Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Θα πάρουμε ποτέ στα σοβαρά τον «ελληναράδικο αριστερισμό;»

Τι προέβλεπε το μυστικό σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας για την επιστροφή στη δραχμή. Η σύσκεψη στο ξενοδοχείο Όσκαρ και τι είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ποιος θα ήταν ο ρόλος της Ρωσίας. [euro2day]

Θα συλλαμβανόταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα άδειαζαν τα θησαυροφυλάκια της ΤτΕ. Θα γινόταν έκκληση στη Μόσχα για βοήθεια.

Αυτά ήταν τα στοιχεία ενός κρυφού σχεδίου για την επιστροφή στη δραχμή που ετοίμαζαν μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συζητήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Όσκαρ σε μια υποναθμισμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο που είδε την Ελλάδα να υποχωρεί έναντι των δανειστών της, προκαλώντας σε πολλά μέλη του κόμματος αίσθημα απελπισίας και απόγνωσης.

Τα σχέδια έρχονται στο φως μέσω συνεντεύξεων με συμμετέχοντες στην κρυφή συνάντηση καθώς και με ανώτατα στελέχη και δημοσιογράφους που περίμεναν απ' έξω και οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Δίνουν μια αίσθηση του χάους και των παρασκηνιακών κινήσεων καθώς η Ελλάδα κόντευε να βγει έξω από τη νομισματική ένωση πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει στο περίγραμμα ενός πακέτου διάσωσης 86 δις. ευρώ στην Σύνοδο Κορυφής. Καθώς η συμφωνία αυτή δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, τα σχέδια αυτά υπενθυμίζουν επίσης την αποφασιστικότητα μιας ευμεγέθους ομάδας του αριστερού κόμματος του Τσίπρα να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή και να αυξηθεί ο κρατικός έλεγχος στην οικονομία.

Επικεφαλής αυτών που εμπλέκονταν στα κρυφά σχέδια είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ και ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώνει υπό την ομπρέλα της διαφορετικές ομάδες ακροαριστερών ακτιβιστών –από υποστηρικτές του μακαρίτη προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ μέχρι αναχρονιστικούς κομμουνιστές. Ο κ. Λαφαζάνης αντικαταστάθηκε στο πλαίσιο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, έχοντας ψηφίσει κατά των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη διάσωση.

«Προφανώς ήταν μια στιγμή μεγάλης έντασης», ανέφερε ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας την ατμόσφαιρα στο ξεκίνημα της σύσκεψης. «Όμως αντιλαμβανόσουν και ένα πραγματικό επαναστατικό πνεύμα στο δωμάτιο».

Ωστόσο, ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές ξαφνιάστηκαν όταν ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει το νομισματοκοπείο, εκεί όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος ρευστού της χώρας.

«Το σχέδιό μας είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα. Αυτό είναι που θα έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει. Όμως μπορούμε να το κάνουμε τώρα», δήλωσε, σύμφωνα με άτομα που ήταν παρόντα στη σύσκεψη.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε πως τα αποθέματα, που όπως ισχυρίστηκε ανέρχονταν σε 22 δις. ευρώ, θα πήγαιναν για συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο και θα βοηθούσαν ώστε η Ελλάδα να διαθέτει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων ενόσω θα γίνονταν οι προετοιμασίες για την εισαγωγή μιας νέας δραχμής. Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχανε αυτομάτως την ανεξαρτησία της και θα έμπαινε σε κρατικό έλεγχο. Ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, θα συλλαμβάνονταν αν, όπως περίμεναν, προέβαλε αντιστάσεις στην κίνηση αυτή.

«Για ανθρώπους που σχεδίαζαν συνωμοσία για να υπονομεύσουν το ελληνικό κράτος, ήταν αρκετά ανοικτοί για το θέμα», σχολίασε δημοσιογράφος που επιβεβαίωσε τη σύσκεψη. Το σχέδιο δείχνει την προφανώς αδίστακτη αποφασιστικότητα των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους, αλλά και την έλλειψη γνώσης των διεργασιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης.

Κατ' αρχήν, τα θησαυροφυλάκια του νομισματοκοπείου έχουν ρευστό ύψους μόνο 10 δις. ευρώ, ποσό που αρκεί για να μην καταρρεύσει η χώρα για λίγες εβδομάδες, όχι όμως για τους έξι με οκτώ μήνες που εκτιμάται ότι απαιτούνται για να εισαχθεί ένα νέο νόμισμα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα θα ανακάλυπτε πως το απόθεμα τραπεζογραμματίων της χώρας θα ήταν άχρηστο. Ούτε θα μπορούσαν να τυπώσουν περισσότερα νομίσματα των 10 και 20 ευρώ: από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα καταλάμβανε το νομισματοκοπείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κήρυττε πλαστά τα ελληνικά ευρώ.

«Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Η Ελλάδα θα απομονώνονταν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με τις τράπεζές της να μην μπορούν να λειτουργήσουν και τα ευρώ της άχρηστα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Καθώς διέρρεαν οι λεπτομέρειες για τη σύσκεψη της Αριστερής Πλατφόρμας, ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι ζητούν να αποδοθούν ευθύνες.

«Μέλη αυτής της κυβέρνησης σχεδίαζαν ένα ταξίδι στην κόλαση για τους Έλληνες», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Σχεδίαζαν να κάνουν επιδρομή στα θησαυροφυλάκια του λαού και να εισβάλουν στο νομισματοκοπείο σαν να ήταν ένα παιχνίδι Playmobil. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να μας πει την αλήθεια για το τι συνέβη».

Ο κ. Λαφαζάνης δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχόλιο. Εκκπρόσωπος δεν αρνήθηκε τα σχέδια, όμως χαρακτήρισε «σκουπίδια» την αντίδραση του κ. Θεοδωράκη.

Ο κ. Λαφαζάνης δεν ήταν ο μόνος που πρότεινε ανορθόδοξους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει μια νέα δραχμή. Λίγο πριν ο κ. Τσίπρας υπογράψει για τη διάσωση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, πρότεινε δημοσίως την έκδοση IOUs για την κάλυψη όλων την πληρωμών μέχρι να μπορεί να εκδοθεί επισήμως νέο νόμισμα. Ζήτησε επίσης η κυβέρνηση να αναλάβει το έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας.

Ακόμα και πριν τη σύσκεψη στο Όσκαρ, ο κ. Λαφαζάνης πρώην στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, επιδίωκε απεγνωσμένα σχέδια για να διευθετηθούν τα οικονομικά προβλήματα της κυβέρνησης.

Δεδομένου του κομμουνιστικού παρελθόντος του κ. Τσίπρα και άλλων ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης, η Αθήνα πίστευε πως θα ήταν απλό ζήτημα να κερδίσει χρηματοοικονομική στήριξη ύψους 5-10 δις. δολαρίων από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τη Μόσχα τρεις φορές ως ακόλουθος του κ. Τσίπρα, αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο. Ως αντάλλαγμα για την συμφωνία για έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου, ήλπιζε για προκαταβολή τελών μεταφοράς αερίου ύψους τουλάχιστον 5 δις. ευρώ, σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία. Όμως οι Ρώσοι απέρριψαν τη συμφωνία την εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

«Ήταν όλα φαντασία» σχολίασε ανώτατος έλληνας τραπεζίτης. «Τα όνειρα της Αριστερής Πλατφόρμας για τσάμπα αέριο και για δραχμή που θα στηρίζονταν από τους Ρώσους κατέρρευσαν».

Epikairo: Ας μιλήσουμε επιτέλους στα σοβαρά, αν και αυτή η κυβέρνηση μας κατάφερε με τη μακρόσυρτη διαπραγμάτευση να ναρκώσει έναν ολόκληρο λαό, να τον αναισθητοποιήσει και να τον κάνει "χοντρόπετσο", αδυνατώντας ο ίδιος να αντιδράσει με τα όσα απίθανα ακούει για τα έργα και τις ημέρες της "Πρώτης Φορά Αριστερά".

Το άρθρο αυτό των FT έστω και στα μισά να λέει την αλήθεια (αν και μάλλον περισσότερο αξιόπιστη φαντάζει από την "Αυγή" ή την "Kontra News"), η περίοδος μεταξύ 26 Ιουνίου (ημέρα προκήρυξης του δημοψηφίσματος) και 5 Ιουλίου συνιστά μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της μεταπολίτευσης, όπου θολούρα επικρατεί για προθέσεις, σκοπούς και αποφάσεις. Και μέσα σ' όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε δηλώσεις τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης:

-Του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ομολόγησε δημόσια ότι το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για να μην πέσει η κυβέρνηση

-Του Νίκου Βούτση, που προχθές στον ΣΚΑΙ ομολόγησε ότι οι τράπεζες έκλεισαν για να εκβιαστούν ακόμη περισσότερο οι Ευρωπαίοι

-Του Γιάννη Πανούση, που χθες στο Mega ομονόησε ότι η κυβέρνηση ήξερε ότι με τα μυαλά που κουβαλάει θα κλείσουν οι τράπεζες

-του Πάνου Καμμένου, που την εβδομάδα του δημοψηφίσματος μίλησε για στρατό εγγυητή του εσωτερικού της χώρας

Και μέσα σ' όλα αυτά, οι αφηγήσεις Βαρουφάκη για "εντολή Τσίπρα" για εκπόνηση σχεδίου δραχμής και δικής του ομολογίας ότι ετοίμαζε την χώρα για παράλληλο νόμισμα. Αν όλες αυτές οι δηλώσεις είχαν γίνει σε μια άλλη κυβέρνηση, ήδη οθα σουλατσάριζαν κρεμάλες στο Σύνταγμα, με σύσσωμη την κυβέρνηση να κατηγορείται στην καλύτερη για "εσχάτη προδοσία". Όμως επειδή κυβερνά το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν ακούγεται κιχ κι αυτό ισως οφείλεται σε δύο λόγους:

Α) Δεν είχαν ικανούς τον Λαφαζάνη και την ομάδα του να κάνουν αυτά που ορέγονταν, κατατάσσοντάς τους στην κατηγορία του γραφικού ή

Β) Τους είχαν ικανούς, αλλά πίστευαν και πιστεύουν ότι κάποιο άορατο χέρι θα επέμβει και θα μας σώσει

Ωστόσο η αλήθεια κρύβεται κάπου αλλού, στο απώτερο παρελθόν του ελληναράδικου αριστερισμού, τον οποίον ανέλαβε να εκπροσωπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2004 και έπειτα. Αυτός ο αριστερισμός πορεύτηκε στη λογική της "βιας εκ του ασφαλούς" και εξοικείωσε μια ολόκληρη κοινωνία στην λογική της "ανώδυνης επαναστατικής γυμναστικής", όπου ο κάθε Λαφαζάνης θα έκανε το κομμάτι του και ο καθένας θα πήγαινε μετά σπίτι του.

Έλα όμως που σ' αυτή την περίπτωση μάλλον αυτό δείχνει να μην ισχύει. Είτε αυτοί οι τύποι είχαν φαντασιώσεις που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, είτε όντως είχαν "πλάτες" και τα έκαναν αυτά, με τα καμώματά τους πήγαν να τινάξουν μια ολόκληρη χώρα στον αέρα, λες και εκτελούσαν ένα πλάνο, ένα όραμα της πλάκας που βρήκαν στις σελίδες ενός περιθωριακού συγγραφέα ή φιλοσόφου ή του Σλάβοι Ζίζεκ φερειπείν, που ο ίδιος ο Τσίπρας τον είχε υποδεχτεί εδώ μετά βαϊων και κλάδων ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.




Ο ελληναράδικος αριστερισμός ζύμωσε μια ολόκληρη χώρα να μην τον παίρνει στα σοβαρά, άσχετα που οι πράξεις του με όρους θεσμών ήταν απαράδεκτες. Ο ελληναράδικος αριστερισμός έμαθε να μην σέβεται θεσμούς, πρόσωπα και αξιώματα, έχοντας πάντα την απαίτηση να καθαρίζει για πάρτη του όταν τα μούσκευε. Εθίστηκε στην κραυγή της ανευθυνότητας, σε μια "εφηβική" πρόσληψη της πολιτικής, πορευόμενος μονάχα με ξεσπάσματα και μόνιμα μ' ένα αίσθημα αδικίας, καμία σχέση με τους προγόνους που προφασίζεται ότι προέρχεται ο ελληναράδικος αριστερισμός, την ΕΔΑ ή το ΚΚΕ Εσωτερικού του Λεωνίδα Κύρκου.

Αυτός ο αριστερισμός όμως, βαθύτατα συστημικός και βολεμένος, βάλθηκε για πρώτη φορά να τον πάρουν στα σοβαρά, να τραβήξει την προσοχή μ' αυτό το "σχέδιο δραχμής", που σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα θα είχε προκαλέσει την παρέμβαση εισαγγελέα. Αλλά εδώ δεν το κάνουν, γιατί πιστεύουμε ακόμη ότι ο Λαφαζάνης και οι συν αυτώ είναι "ακίνδυνοι", "γραφικοί ιδεολόγοι", που παρέσυραν τον Τσίπρα στην επαναστατική ρητορική τους. Ωστόσο πρέπει για πρώτη φορά να τους πάρουμε στα σοβαρά, άσχετα αν προσπαθούν φιλότιμα για το αντίθετο. Και φυσικά να απαντηθεί ένα ερώτημα που σκοπίμως αποφεύγεται να τεθεί στο δημόσιο διάλογο:

Τι μεσολάβησε από την επιστροφή του Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, που είχε σχεδόν κλείσει συμφωνία για το πακέτο Γιούνκερ και της προκήρυξης του δημοψηφίσματος;

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.