Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Γενική αμνηστία στους φοροφυγάδες

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αμνηστία σε όλους τους φοροφυγάδες προσφέρει η κυβέρνηση, ακόμα και σε αυτούς που ερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση παρέχει αμνηστία για βαρύτατα αδικήματα φοροδιαφυγής, τα οποία τιμωρούνται με υπέρογκα πρόστιμα και ποινές κάθειρξης δέκα έως και 20 ετών.

Προϋπόθεση για την αμνήστευση των «μαύρων» εισοδημάτων τους η καταβολή φόρου 15% για τα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και 30% για τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα σε εγχώριες τράπεζες. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση των κρυφών εισοδημάτων, η οποία και θα διαρκέσει 8 ημέρες. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωνόταν φοροδιαφυγή, αφενός θα επιβάλλονταν τεράστια πρόστιμα, ενώ ταυτόχρονα θα φορολογούνταν με συντελεστές που φθάνουν ακόμα και το 45% (δηλαδή με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που ίσχυε την περίοδο της φοροδιαφυγής).

Μάλιστα, όσοι αποκαλύψουν οικειοθελώς τη φοροδιαφυγή που διέπραξαν θα απαλλαγούν από τις ποινικές διώξεις.

Οπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση, όσοι είχαν κεφάλαια σε καταθέσεις ή επενδύσεις στο εξωτερικό έως και την 30ή Απριλίου 2015, μπορούν να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο 15% επί του ποσού. Το ποσό που νομιμοποιείται απαλλάσσεται από το «πόθεν έσχες» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίων. Με την καταβολή του φόρου, θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του καταθέτη, ο οποίος θα λαμβάνει σχετικό πιστοποιητικό.

Οσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό δεν χρειάζεται να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.

Επίσης, οι φορολογούμενοι με προσαύξηση περιουσίας κινητής ή ακίνητης και αδήλωτα εισοδήματα στο εσωτερικό της χώρας έχουν το δικαίωμα, έως τις 31 Ιουλίου 2015, να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολογία εισοδήματος ή κεφαλαίου για φορολογικές χρήσεις έως και το 2014, δηλώνοντας εισοδήματα τα οποία είχαν αποκρύψει και καταβάλλοντας φόρο 30% επί του ποσού που δηλώνουν, χωρίς την επιβολή προστίμου ή πρόσθετου φόρου. Η ίδια δυνατότητα ισχύει και για όσους φορολογούμενους έχουν ξεκινήσει έλεγχοι «προσαύξησης περιουσίας» με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και ο έλεγχος αυτός δεν έχει ολοκληρωθεί ή δεν έχει εκδοθεί οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου. Ο έλεγχος, σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεχίζεται και στην περίπτωση που προκύψει περαιτέρω αδήλωτο εισόδημα, πέραν αυτού που οικειοθελώς αποκαλύπτεται, προβλέπεται φορολόγηση με συντελεστές 26% - 33% συναθροιζόμενη με τα δηλωθέντα φορολογητέα εισοδήματα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν από τον έλεγχο προκύψει περαιτέρω αδήλωτο εισόδημα, τότε αυτό θα φορολογείται με συντελεστή 26% σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% εάν το φορολογητέο εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.