Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Το ΣΔΟΕ ανοίγει τους λογαριασμούς της ΧΑ και των βουλευτών της

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν προκύπτουν στοιχεία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή άλλου είδους οικονομικά αδικήματα

Με δικαστική εντολή ξεκινούν έλεγχοι στα οικονομικά όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε βάθος δεκαετίας.

Οι «Ράμπο» του Σώματος Δίωξης θα «ξεσκονίσουν» τα πόθεν έσχες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αλλά δεν θα περιοριστούν σε αυτό. Θα περάσουν «από κόσκινο» τα έσοδα και τα έξοδα της ΧΑ σε βάθος 10ετίας.

Τους ελέγχους θα διενεργήσουν ειδικοί επιθεωρητές της Υπηρεσίας Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΔΟΕ θα ξεκινήσει έρευνες άμεσα.


Το αίτημα των ανακριτών προς το ΣΔΟΕ αφορά και τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος πέραν των πόθεν έσχες των βουλευτών. Τον έλεγχο παρήγγειλαν οι ανακριτές Σπύρος Γεωργουλέας και Χρήστος Παπακώστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ως τώρα εφόδους των Αρχών σε γραφεία της Χρυσής Αυγής, συλλέγεται πλούσιο υλικό για χρηματικές συναλλαγές της οργάνωσης ή επιφανών στελεχών της.

Τι ψάχνουν οι ράμπο του ΣΔΟΕ στα ταμεία της ΧΑ Διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με το οργανωμένο έγκλημα αναζητούν πλέον οι διωκτικές αρχές. Με τις έρευνες που ξεκινούν θέλουν να εντοπίσουν στοιχεία που θα αποκαλύψουν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η έρευνα επεκτείνεται πλέον όμως και στα Ταμεία της Χρυσής Αυγής. Τους «δρόμους» που ακολουθεί το βρώμικο χρήμα, μέσω τραπεζικών καταθέσεων ή με μετρητά, θα αναλάβει να «φωτίσει» το ΣΔΟΕ που έλαβε δικαστική εντολή για να προχωρήσει σε όλες τις ενδεδειγμένες κινήσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν το «πάγωμα» και, εν συνεχεία, το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος και των συλληφθέντων στελεχών του.

Οι ανακριτές Γεωργουλέας και Παπακώστας αναμένεται να αποστείλουν αίτημα και προς την Ένωση Εληνικών Τραπεζών. Οι τράπεζες θα κληθούν έτσι να δώσουν στοιχεία για αναλήψεις και καταθέσεις από τους λογαριασμούς της οργάνωσης. Θα αναζητηθούν επίσης, σύμφωνα με τις εντολές που θα δώσει ο ανακριτής, φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα ελεγχθούν για την προέλευση των χρημάτων που πρόσφεραν στην οργάνωση.

Έμπειρα στελέχη των υπηρεσιών εκτιμούν πως το βάρος των ερευνών θα πέσει στους «τροφοδότες λογαριασμούς», για να αποδειχθεί εάν διακινείτο «βρώμικο χρήμα» από παράνομες δραστηριότητες του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και να ελεγχθεί η νομιμότητα και ο σκοπός των δράσεων της Χρυσής Αυγής στις οποίες κατέληγαν (πχ τρομοκρατία, τάγματα εφόδου κλπ). Ήδη καταρτίζεται ειδικό πλάνο για τους τομείς γύρω από τους οποίους θα περιστραφεί ο έλεγχος των «ράμπο» του ΣΔΟΕ, όπως δαπάνες για αγαθοεργίες ή μισθοδοσίες ατόμων ή ομάδων από το κόμμα, προμήθειες αμυντικού υλικού, μαζικές εκδηλώσεις, προπαγανδιστικό υλικό κλπ, αλλά και πιθανές σχέσεις των δωρητών χρημάτων και υλικού με το οργανωμένο έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.