Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η αντιμεταρρυθμιστική «μπαγιατίλα» του Τσίπρα..

Σημαντική στιγμή χαρακτήρισε την επανέναρξη της «Ωρας του Πρωθυπουργού» ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, για τις αλλαγές που προωθούνται στην Παιδεία. [tovima]

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο πλαίσιο για την παιδεία, ενώ υπεραμύνθηκε της επιστροφής των αιωνίων φοιτητών υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν κανένα κόστος για το Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η καταγγελία του Ποταμιου για τα Πρότυπα σχολεία είναι άνευ περιεχομένου.

Οσον αφορά στην ερώτηση που κατέθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «Όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος».

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ερώτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με την επιλογή των περιφερειακών διευθυντών: «Ορίστηκαν από την κυβέρνησή σας 13. Οι 11 από αυτούς είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Κάνετε αυτά που και το προηγούμενο καθεστώς έκανε».

Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν η εξής: «Ανοίγετε κ. Θεοδωράκη ένα θέμα για τους περιφερειακούς διευθυντές και ρωτήσατε κάποια στιγμή τον βουλευτή σας κ. Χάρη Θεοχάρη και πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ο οποίος έπαιρνε e-mail για να διορίζει εφοριακούς και αυτός είναι στις τάξεις σας και γι' αυτό δεν έχετε απαντήσει».

Και πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας: «Όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος και εκεί θα κριθούμε, αλλά αφήστε μας να κριθούμε».

Epikairo: Μέσα σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το πείραμα του openGOV του Παπανδρέου απέτυχε, υποστηρίζοντας ότι στα υπουργεία πρέπει να υπάρχει η πολιτική ευθύνη, ενώ δικαιολόγησε τους κομματικούς διορισμούς ως προϊόν της έλλειψης χρόνου, επειδή η διαπραγμάτευση τρώει το 70% του κυβερνητικού χρόνου, δικαιολογία που επιστράτευσε και για την διατήρηση διευθυντικών στελεχών από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Ότι ο Τσίπρας προαναγγέλλει έμμεσα άλωση του κράτους από τους κομματικούς ημέτερους, όταν "με το καλό ηρεμήσουν τα πράγματα", αφού το openGOV κατά δική του δήλωση απέτυχε. Σωστά;

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότιτο "σιγοντάρισμα" Τσίπρα στο κομματικό κράτος προκύπτει και από το γεγονός ότι απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, δια του Χάρη Θεοχάρη, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι ο τελευταίος ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων διόριζε τους διευθυντές εφοριών κατόπιν e-mail της προηγούμενης κυβέρνησης. Βέβαια ο Θεοχάρης δεν ήταν στο Ποτάμι τότε, ενώ ο Τσίπρας μ' αυτό το τέχνασμα πέταξε την μπάλα στην εξέδρα αναφορικά με την ουσία της ερώτησης που είναι οι κομματικοί διορισμοί.

Ειδικότερα για την παιδεία, ο πρωθυπουργός επανήλθε στην λογική του τεχνοφασισμού, λέγοντας ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή πρυτάνεων ουσιαστικά αλλοιώνει το αδιάβλητο και την μυστικότητα της ψήφου, επειδή δεν υπάρχει μια εφορευτική επιτροπή από ανθρώπους να εγγυηθεί με το βουλοκέρι τα αποτελέσματα. Και στο επιχείρημα ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου ψηφίστηκε από 255 βουλευτές, πέταξε την ατάκα ότι ήταν πρόκριμα για την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που προέκυψε μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011, θέλοντας μ' αυτόν τον εξυπνακίστικο τρόπο να δηληρητιάσει την συναίνεση που επετεύχθη τον Αύγουστο του 2011. Και το αστείο της υπόθεσης; Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής εξήρε τη στάση του προέδρου Παυλόπουλου, ο οποίος είχε καταψηφίσει το νόμο Διαμαντοπούλου, σπάζοντας την κομματική γραμμή.

Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός σήμερα ομολόγησε την επιθυμία της κυβέρνησης να ξηλώσει κάθε μεταρρύθμιση που έγινε σ' αυτό τον τόπο ιδιαίτερα της περιόδου 2009-2011. Μετά τη Διαύγεια, παρελθόν σε λίγο θα αποτελέσει ο νόμος για τα ΑΕΙ (την ίδια ώρα που υπάρχει κίνδυνος Grexit για τα ελληνικά πτυχία), ενώ ακολουθεί ο Καλλικράτης και η αξιοκρατία στο Δημόσιο. Κι όλα αυτά επειδή εκείνος πιστεύει ότι η κυβέρνησή του απολαμβάνει πρωτοφανή υποστήριξη μεταπολιτευτικά από την κοινή γνώμη (το 36%; Τι να πει δηλ και ο Ανδρέας με το 48% του 1981), δικαιολογώντας μ' αυτό τον ευφάνταστο τρόπο τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησής του.

Είναι κρίμα να ακούς έναν σαραντάρη να μιλά με τον πλέον αναχρονιστικό και παλαιοκομματικό τρόπο, καθιστώντας τον πολιτικό του λόγο πιο παλιό και από την Ακρόπολη..

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.