Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Κρατική επιχορήγηση ή Ιδιωτική χρηματοδότηση;

Γράφει ο Νικόλαος Ερμής*

Έχει αναρωτηθεί κανείς πόσα χρήματα δίνει το ελληνικό κράτος στα κόμματα; Μόνο για το 2013 λοιπόν τα πολιτικά κόμματα θα λάβουν συνολικά 21.827.000 ευρώ, ενώ για το 2014 η κρατική επιχορήγηση θα είναι 19.978.000 ευρώ. Όλα αυτά ένα χρόνο και κάτι μήνες έπειτα από τις διπλές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Εκείνη την χρονιά η κρατική επιχορήγηση είχε φτάσει το αδιανόητο για περίοδο οικονομικής κρίσης ποσό των 45.150.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά μας κάνουν στρογγυλά 86,9 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2012-2014. Την ίδια ώρα, στην Γερμανία όπου πρόσφατα διεξήχθησαν εκλογές ξοδεύτηκαν περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ για τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας

Η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι εκεί τα κεφάλαια δεν προήλθαν αποκλειστικά από την κρατική επιχορήγηση,αλλά και από μεγάλες γερμανικές εταιρείες, οι οποίες φρόντισαν να χρηματοδοτήσουν περισσότερα από ένα κόμματα στα πλαίσια της κομματικής ουδετερότητας των εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα οι Σοσιαλδημοκράτες ξόδεψαν για την καμπάνια τους περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ, έξι εκατομμύρια λιγότερα από το 2009. Οι Χριστιανοδημοκράτες ξόδεψαν περίπου 20 εκατομμύρια όπως και το 2009, ενώ οι Φιλελεύθεροι μόλις τέσσερα εκατομμύρια ευρ, δηλαδή κατά ένα εκατομμύριο λιγότερα από το 2009. Οι Πράσινοι ξόδεψαν 5,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως και η Αριστερά πόσο κατά 1,8 εκατομμύριο μεγαλύτερο από τις εκλογές του 2009. Το κόμμα της Αριστεράς πάντως δεν δέχτηκε δωρεές από τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες), αλλά από τα φυσικά πρόσωπα (απλοί πολίτες). Κάτι παρόμοιο λοιπόν θα μπορούσε να συμβεί και στην χώρα μας. Δηλαδή να μην καταργηθεί η κρατική επιχορήγηση αλλά να υπάρξει άνοιγμα υπέρ της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Έτσι το κράτος δεν θα ζημιώνεται παραπάνω αλλά θα περικόπτει σημαντικές δαπάνες.

*O Νικόλαος Ερμής είναι φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.