Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Μητσοτάκης: «Λάθος μας ως ΝΔ που δεν στηρίξαμε το πρώτο πρόγραμμα του 2010»

Στην πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές και στη στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ. στη Βουλή στο ζήτημα της συμφωνίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. [real.gr]

Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα αν περνά μία συμφωνία σαν αυτή που υπάρχει στο τραπέζι από τη Βουλή και ποια θα είναι η στάση της αντιπολίτευσης είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας αφού πρώτα εκφράσω τον προβληματισμό μου και την έντονη δυσαρέσκειά μου ότι μέχρι και σήμερα ακόμα το πολιτικό σύστημα φαίνεται δεν μπορεί να συνεννοηθεί σε μια στιγμή που δυστυχώς η χώρα πλησιάζει στο χείλος του γκρεμού».
Και πρόσθεσε: «Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα έστω και σήμερα, γιατί αυτός έχει την πρωτοβουλία, να συγκαλέσει μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, διότι αν δεν μπορούν τα κόμματα και σήμερα ακόμα να συνεννοηθούν, να ενημερώσει καταρχάς ο κ. Τσίπρας για το ποιο είναι το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και να διερευνήσει τη δυνατότητα μιας ευρύτερης συναίνεσης, τότε καταλαβαίνετε ότι θα μένουμε εγκλωβισμένοι σε διχαστικές λογικές του παρελθόντος που δεν βοηθούν σήμερα τη χώρα. Καταρχάς θα πρέπει να δούμε αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να ολοκληρώσει η ίδια τη συμφωνία κι αν αυτή η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή με δική της πρωτοβουλία, ή αν η συμφωνία θα είναι αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας, όπως γράφεται τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο, των ευρωπαίων πιστωτών μας και θα παρουσιαστεί στη χώρα, όχι απλά στην κυβέρνηση, ότι είναι μία συμφωνία που "ή την παίρνετε ή την αφήνετε", χωρίς να έχουμε περιθώρια διαπραγμάτευσης. Αλλη πολιτική διαχείριση απαιτεί η πρώτη προσέγγιση και άλλη η δεύτερη».

Συνέχισε δε λέγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ: «Εγώ όμως επιμένω ότι και μία μέτρια συμφωνία σήμερα είναι καλύτερα από μη συμφωνία. Και πάνω σε αυτή την βασική παραδοχή πιστεύω ότι πρέπει να κινηθεί και η Ν.Δ. και η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας έχει μία δυνατότητα έστω και σήμερα να αναλώσει το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει παίρνοντας αποστάσεις από διάφορες ακραίες φωνές στο κόμμα του που σίγουρα δεν βοηθούν την εθνική προσπάθεια. Δεν φαίνεται έτοιμος να το κάνει. Εμείς θα πρέπει ενδεχομένως να τον υποστηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια αν αυτό είναι το καλό για τη χώρα».

Στο ερώτημα αν η Ν.Δ. είναι αξιόπιστη εναλλακτική λύση με την εικόνα που εμφανίζει σήμερα ή χρειάζεται αλλαγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Ανήκω σε αυτούς που ουδέποτε επένδυσε πολιτικά στην αριστερή παρένθεση και στο πολιτικό ατύχημα το οποίο αν συμβεί θα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ κακής εξέλιξης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Αρα εγώ δεν επενδύω και σε αυτή τη λογική και για έναν πρόσθετο λόγο ότι και η ΝΔ θα χρειαστεί το δικό της χρόνο να βρει τον δρόμο της. Δεν είμαι ικανοποιημένος με την ταχύτητα ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Νομίζω ότι δεν έχουμε ακόμα κάνει την αυτοκριτική στο βαθμό που θα έπρεπε για το τι μας οδήγησε στο κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Φαινόμαστε κι εμείς εγκλωβισμένοι σε μία εσωστρέφεια η οποία δεν βοηθά ούτε την ίδια τη Ν.Δ».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι με αφορμή το ζήτημα της στάσης της Ν.Δ. απέναντι στη συμφωνία την οποία ελπίζω η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και εκεί θα πρέπει η Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε και το 2010 – εγώ ήμουν αντίθετος θυμίζω τότε, υπάκουσα στην κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου- στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη η οποία θα βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εμένα προσωπικά θα με βρει κάθετα αντίθετο».

Epikairo: Αναμφίβολα ιστορική και σημαντική παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η ΝΔ του Σαμαρά έπρεπε το 2010 να είχε παράσχει συναίνεση, ψηφίζοντας τη σωτηρία της χώρας με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. Αναμφίβολα αρχίζει να διαφαίνεται η de facto διχοτόμηση στο εσωτερικό της ΝΔ, με τον Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη να πρωτοστατούν στην αμφισβήτηση της στρατηγικής Σαμαρά και σκληρού πυρήνα, που τάσσεται υπέρ της καταψήφισης της συμφωνίας, με το βλέμμα βέβαια στην επόμενη μέρα στη ΝΔ και στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Πέρα όμως από την πολιτική σκοπιμότητα, υπάρχει και η αλήθεια. Αν ο Σαμαράς και η ΝΔ (πλην Μπακογιάννη, που είχε ψηφίσει το πρώτο πρόγραμμα) είχαν ψηφίσει όχι το μνημόνιο, αλλά την διάσωση της χώρας και την αποτροπή της χρεοκοπίας, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά για τη χώρα, αφού θα είχε επιτευχθεί η ελάχιστη συναίνεση, η οποία με τη σειρά της θα είχε αποτρέψει τον μύθο ότι μπορεί να υπάρχει μια τρίτη λύση μεταξύ της παραμονής στο ευρώ με όρους ή της άτακτης χρεοκοπίας και της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Και βεβαίως θα είχαμε γλυτώσει μια σειρά από δεινά, που κατά καιρούς έχουμε αναφέρει, όπως το αντιμνημόνιο, ο εθνολαϊκισμός, οι πλατείες, ο Καμμένος και η γιγάντωση της Χ.Α. Γιατί αυτό που μετρά στο τέλος είναι η συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, όπου ο πατριωτισμός μετριέται με όρους αλήθειας και όχι με εθνικιστικές κορώνες. Ο Μητσοτάκης λέει έμμεσα ότι δεν πρέπει για δεύτερη φορά να περάσει του Σαμαρά, γιατί αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι οι μικροκομματικοί ρεβανσισμοί του Σαμαρά, πόσο μάλλον τα μικροπολιτκά αδιέξοδα του Τσίπρα και της κυβέρνησής του..

- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.