και οι κουκουλοφόροι.

Θανάσης Μαυρίδης


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.