Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Σόιμπλε: Με ξαφνική χρεοκοπία κινδυνεύει η Ελλάδα

Για την πιθανότητα μιας ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Για την πιθανότητα μιας ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η εμπειρία σε άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει ότι μία χώρα μπορεί να ολισθήσει ξαφνικά σε πτώχευση», δηλώνει μιλώντας στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Ζeitung.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για νέα βοήθεια στην Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς δεν προβλέπει ότι έως τότε θα έχουν διευκρινιστεί τα πάντα. Δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει με νόημα ότι «η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζωνη, υπό λογικές προϋποθέσεις».

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πωςτα ΜΜΕ τον έκαναν superstar και τώρα τον αποδομούν. «Και το ένα και το άλλο είναι λάθος», πρόσθεσε.


Ντάισελμπλουμ: Ακόμη δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία
Μηνύματα προς την Αθήνα έστειλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «έκρηξη ενόχλησης»εξαιτίας της έλλειψης προόδου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πάντως πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, «αλλά ακόμη δεν είμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν ξέρω πόσο», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Απαντώντας στην ερώτηση «αν έχει ετοιμασθεί ένα σχέδιο Β» ο πρόεδρος του Eurogroup εξηγεί: «είμαστε έτοιμοι για κάθε τι δυνατό, αλλά ως πολιτικοί, όπως είπα, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε να γίνει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη μέσα στην Ευρωζώνη».

Σε σχέση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι « γνωρίζω πως κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και την οικονομική παράμετρο από τους θεσμούς». «Σε εμάς του Eurogroup ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι. Να καθορίσει, δηλαδή, η Αθήνα την πορεία για να φτάσει στην δημοσιονομική βιωσιμότητα, με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (διαμέσου περικοπών των δαπανών και μετακίνησης πόρων) στην επιστροφή στην ανάπτυξη- χάρη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-, και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι, οι τρεις πυλώνες του σχεδίου», σημείωσε. 

http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.