Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Καρχιμάκης: Ανεπίτρεπτη η απαλλαγή μεγαλοφοροφυγάδων με εμβάσματα στο εξωτερικό

Την ανάγκη για τον έλεγχο μεγαλοφοροφυγάδων εμβασμάτων εξωτερικού ως ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης, επισημαίνει ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Καρχιμάκη:

Επιμένουμε για πολλοστή φορά: Η κυβέρνηση συμφωνα με ανακοινώσεις της αποφάσισε να ελέγξει τα εμβάσματα του εξωτερικού απο 100.000 ευρω και άνω, αντιγράφοντας και εφαρμόζοντας την προταση νόμου που συνέταξαν το 2011 και κατέθεσαν στις αρχες του 2012 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με συντονιστή τον τότε Α αντιπρόεδρο της βουλής Γρηγόρη Νιωτη. Η πρόταση αυτή έρχεται, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, να εφαρμοστεί για όλους οσους πιθανα μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό απο το 2009 και μετά και όχι απο το 2001 που τηρούνται τα ηλεκτρονικά αρχεία στην τραπεζα Ελλαδος.

Όπως τονίζει: «Η απόφαση ελέγχων μόνο απο το 2009 και μετα και η ασυλία όλων όσων διοχέτευσαν χρήμα στο εξωτερικό απο το 2001 μέχρι το 2008 εστιάζεται σε νόμο του Ιουλίου 2013. Η παραγραφή λοιπόν των ελέγχων με νόμο το καλοκαίρι του 2013 για εννέα ολόκληρα χρόνια όλων όσων έβγαλαν στο εξωτερικό με εμβάσματα πιθανά αφορολόγητα ποσά είναι ανεπίτρεπτη».

Είναι χαρακτηριστικό, σχολιάζει ο πρώην υφυπουργός, ότι «το ύψος του ποσού που διοχετεύθηκε στο εξωτερικό, συμφωνα με αξιόπιστες πηγές και του εξωτερικού, υπολογίζεται για την τελευταία 12ετία πάνω απο 300 δισ. ευρώ, ενώ το μέγεθος του ποσού που πιθανολογείται να εισπραχθεί, συμφωνα με υπολογισμούς μπορεί να περνάει και τα 40 δισ. ευρώ. Ο συμβολισμός και η ουσία της επαναθεσμοθέτησης των ελέγχων αυτών απο το 2001 και μετά και όχι μόνο απο το 2009 και μετά, βάσει του νόμου του 2013 θα αποτελέσει μήνυμα πραγματικής ελπίδας και δικαιοσύνης για οσους δοκιμάστηκαν απο την κρίση, βάζοντας ανάχωμα στην παραπέρα επιβάρυνση των θυμάτων της κρίσης και ενεργοποιώντας την πολυπόθητη ανάπτυξη, στο βαθμό συμβολής της αποτελεσματικότητας της πρωτοβουλίας».

Ο κ. Καρχιμάκης σημειώνει, επίσης, ότι η διεκδίκηση αυτή ήταν μια συνεχής προσπάθεια απο την κίνηση των 75 και δημόσια και σε όλα τα πολιτικά όργανα του ΠΑΣΟΚ που αγνόησε η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε βάρος και της οικονομίας και των ανθρώπων, ενώ η άμεση αντιμετώπιση της κατάργησης αυτής της άδικης και χαριστικής ρύθμισης αποτελεί πρώτιστο καθήκον της νέας κυβέρνησης που θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων απο την φορολόγηση που απέφυγαν πιθανοί φοροφυγάδες, αλλά και στην μελλοντική δίκαιη κατανομή των βαρών.
Ταυτόχρονα, αναφέρει, θα αποκαλυφθεί ποιοι και πόσοι και γιατί καλύφθηκαν με φοροασυλία απο την σκανδαλώδη νομοθετική κάλυψη απο την συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου μέσα στο καλοκαίρι του 2013.

Ο πολιτικός του ΚΙΔΗΣΟ καταλήγει:

Η κυβερνηση λοιπόν έχει την ηθικη και πολιτική υποχρέωση, αφού εφαρμόζει, αντιγράφοντας την πρόταση νόμου Νιώτη, να την εφαρμόσει σωστά ακυρώνοντας ταυτόχρονα την διάταξη στον νομο 4174/26-7-2013 που «έβαλε πλάτη» στην φοροδιαφυγή εν μέσω κρίσης για 9 ολόκληρα χρόνια απο το 2001 μέχρι το 2008. Επιμένουμε για πολλοστή φορά : Μην απαλλάσσετε πιθανούς μεγαλοφοροπαραβάτες που διοχέτευσαν αφορολόγητα τα χρήματα τους με εμβάσματα στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.