Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Σφοδρές αντιδράσεις για τα αποθεματικά: «Παραβίαση Συντάγματος, ακύρωση λαϊκής εντολής»

Μαζικά αντέδρασαν οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιλέγοντας την νομική οδό, «Θα στραφούμε στο ΣτΕ και θα ζητήσουμε προσωρινή αναστολή εκτέλεσής της», τόνισε, μιλώντας στο ρ/σ Alpha 989, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε πως «είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει.

Έχουμε μια ΠΝΠ που ακυρώνει την λαϊκή εντολή της αυτοδιοίκησης, παραβιάζει κατάφορα το πνεύμα του Συντάγματος. Έρχεται η κυβέρνηση και λέγοντας “αποφασίζω και διατάζω’’ παίρνει τα διαθέσιμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης δεν ξέρουν εάν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις».

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας απέρριψε το επιχείρημα ότι «στην ΤτΕ θα είναι υψηλότεροι οι τόκοι».

Κ. Αγοραστός: Δημιουργούν δημοσιονομικό πανικό

Από πλευράς του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός, εκτίμησε ότι «δημιουργούν δημοσιονομικό πανικό και πανικό στην αγορά με αυτή την πράξη». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ Alpha, «ανησυχούμε για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ως προς τη συνέχιση προγραμμάτων. Με χαρτί δεν μας τα παίρνουν δεν γίνεται μια πράξη; Με χαρτί δεν πρέπει να μας εξηγήσουν τι γίνεται από εδώ και πέρα;» διερωτήθηκε ο κ. Αγοραστός.

Γ. Μπουτάρης: Το μπλοκάρισμα των καταθέσεων είναι αντισυνταγματικό

Την αντίθεσή του στην αιφνίδια κυβερνητική απόφαση εξέφρασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Δεν συμφωνούμε, το μπλοκάρισμα των καταθέσεων είναι αντισυνταγματικό, καταλύεται η οικονομική αυτοδυναμία των Δήμων και μια τέτοια κίνηση δημιουργεί κακή ψυχολογία στην αγορά», εξήγησε ο κ. Μπουτάρης, περιγράφοντας ως “«πολύ ενοχλητικό ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Όσα λεφτά και αν πέσουν, αν δεν αλλάξει το σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργεί η χώρα, δεν πρόκειται να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση έχει θέσει ορισμένες κόκκινες γραμμές, προφανώς κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι μισθοί αλλά από την άλλη μεγάλο βάρος πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Λ. Κυρίζογλου: Θεσμικά και πολιτικά ακατανόητη και απαράδεκτη ενέργεια

«Πρόκειται για θεσμικά και πολιτικά ακατανόητη και απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης την οποία καταδικάζουμε ως μη νόμιμη και αντισυνταγματική (παραβιάζει ευθέως τη Συνταγματική αρχή της Διοικητικής και Οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων)”
τόνισε σε δήλωσή του και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, καταλήγοντας:

“Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργειά μας που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και των Δήμων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.»

http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.