Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Για «τζάμπα μαγκιές» μίλησε ο Βενιζέλος μετά το «αντάρτικο» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την προγραμματική συμφωνία

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη καθώς μετά την ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου στην οποία ο πρόεδρος του κινήματος υποστήριξε ότι η προγραμματική συμφωνία και το κείμενο 43 σημείων που ενέκρινε με τον Αντώνη Σαμαρά είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, πολλοί βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική τόσο στην πολιτική της κυβέρνησης όσο και στις κεντρικές επιλογές του κόμματος.

Ηταν τέτοιος ο όγκος των επικρίσεων από τους βουλευτές που ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη δευτερολογία του μίλησε για «τζάμπα μαγκιές».

«Η κοινωνία μας πιέζει μεν να αντισταθούμε στην τρόικα, αλλά μόλις αντιστέκεσαι σου λένε κάποιοι "πρόσεξε μην κάνεις τζάμπα μαγκιές". Δεν πρέπει να διασπάται το εσωτερικό μέτωπο» προειδοποίησε στη δευτερολογία του ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος παράλληλα απευθυνόμενος προς την ΚΟ τόνισε: «Πρέπει να εκπέμπουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, αυτοπεποίθησης και καθαρότητας. Να υπερασπιστούμε την προγραμματική συμφωνία, να αναδείξουμε τη σημασία της, να δούμε τα επιμέρους σημεία της ως ένα κεκτημένο για την πορεία της χώρας, να αναδείξουμε την ιστορία της Κεντροαριστεράς».

Νωρίτερα και ενώ η συνεδρίαση της ΚΟ είχε αρχίσει με έντονη συναισθηματική φόρτιση καθώς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Καρρά που απεβίωσε την Τρίτη, τουλάχιστον οκτώ βουλευτές του κόμματος - οι Κώστας Σκανδαλίδης, Θάνος Μωραίτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μιχάλης Κασσής, Νίκος Σηφοουνάκης, Γιώργος Ντόλιος, Δημήτρης Κρεμαστινός και Γιάννης Κουτσούκος - είχαν ασκήσει σκληρή κριτική για την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

Κωνσταντινόπουλος: «Προσχήματα για να μην περάσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές»

Στην κριτική τους πάντως υπήρξε και αντίλογος από άλλους βουλευτές, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «φοβάται ότι το "όχι" στα "οριζόντια και κάθετα μέτρα" θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να μην περάσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές».

Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπήρξε εν ολίγοις ένα σκηνικό έντονων πολιτικών διαξιφισμών.

Οι βουλευτές ζήτησαν κυρίως να ξεκαθαριστεί ότι η προγραμματική συμφωνία δεν αποτελεί και «προγαμιαίο συμβόλαιο» με τη ΝΔ, ότι δηλαδή δεν ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω στενές συνεργασίες, ή κοινές εκλογικές καθόδους. «Πρέπει να πούμε ότι είναι συγκεκριμένου σκοπού και ορισμένου χρόνου, ότι έχει ημερομηνία λήξης» σημείωσαν οι περισσότεροι, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να προσπαθεί να καθησυχάσει τα πνεύματα. «Είναι μία δική μας πρόταση στη βάση της» σημείωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μετατόπιση του Αντώνη Σαμαρά, από όσα έλεγε το 2010 στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ».

«Ο Σαμαράς τα κέρδη, το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώνεται»

Ωστόσο πολλοί βουλευτές εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το πώς εξελίσσεται η συνεργασία με τη ΝΔ: «Ο Σαμαράς καρπώνεται τα κέρδη, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώνεται» είπαν χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ ποια μέτρα μπορεί να ψηφίσει και ποια όχι.

Ο Θάνος Μωραΐτης από την πλευρά του σχολίασε σκωπτικά τις διαβεβαιώσεις Σαμαρά περί σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα: «Εχουμε ζήσει τον αντιμνημονιακό Σαμαρά νούμερο ένα, τώρα μας λένε ότι θα ζήσουμε και τον αντιμνημονιακό Σαμαρά νούμερο 2. Κανείς μας όμως δεν θέλει να δει το έργο» είπε.

Ο Μωραΐτης χαρακτήρισε μάλιστα την προγραμματική συμφωνία «ένα θολό κείμενο με ασαφές στίγμα».

Ο Νίκος Σηφουνάκης επέκρινε υπουργούς της ΝΔ, ακόμη και ονομαστικά, αναφέροντας ότι εκβιάζουν τους βουλευτές με ρυθμίσεις που φέρνουν αιφνιδιαστικά και χωρίς συνεννόηση και συνεργασία. Την κριτική του συμμερίστηκαν πολλοί άλλοι, που έβαλαν στο στόχαστρό τους και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.

Η Θεοδώρα Τζάκρη εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά ως «συνιστώσα της ΝΔ», ενώ ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναφώνησε κάποια στιγμή: «Δεν υπάρχουμε ως κόμμα!»

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος Tύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπεραμύνθηκε της προγραμματικής συμφωνίας, λέγοντας ότι το κείμενο περιλαμβάνει κατά 80% θέσεις του Κινήματος. Υπεραμύνθηκε επίσης της πρωτοβουλίας των 58, σημειώνοντας ότι είναι οι πρώτοι άνθρωποι στα τελευταία τέσσερα χρόνια που μίλησαν θετικά για όσα κάνει το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, διαπληκτίστηκε με τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα κατά της Σώτης Τριανταφύλλου, εκ των 58 του περίφημου κειμένου για την κεντροαριστερά.

«Μας πείραξε η Σώτη και όχι που βάλαμε τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο στα ψηφοδέλτιά μας;» αναρωτήθηκε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και απέρριψε την κριτική προς την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης: «Να συμφωνήσουμε τι λέμε: ή ο Σαμαράς ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, στην οποία πολλοί εκ των σημερινών διαφωνούντων ήταν υπουργοί, ή έχει αλλάξει πολιτική. Και τα δύο δεν γίνονται».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επέκρινε και την Θεοδώρα Τζάκρη, που είχε νωρίτερα στραφεί εναντίον του Κώστα Σημίτη, στον οποίο απέδωσε ότι με τις τελευταίες του εμφανίσεις επιδιώκει αξιώματα, όπως την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Μεταξύ Αβραμόπουλου και Κουβέλη, που ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εγώ προτιμώ τον Σημίτη» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Ο Χρήστος Γκόγκας απάντησε στους διαφωνούντες: «Εγώ νιώθω ότι σώζω την πατρίδα μου και δεν νιώθω δεξιός, με αυτά που κάνουμε».

Οι απαντήσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου
Χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος αναγκάστηκε επί ώρα να δίνει διευκρινίσεις επί της κριτικής των βουλευτών. Μεταξύ άλλων, είπε:

- Δεν υπάρχει τίποτα στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που να μην εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές και την αξιακή φυσιογνωμία του. Αντίπαλός μας είναι η κρίση, τα μεγάλα ιστορικά διλήμματα, οι αγορές, η τρόικα. Εμείς κάνουμε την επιλογή να μην επιβάλλουμε κανένα νέο μέτρο.

- Η κοινωνία μας πιέζει μεν να αντισταθούμε στην τρόικα, αλλά μόλις αντιστέκεσαι, σου λένε κάποιοι «πρόσεξε μην κάνεις τζάμπα μαγκιές». Δεν πρέπει να διασπάται το εσωτερικό μέτωπο.

- Το «δεν υπάρχουν μέτρα», θέλει και αντοχή πολιτική, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη κρίση. Μπορείς όμως να βρεις αυτά που σου λείπουν, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις επεμβάσεις περαιτέρω στον κοινωνικό προϋπολογισμό.

- Πρέπει να εκπέμπουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, αυτοπεποίθησης και καθαρότητας. Να υπερασπιστούμε την προγραμματική συμφωνία, να αναδείξουμε τη σημασία της,.

- Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ψηφίσουμε νομοσχέδια, εάν δεν έχουμε συμφωνήσει. Γι αυτό, πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «μην έχοντας να πει τίποτα, στοχεύει πάλι το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του για την υπόθεση των υποβρυχίων. Σε μια 15ετή υπόθεση που έχει ως μόνη φωτεινή περίοδο απόλυτης διαφάνειας και νομοθετικής ρύθμισης, αυτήν που εσείς ψηφίσατε κι εγώ εισηγήθηκα».

www.tanea.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.