Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Βασικά σημεία ομιλίας Θόδωρου Τσίκα, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., 22/12/2013



Βασικά σημεία ομιλίας Θόδωρου Τσίκα, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., 22/12/2013

1) Κεντροαριστερά


Χαιρετίζω κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου του προοδευτικού Κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Είναι απόλυτη αναγκαιότητα να συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφευχθεί η σύνθλιψη των «ενδιάμεσων» δυνάμεων από μια τεχνητή πόλωση της καρικατούρας διπολισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρωτοβουλίες όμως αυτές πρέπει να αποκτήσουν την αναγκαία ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΓΕΙΩΣΗ, που δεν υπάρχει σήμερα, και να αντιστοιχηθούν με λαϊκές ανάγκες και προσδοκίες. Ποτέ ένα μεταρρυθμιστικό αίτημα δεν μπόρεσε να προχωρήσει, χωρίς αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις.

Η συγκρότηση ενός κοινού ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, με βάση την προγραμματική πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, θα είναι μια σημαντικά θετική εξέλιξη.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική μείωση του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Αλλά και το ίδιο πρέπει να διαφυλάξει την αυτονομία του, και να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί με ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟ τρόπο στις σχετικές διαδικασίες. Δεν μπορεί η διαχείριση, εκ μέρους του, της υπόθεσης αυτής, να γίνει από κλειστό κύκλο και με αδιαφάνεια.

Συμφωνώ με την πρόταση για την συγκρότηση Ομάδας Συντονισμού στο ΠΑΣΟΚ, που θα έχει την ευθύνη για τις επαφές με τα άλλα σχήματα και κινήσεις της Κεντροαριστεράς. Θεωρώ απαραίτητο σε αυτην την Ομάδα, να δοθεί η δυνατότητα εκπροσώπησης ΟΛΩΝ των «ψυχών», των απόψεων, των αποχρώσεων και των ρευμάτων του ΠΑΣΟΚ.

2) Κυβέρνηση

Δεν θεωρώ ότι σήμερα υπάρχει άλλη, διαφορετική κυβερνητική λύση από την σημερινή κυβέρνηση. Και η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα είναι απαραίτητες για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Αλλά μέσα και έξω απο την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΑΦΗ πολιτική ταυτότητα, καθαρό προγραμματικό λόγο και αιχμηρές προτάσεις. Έγιναν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση τον τελευταίο καιρό. Όμως, πρέπει η προσπάθεια αυτή να είναι συστηματική, σοβαρή, σταθερή και σε βάθος χρόνου. Είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της πολιτικής επιρροής του.

3) Λειτουργία-δράση ΠΑΣΟΚ

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω, πρέπει να ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ η λειτουργία του κόμματος. Είμαστε πιο κάτω από το επίπεδο που επιτρέπουν οι δύσκολες, αντικειμενικές συνθήκες. Είναι αναγκαία η δημοκρατική, θεσμική και συγκροτημένη λειτουργία του, με βάση κανόνες που να ισχύουν για όλους.

Χρειαζόμαστε τακτική λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής, αξιοποίηση όλων των μελών της, ουσιαστική λειτουργία των Τομέων Πολιτικής για την επεξεργασία των προγραμματικών προτάσεων μας και την παρέμβαση μας στην επικαιρότητα. Έχουμε ανάγκη κάθε μέλος μας, ανεξαρτήτως απόψεων, που θέλει και μπορεί να προσφέρει στο Κίνημα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.