Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Θάνατος της αγοράς:Κλειστά μαγαζιά και υποχρεωτική άδεια στους υπαλλήλους

Κλαίνε οι έμποροι σε όλη τη χώρα. Δεν άνοιξαν ούτε τις ταμειακές μηχανές. «Κλειστές τράπεζες σημαίνει λουκέτο στην αγορά», λένε. Αγωνία για τις επόμενες μέρες.
Με κλειστές τις τράπεζες, τα capital controls και τους καταναλωτές σε κατάσταση σοκ η αγορά βιώνει έναν αργό θάνατο οι επιχειρηματίες ψάχνουν σανίδα σωτηρίας και δίνουν υποχρεωτικές άδειες στους εργαζομενούς τους.

Με τη φράση «τα ταμεία στα εμπορικά καταστήματα σήμερα δεν άνοιξαν ούτε για μια αγορά», περιγράφει μιλώντας στο TheTOC την κατάσταση, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ΘεσσαλονίκηςΠαντελής Φιλιπίδης, που απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την αναστολή -χωρίς τόκους και ποινές- των πληρωμών προς το ΙΚΑ, την ΕΦΟΡΙΑ και τις Τράπεζες.

«Θα πρέπει να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Μετά από 5 χρόνια στραγγαλισμού του εμπορίου, αυτή ήταν η χειρότερη μέρα. Και -δυστυχώς- δεν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ», αναφέρει.

«Έμφραγμα» στα εμπορικά καταστήματα
«Δεν υπάρχει σήμερα αγορά. Η αγορά θέλει κλίμα, θέλει χρήμα», λέει ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης και αναφέρει για το δημοψήφισμα: «Πρόκειται για μια λάθος απόφαση, με λάθος ερώτημα, σε μια λάθος στιγμή. Μετά το δημοψήφισμα, αν προκριθεί το ''όχι'', δεν θέλουμε να διανοηθούμε τι πρόκειται να γίνει. Οσο είναι κλειστές οι τράπεζες, είναι ανύπαρκτη η αγορά. Το ρητό ''στάση πληρωμών, στάση εμπορίου'', αποτυπώνει τα πάντα».

«Όποιος πεινάει, ας μπει μέσα να φάει»...
«Η κατάσταση σήμερα είναι για κλάματα», λέει στο TheTOC ηΝίκη Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εστίασης. «Ας προσέξουν τι θα κάνουν για να μην είμαστε στην ίδια κατάσταση και τα επόμενα 5 χρόνια. Εμείς σήμερα, προτιμούμε να λέμε ότι αν κάποιος πεινάει, δεν θα πετάξουμε φαγητά. Ας μπει μέσα να φάει. Οι πελάτες μας έχουν σοβαρό πρόβλημα. Εμείς, όμως, είμαστε οι ''διασκεδαστές του κόσμου'', δεν μπορούμε να διασκεδάζουμε τον κόσμο κλαίγοντας, ακόμη κι αν είμαστε ο πυλώνας της οικονομίας που βάλλεται με την αύξηση του 23% στον Φ.Π.Α, μια αύξηση που θα μας τελειώσει...».

Μικρομεσαίοι: Δίνουμε υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους

Μόνο η αγορά τροφίμων παραμένει ζωντανή, σημείωσαν σήμερα οι πρόεδροι των επιμελητηρίων, τα οποία εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας.

«Δεν πρόκειται να αλλάξει η ψυχολογία και να μπει κόσμος στα μαγαζιά πριν από το δίμηνο ενώ εξαιτίας της κατάστασης αυτής, όπως σημείωσαν, έχουν υποχρεωθεί και δίνουν αναγκαστικές άδειες στους υπαλλήλους τους οι μικρομεσαίοι», ανέφεραν.

Επιχειρώντας να αποτιμήσουν τις άμεσες συνέπειες, μετά το δημοψήφισμα, για την επιχειρηματικότητα τις κωδικοποιούν ως εξής:
οριστική απώλεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, που αποτελεί το κύριο εθνικό προϊόν της χώρας,
λόγω αβεβαιότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας θα υπάρξει εκροή κεφαλαίων,
περαιτέρω στέγνωμα της πραγματικής οικονομίας,
ασφυξία των εισαγωγικών επιχειρήσεων λόγω της αδυναμίας αγορών,
το κράτος θα αδυνατεί να εισπράξει τα έσοδά του.

«Για την επιχειρηματικότητα της χώρας μας, επιβάλλεται η εξεύρεση λύσης τώρα» καταλήγει το υπόμνημα.

http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.