Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Σχετικά με την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 19 Απριλίου 2015


Από τον Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, σχετικά με την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, αφού, πάνω από 700 μετανάστες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους, νότια από τη Λαμπεντούζα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.

Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα των συνεπειών ένεκα της ολιγωρίας της ΕΕ, σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η πολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή έχει ήδη κάνει το 2015 τη χρονιά με το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, αφού οι νεκροί απο τον Ιανουάριο, ξεπέρασαν ήδη τους 1400.

Το πρόβλημα αυτό που αγγίζει και την Ελλάδα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν όλα τα κράτη – μέλη δεν μοιραστούν το βάρος του μεταναστευτικού ρεύματος.

Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αν δεν αναβαθμιστεί ο ρόλος της Frontex.

Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αν δεν γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για να μειωθούν οι αιτίες που οδηγούν ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους, για μια καλύτερη μοίρα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αυξημένη ευθύνη, με σοβαρότητα και σχέδιο πλέον, να θέσει το ζήτημα αυτό στις πραγματικές του διαστάσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καθημερινή τραγική πραγματικότητα δεν συγχωρεί υπεκφυγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.