Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Μαξίμου: «Σημαία» η λαθρομετανάστευση μετά το «άδειασμα» Μέρκελ

«Παγωμάρα» επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το πρωτοφανές «άδειασμα» του πρωθυπουργού από την Άνγκελα Μέρκελ. Απαντώντας στα περί 20λεπτης συνάντησης με τον κ. Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως το τετ-α-τετ των δύο ηγετών διήρκεσε μόλις πέντε λεπτά και πως δεν τέθηκε καν το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στηρίξει πολλές από τις ελπίδες του στη… συμμαχία της Γερμανίδας καγκελάριου, προκειμένου να πετύχει να διαπραγματευθεί πολιτικά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αντί να οδηγηθεί εκ νέου σε ατέρμονες και αδιέξοδες συζητήσεις με την Τρόικα, η οποία επιμένει στη λήψη νέων μέτρων. Αντ” αυτού, η κυρία Μέρκελ τον παρέπεμψε στους εκπροσώπους των δανειστών, δίχως την παραμικρή κουβέντα που να αφήνει περιθώρια αισιοδόξίας, έπειτα από τη μόλις πέντε λεπτών συνάντησή τους.

Ενδεικτικό της απογοήτευσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και το γεγονός ότι η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη και όχι ζωντανή, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιστάσεις, ενώ ο κ. Σαμαράς δεν δέχτηκε καμία ερώτηση από τους δημοσιογράφους, που θα μπορούσε να τον φέρει στη δύσκολη θέση να εξηγήσει κατά πόσον θα επιμείνει η κυβέρνηση στη γραμμή «όχι νέα μέτρα».

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η πρώτη αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης φάνηκε από τα λόγια του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επιχείρησε να εξηήσει πως «δεν λέμε όχι σε κανένα μέτρο, αλλά σε οριζόντια μέτρα», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός προτίμησε να μιλήσει για την ανεργία των νέων, την παράνομη μετανάστευση και τα… «rural networks», αναφερόμενος στα της ελληνικής παρέμβασης στη Σύνοδο Κορυφής.

Με αυτόν τον τρόπο, προδιέγραψε όσα συμβαίνουν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο μηχανισμός γύρω από τον πρωθυπουργό έχει ήδη κινητοποιηθεί, προκειμένου να εμφανίσει τον κ. Σαμαρά ως… ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Από το πρωί του Σαββάτου, λοιπόν, ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι εξέφραζαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που είχε η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά να συσπειρώσει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου στη σύνοδο κορυφής για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα, πηγές των Βρυξελλών, τις οποίες επικαλείτο το Μαξίμου, ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικροτούν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για την παράνομη μετανάστευση, θέμα που ταλανίζει και τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης και όχι μόνο αυτές του ευρωπαϊκού Νότου και που, μετά τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, αντιμετωπίζεται με ταχύτητα.

http://www.opinionpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.