Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Αυτό ήταν επίσημα το έλλειμμα που δήλωνε η ΝΔ Σεπτέμβριο του 2009 και οχι 16% που εν τέλει παρέδωσε !

Έτριψα και ξαναέτριψα τα μάτια μου τελειώνοντας το σημερινό άρθρο του Αντώνη Καρακούση ''Από τον κ.Παπανδρέου ..στον κ.Τσίπρα'' [via tovima]. Η υπογραφή έμοιαζε τόσο με αυτή του Θέμου Αναστασιάδη, η εφημερίδα έμοιαζε τόσο με το Πρώτο Θέμα, και όμως, γελάστηκα! Θα προσπαθήσω με όση υπομονή μού έχει απομείνει να σχολιάσω τα σημεία του άρθρου που κάνουν εντύπωση καταρχήν στην ίδια τη λογική...

Του Αντώνη Καρακούση: Είναι κοινώς παραδεκτό ότι το κεφαλαιώδες λάθος του Γιώργου Παπανδρέου αμέσως από τις νικηφόρες εκλογές του 2009 ήταν ότι δεν αναγνώρισε την κρισιμότητα των περιστάσεων και επέμεινε στην εφαρμογή των προεκλογικών του υποσχέσεων.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά εκείνη την περίοδο γνωρίζουν ότι ο τότε πρωθυπουργός αγνόησε τις πολλές προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και των ευρωπαίων εταίρων για τη μεγάλη υπέρβαση των δημοσίων ελλειμμάτων και αντί περιοριστικών μέτρων προτίμησε να προσφέρει μικροπαρoχές.

 Αλήθεια, ποια περιοριστικά μέτρα θα έπαιρνε ο Καρακούσης στη θέση του Παπανδρέου για να σώσει τη χώρα; 15,6% έλλειμμα=36 δις! Όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων πολιτών σε ένα έτος ήταν 20 δις! Ακόμη και αν δεν πλήρωνε κανέναν ούτε 1 € τους μήνες εκείνους, η Ελλάδα θα αδυνατούσε να πληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις=άτακτη χρεοκοπία.

Δεν ακολούθησε το παράδειγμα του πατέρα του, ο οποίος το 1993 αντιμετώπισε με δυναμικό τρόπο, χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις, τις υπερβάσεις ελλειμμάτων που άφησε πίσω της η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συμφωνούμε με τη διαχείριση Αλέκου Παπαδόπουλου της τριετίας. Μόνο που υπάρχει μία διαφορά. Ο τότε υπουργός οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου, σε συνέντευξη στο βήμαtv και σε σας κύριε Καρακούση, είπε ότι στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες η Ελλάδα είναι μία χώρα που τελεί υπό χρεοκοπία και χρειάζεται απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Εσείς, βέβαια, κουνούσατε το κεφάλι συγκαταβατικά και πολύ καλά κάνατε.

Επηρεάσθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από ένα στενό κύκλο αμερικανών συμβούλων, οι οποίοι τον καθησύχαζαν ότι οι αγορές είναι ανοιχτές και τον παράσερναν στη αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

 Ούτε ο Καμμένος τέτοια συνομωσιολογία, Αντώνη μου.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θυμούνται την μυστική επίσκεψη που πραγματοποίησε το Νοέμβριο του 2009 στην Αθήνα ο τότε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Παπαδήμος, προκειμένου να τον πείσει να αλλάξει ρότα, να ακολουθήσει γενναία οικονομική πολιτική, να επιδιώξει λύση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφύγει πάση θυσία τα παιγνίδια με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Παπανδρέου τον αγνόησε. Προτίμησε εκείνους που του χάιδευαν τα αυτιά και τον παραμύθιαζαν ότι θα βρεθούν δανεικά στην Κίνα, στη Ρωσία κι αλλού.

 Ο Παπανδρέου πίστευε ότι θα βρεθούν δανεικά από την Κίνα και τη Ρωσία; Λάθος κάνετε κύριε Καρακούση, ο Παπανδρέου είχε πει ξεκάθαρα ότι θα πάρουμε 50 δις από το Αμπού Ντάμπι, 60 δις από τη Σαουδική Αραβία και 100 δις από τους ομογενείς της Αυστραλίας, άτοκα.

Μέχρι που άρχισαν οι υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και οι πόρτες των αγορών έκλεισαν ερμητικά για την Ελλάδα. Χρειάσθηκε να νιώσει την ψυχρολουσία στο Νταβός για να καταλάβει ότι το παιγνίδι είχε κριθεί και ότι δεν είχε άλλη επιλογή πέραν εκείνης του μνημονίου, στο οποίο σύρθηκε θέλοντας και μη λίγους μήνες αργότερα.

 Καλέ τί σύρθηκε; Τη δουλειά του έκανε ο άνθρωπος, μάς έβαλε στο ΔΝΤ, πήρε και κάτι σιντιεσιές ο Αντρίκος, καβάντζα για τους χειμώνες που έρχονται.

Η αναδρομή έχει τη σημασία της και αφορά τον θεωρούμενο από πολλούς «επερχόμενο πρωθυπουργό», τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Και αυτός και το κόμμα του τηρούν επαμφοτερίζουσα στάση και παίζουν με τη θέση της χώρας στο ευρώ.

 Και αυτός; Μάλλον και εσείς θέλετε να πείτε που αν μαζέψω τα δημοσιεύματά σας των τελευταίων τριών ετών θα κλέψετε το δεκάρι από την τσέπη της Νάντια Κομανέτσι [Το ΒΗΜΑ κλείνει το μάτι στο λόμπι της δραχμής, με άρθρο παρέμβαση #otinanai !]

Κολακεύονται από τις προτροπές και τις θωπείες αντίστοιχων αμερικανικών κύκλων, οι οποίοι κάθε λίγο και λιγάκι περιγράφουν ως διαπραγματευτικό όπλο και λύση για την Ελλάδα την έξοδό της από την ευρωζώνη. Είναι οι ίδιοι που ενθάρρυναν τον κ. Παπανδρέου να αγνοήσει την Ευρώπη και να αναζητήσει στήριξη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 Eίναι οι ίδιοι που πολεμούν τα Νεφελίμ με σάρισες στον πλανήτη των πιθήκων. Και μόλις τα κυριέψουν, θα ολοκληρωθεί η παγκοσμιοποίηση των ούφο.

Όπως τότε έτσι και τώρα, η Ελλάδα προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στους διασυνδεδεμένους με τις αγορές αμερικανικούς ακαδημαϊκούς κύκλους.

 Εδώ που τα λέμε, δεν έχει και άδικο ο Καρακούσης, τον είδαμε τον ιμπεριαλισμό του Ομπάμα έναντι της δανής πρωθυπουργού

 Ενδεχόμενη έναρξη διαδικασίας σύγκρουσης μιας χώρας μέλους με την ευρωζώνη θα αποτελέσει μοναδικό παγκόσμιο θέαμα, τόσο για τους ακαδημαϊκούς κύκλους, όσο και για τους μεγάλους παίκτες των αγορών. Στην αρχή θα συζητούν, θα θέλουν να μάθουν για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, θα αφιερώνουν σελίδες επί σελίδων, η φωτογραφία του θα κοσμεί τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου και τα διεθνή μίντια θα στήσουν αντίσκηνα έξω από την Κουμουνδούρου. Ταυτόχρονα όμως οι παίκτες των αγορών θα τοποθετούνται προσβλέποντας σε τρελό κερδοσκοπικό χορό. 

 Γελάει ο κόσμος μ᾽ αυτά που λέτε κύριε Καρακούση μας! Μαζί και οι παίκτες των αγορών, σα να τους βλέπω μπροστά μου να σας διαβάζουν και να κρατούν την κοιλιά τους από τα γέλια.

Όλα αυτά βεβαίως μέχρι να καταλήξουν. Κάποια στιγμή τα φώτα θα σβήσουν και η ερημιά δεν θα έχει τέλος όχι μόνο για τον κ. Τσίπρα, αλλά για την Ελλάδα ολάκερη. Ας τα έχει όλα αυτά υπ' όψιν του ο κ.Τσίπρας. Μπορεί να του χρησιμεύσουν...

 Σβήνει το καντήλι μου -

http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.