Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ράβεται «κοστούμι» μέτρων έως 14 δισ. ευρώ

Στα χέρια των θεσμών η νέα λίστα με τις προτάσεις μέτρων από την κυβέρνηση. Στο τραπέζι ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ αλλά και φορομέτρα για αύξηση εσόδων έως 4,5 δισ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες.

Αν κάποιος πιστεύει πως η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς λίστα μέτρων με δημοσιονομικό αποτέλεσμα 13- 14 δισ. ευρώ τη διετία 2015 -2016 και αυτά δεν «πονάνε» ή δεν θυμίζουν Μνημόνιο, μάλλον είναι ώρα να αναθεωρήσει τις απόψεις του.

Η λίστα των μέτρων δεν έχει διαρρεύσει, σε αντιδιαστολή με τα όσα συνέβαιναν με τις προηγούμενες λίστες οι οποίες έφεραν την υπογραφή του Γ. Βαρουφάκη και με το που αποστέλλονταν στους θεσμούς, γίνονταν φύλλο και φτερό από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Από τη νέα λίστα, η οποία πληροφορούμαστε πως έχει κοινοποιηθεί στους θεσμούς αλλά όχι από τον Γ. Βαρουφάκη, οι πρώτες διαρροές έγιναν χθες στην Εφημερίδα των Συντακτών. Αφορούν στο ύψος του πακέτου που αρχίζει να μορφοποιείται σιγά σιγά και αλλά προκύπτει με σαφήνεια ποιος θα πληρώσει τον βαρκάρη ο οποίος καλείται να μας περάσει στην αντίπερα όχθη της διαπραγμάτευσης: οι φορολογούμενοι.

Στο πρώτο σενάριο, τα συνολικά έσοδα αυξάνονται κατά 4,535 δισ. ευρώ φέτος και επιπλέον 5,093 δισ. ευρώ το 2016, στο δεύτερο σενάριο η αύξηση των εσόδων φέτος είναι 5,816 δισ. ευρώ και το 2016 σταθερά 5,093 δισ. ευρώ. Η περιστολή δαπανών είναι λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ φέτος και φτάνει στα 2,3 δισ. ευρώ το 2016. Το συνολικό πακέτο ανέρχεται από 13,020 δισ. ευρώ έως 14,278 δισ. ευρώ.

Η σύνθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι και πάλι ετεροβαρής προς την πλευρά των εσόδων. Γνωρίζοντας πλέον ακόμα και ο πλέον αδαής ότι τα φοροέσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι αδύνατο να αυξηθούν μαγικά κατά 5 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο (σε μισό χρόνο για την ακρίβεια για φέτος), εύκολα η σκέψη οδηγείται στο σενάριο της φοροκαταιγίδας. Και ήδη πηγές της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να δείχνουν τους πιθανούς «ενόχους».

Τα ρέστα τους στον ΦΠΑ

Τα διάφορα σχέδια για πλαστικό χρήμα σε κάθε συναλλαγή άνω των 70 ευρώ στα νησιά για φόρο «διαμονής» σε ξενοδοχεία, για αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, για κεφαλικό φόρο στις 500 πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας ή για κίνητρα αποκάλυψης κρυφών εισοδημάτων και καταθέσεων εντός και εκτός Ελλάδας, μπορεί να φέρουν κάποια λεφτά στα ταμεία. Τα πολλά λεφτά όμως είναι στον ΦΠΑ και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το σενάριο του ενιαίου συντελεστή βρίσκεται για τα καλά στο τραπέζι.

Την περασμένη εβδομάδα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έριξε –καθόλου τυχαία- στο τραπέζι αλλά παρασκηνιακά, το θέμα του ΦΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι στην κυβέρνηση εισηγούνται ενιαίο συντελεστή 15%.

Το Μαξίμου βγήκε λίγο αργότερα να επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές, το θέμα όμως είχε ήδη μπει στο τραπέζι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ είναι πράγματι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ίσως όχι στο 15%, όπως αναφέρθηκε αλλά ένας συντελεστής 18%-19% θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει εξαιρέσεις για τρόφιμα και φάρμακα με παραμονή τους στους συντελεστές 13% και 6,5% αντίστοιχα...

Τα μέτρα παραμένουν ακόμα σε επίπεδο σεναρίων. Τίποτα δεν θα κλειδώσει αν δεν κλειδώσει συνολικά η διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση είναι απολύτως σαφές ότι δεν θα αποκαλύψει τις υπαναχωρήσεις της πριν μπορέσει να «πουλήσει» συμφωνία σωτηρίας.

Κατά τα λοιπά, στο πακέτο περιλαμβάνονται και τα «ανώδυνα» μέτρα. Λοταρία αποδείξεων από το καλοκαίρι, κίνητρα αποκάλυψης κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό και υποβολής ξεχασμένων δηλώσεων στο εσωτερικό, μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου...

Χωρίς φορολογικό πακέτο βαρύ, ασφαλιστικό και εργασιακό πάντως συμφωνία δεν φαίνεται να βγαίνει. Και το ερώτημα είναι αν θα βγει με τους έξω, τι θα γίνει με τους μέσα. Πως δηλαδή θα περάσει ένα πακέτο με ορατές ομοιότητες με το Μνημόνιο από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.



euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.