Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Έδρασε μόνος του ο κ.Βαρουφάκης ;

Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, από την αποκάλυψη του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και του διπλασιασμού του χρέους μετά την καταστροφική διακυβέρνηση Κ. Καραμανλή, προσπαθήσαμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό να εξηγήσουμε πως το πρόβλημα της Πατρίδας μας ήταν πρωτίστως η ατελής λειτουργία των θεσμών.

Πολύ πριν φτάσουμε στην αναγκαστική λύση της δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης, αφού οι ισχυρές χώρες και οι θεσμοί της Ευρώπης δεν δέχονταν να λειτουργήσουν τότε πυροσβεστικά απέναντι στις αγορές, δηλώνοντας πως θα εγγυηθούν τα ελληνικά ομόλογα, προχωρήσαμε σε θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τόσο σε ό,τι αφορούσε το κράτος, όσο και το φορολογικό πλαίσιο, τη φοροδιαφυγή και τη δικαιοσύνη.

Πέντε χρόνια μετά, σήμερα, ο μέχρι πρότινος Υπουργός των Οικονομικών φέρεται να δηλώνει σε κλειστή σύσκεψη με εκπροσώπους hedge funds, πως συνωμότησε με ή χωρίς τον Πρωθυπουργό – αυτό ας το απαντήσει ο ίδιος – για την καταστρατήγηση ενός εκ των θεσμικών εργαλείων που έγιναν το 2011, της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να δηλώνει – αδιάφορος για τις νομικές και πολιτικές συνέπειες των λεγομένων του – πως με εντολή του Πρωθυπουργού ετοίμασε συνωμοτικά ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Καθ’ υπέρβαση της εκλογικής εντολής και επομένως χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, του φορολογικού απορρήτου και των νόμων που αφορούν την υπεξαίρεση υλικού από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι κινήσεις αυτής της κυβέρνησης μέχρι και την απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη, μόνο ως δρομολόγηση ενός Plan B μπορούν να εκληφθούν. Ενός Plan B που θα διεύρυνε περισσότερο την ανισότητα, πλήττοντας πρωτίστως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει για το ποιές είναι τελικά οι προθέσεις του, για το πού οδηγεί τη χώρα, καταδικάζοντας αμετάκλητα τον πρώην υπουργό του για τις εκτός δικαιοδοσίας και δημοκρατικής εντολής μεθοδεύσεις του και ζητώντας ο ίδιος τη διερεύνησή τους από τη δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε άλλη στάση, όπως αυτή που έχει τηρήσει μέχρι τώρα, θα είναι ομολογία συνενοχής.

Η αποτίμηση του Πρωθυπουργού για το αν ο υπουργός του είναι καλός οικονομολόγος αφήνει παγερά αδιάφορους τους Έλληνες που καλούνται να σηκώσουν το βάρος των συνεπειών της διαπραγμάτευσης τους, δηλαδή τα 50 δισεκατομμύρια νέο χρέος που θα απαιτηθεί μετά από αυτό το εξάμηνο. Το κρίσιμο εδώ είναι αν λειτούργησαν εντός των δικαιοδοσιών τους όπως αυτές ορίζονται από το νόμο.

Το επαναλαμβάνουμε, το πρόβλημα της χώρας είναι η δυσλειτουργία των θεσμών και η στρεβλή διάρθρωση της οικονομίας. Ως προς τα προβλήματα αυτά, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε δέντρα – ηλεκτρονικά ή μη – που γεννάνε χρήματα για να καλυφθούν οι κρατικές και κοινωνικές ανάγκες. Είναι χρήματα των πολιτών, χρήματα που κερδίζουν με ολοένα και δυσκολότερους όρους, όσο οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν ομονοούμε στις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, αλλάζοντας οριστικά την Πατρίδα μας.
varoufakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.