Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Σύγκρουση Κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του Ξηρού

Με απόφαση δικαστηρίου θα νοσηλευτεί για 30 ημέρες στην οφθαλμολογική κλινική νοσοκομείου της Λάρισας
«Νερό στο μύλο» της πολιτικής αντιπαράθεσης, με αιχμή τη στήριξη που, κατά τη ΝΔ, παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε παραβατικές ομάδες ή ακόμα και τρομοκρατικές οργανώσεις, ρίχνει η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οποία ζητείται, ουσιαστικά, η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Με την ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τη Δικαιοσύνη «να αντιμετωπίσει με το δέοντα ανθρωπισμό» τη νέα αίτηση διακοπής έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού.

«Η νέα αίτηση διακοπής έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού, η οποία θα συζητηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2013 από το Εφετείο Πειραιά, αναδεικνύει την ξεχωριστή περίπτωση του συγκεκριμένου καταδίκου» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Έντεκα και πλέον χρόνια μετά το βαρύτατο τραυματισμό του, τις πολλαπλές σωματικές βλάβες και παρά τα προβλήματα υγείας που υπέστη κατά τον τραυματισμό του και τα επόμενα χρόνια, όπως τύφλωση, κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νευρολογικά προβλήματα, ο Σάββας Ξηρός εξακολουθεί να παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού» υπογραμμίζεται.

Και τονίζει η Κουμουνδούρου: «Οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για αναστολή ή διακοπή της ποινής του απορρίφθηκαν, το ελληνικό κράτος, όμως, καταδικάστηκε για τη μεταχείριση του Σάββα Ξηρού από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) του Στρασβούργου, το Σεπτέμβρη του 2010. Στην ουσία, το ΕΔΑΔ καταδίκασε το ελληνικό κράτος, διότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενο να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Έκρινε, δε, ότι "η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του"».

«Η παραμονή ενός ανθρώπου στη φυλακή με τα πολλαπλά και σοβαρότατα προβλήματα του Σάββα Ξηρού συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Μόνο ως δείγμα εκδικητικότητας του ελληνικού κράτους προς έναν κρατούμενο "ειδικής φύσης" μπορεί να εξηγηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τη Δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει με το δέοντα ανθρωπισμό το ζήτημα» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίδραση από Κεδίκογλου και ΝΔ

«Αφού δεν κατάφεραν με τις καταθέσεις υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν να αποτρέψουν τις καταδίκες, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τώρα να πετύχουν την αποφυλάκιση του δολοφόνου-τρομοκράτη, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη. Και μετά διαμαρτύρονται όταν τους λένε ακραίους» ήταν η άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου.

Από πλευράς της, η ΝΔ κάνει λόγο για «συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς τους τρομοκράτες», η οποία «όχι μόνο δεν κρύβεται, αλλά παίρνει προκλητικές διαστάσεις».

Στη σχετική ανακοίνωση της Συγγρού γίνεται αναφορά σε άρθρο «φίλων και συντρόφων του Δ. Κουφοντίνα», το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Αυγή», με βασικό αίτημα την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

«Χθες, το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή του, όχι μόνο υιοθετούσε το αίτημα των “φίλων” του φυλακισμένου τρομοκράτη, αλλά και εξαπέλυε επίθεση στο κράτος, υποστηρίζοντας ότι η παραμονή του Σάββα Ξηρού στη φυλακή συνιστά “απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση”, καθώς και “δείγμα εκδικητικότητας του κράτους, σε έναν κρατούμενο ειδικής φύσης”» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

«Πώς και γιατί οι φυλακισμένοι τρομοκράτες είναι “κρατούμενοι ειδικής φύσης” μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει. Ο καθένας, όμως, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του» καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

Θα νοσηλευθεί για 30 ημέρες σε νοσοκομείο της Λάρισας

Την Πέμπτη εκδικάστηκε στο αρμόδιο δικαστήριο του Πειραιά η προσφυγή των συνηγόρων του Σάββα Ξηρού με την οποία ζητούσαν την αντικατάσταση της κράτησής του στις φυλακές Κορυδαλλού με την παραμονή του σε νοσοκομείο επικαλούμενοι τα σοβαρά προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζει. Τελικά το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτηση αλλά αντίθετα αποφάσισε τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού για τις επόμενες 30 ημέρες σε οφθαλμολογική κλινική νοσοκομείου της Λάρισας.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.