Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Γ. Παπανδρέου: Η πολιτική καθοδηγείται από ισχυρά λόμπι

Σε άρθρο του στο αμερικανικό δίκτυο CNN που τιτλοφορείται «Ας ανακαλύψουμε εκ νέου την τέχνη της Δημοκρατίας» ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στο ζήτημα της «Δημοκρατίας».

Στο εν λόγω άρθρο ο πρώην πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων τονίζει ότι οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από την πολιτική και τα πολιτικά πρόσωπα και απεγνωσμένοι από την έλλειψη αποτελεσματικών ενεργειών που μπορούν να ανταποκριθούν στις κοινωνικές ανάγκες.

«Αυτό για το οποίο είμαι πλέον πεπεισμένος, είναι ότι πρέπει να σκεφτούμε ξανά το δημοκρατικό μας πολίτευμα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει την ανάγκη να συνδυαστούν οι οικονομικές πολιτικές με τις αξίες του πολιτεύματος της αρχαίας Ελλάδας.

«Η πολιτική καθοδηγείται από ισχυρά λόμπι», σημειώνει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Η ταχύτητα και η δύναμη της αγοράς έχει καταστήσει τη δημοκρατική συζήτηση σχεδόν αδύνατη κι έτσι οι κυβερνήσεις δείχνουν αδύναμες».

Ο κ. Παπανδρέου φέρνει το παράδειγμα της Ελλάδας, αναφέροντας ότι «προβλεπόταν ένα δραστικό πρόγραμμα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα δάνεια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση», και παραδέχεται πως εκείνοι που πλήρωσαν το τίμημα- φορολογούμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπως και νέοι Έλληνες που είναι τώρα αντιμέτωποι με το 60% της ανεργίας- δεν ευθύνονταν για την κρίση.

«Η λιτότητα έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αδικίας και έλλειψης ευκαιριών, κάτι που έχει τροφοδοτήσει τον πολιτικό εξτρεμισμό στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να ξεσηκώσουν την κοινή γνώμη και όχι να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση μίας κοινής ατζέντας μεταρρυθμίσεων. Τέτοιος πολιτικός καιροσκοπισμός είναι τοξικός. Στην Ελλάδα, παρέτεινε την κρίση, καθυστέρησε μεταρρυθμίσεις και το κόστισε στη χώρα μας ακριβά».

Όσον αφορά την πολιτική που ακολούθησε όταν είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας και το περίφημο δημοψήφισμα που ζήτησε, είπε ότι το έκανε «προκειμένου να δώσει στο λαό την κυριότητα της διαδικασίας για το πρόγραμμα διάσωσης. Αν και το δημοψήφισμα δεν έγινε, η πρόταση πίεσε για ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα και οδήγησε σε κυβέρνηση συνεργασίας», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.