Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

O Παπούλιας σε ρόλο ρυθμιστή πολιτεύματος ή «αντιμνημονιακού» θυμικού;

Στον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός προκειμένου να «σπάσει τον κλοιό των δανειστών», στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. [skai]

«Ο λαός μας δίνει μάχη και αγώνα για να σπάσει τον κλοιό των δανειστών. Η ιστορία του εγγυάται ότι και αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα» τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας, κάνοντας μνεία στον αγώνα ενός λαού που το 1821 «τόλμησε να αντιμετωπίσει μία ολόκληρη αυτοκρατορία».

«Όλοι μας πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη για μια άλλη Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

Epikairo: Άρθρο 30 παρ. 1 του Σ: "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος". Κάνοντας σήμερα, στο πλαίσιο της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την παραπάνω δήλωση τι ακριβώς εξυπηρετεί; Συνταγματικά μπορεί να είναι ανεύθυνος, υπό την έννοια ότι δεν έχει τη δυνατότητα άσκησης μέρους της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος πρέπει να προβαίνει σε ανεύθυνες δηλώσεις.

Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο και τον θεσμό του ΠτΔ, ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε "συγχωροχάρτι" σε όσους σε μια άλλη παρέλαση, της 28ης Οκτωβρίου 2011, δύο ημέρες μετά τη συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της χώρας τον καθύβρισαν, αποκαλώντας τον προδότη, προκαλώντας μάλιστα και την αποχώρησή του από την παρέλαση και την περίφημη δήλωσή του ότι το '40 ήταν αντιστασιακός.Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος του ΠτΔ επιτάσσει την μεγαλοθυμία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντος, τώρα ειδικά που μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας του. Ωστόσο ο ΠτΔ, όταν αποχωρούσε από εκείνο το πρωτοφανές συμβάν, που συνετέλεσε στον καμβά της πτώσης Παπανδρέου λίγες ημέρες αργότερα, δεν προσπάθησε να νουθετήσει τον λαό, να του απευθύνει ένα μήνυμα ενότητας. Σήμερα, στην τελευταία του παρέλαση για την 25η Μαρτίου, ο ΠτΔ πέταξε μια αντιμνημονιαή κορώνα, συνδέοντας δυστυχώς κι αυτός με την σειρά του τον πατριωτισμό με τον αντιμνημονιακό αγώνα.

Επειδή ο ΠτΔ προέβη σε μια καθαρά πολιτική δήλωση, έχουμε δικαίωμα να τον κρίνουμε πολιτικά και να του πούμε, με τη νηφαλιότητα που αρμόζει στο πρόσωπο και τον θεσμό, ότι το μνημόνιο δεν είναι δυνάμη κατοχής, ούτε κατακτητής και δεν είναι ότι πιο φρόνιμο ο ΠτΔ να υιοθετεί άτυπα την ρητορική του Τράγκα, του Καμμένου και των λοιπών αντιμνημονιακών ηρώων.

Η δεύτερη θητεία του Κάρολου Παπούλια συνδέθηκε με την πλέον ταραχώδη μεταπολιτευτικά πολιτική και οικονομική περίοδο της χώρας. Θα περίμενε κανείς από τον ΠτΔ να αφήσει μια παρακαταθήκη νηφάλιας διαπαιδαγώγησης του ελληνικού λαού και όχι στερνό χαϊδεμα των αυτιών του, υιοθετώντας την ρητορική εκείνων που τον πολέμησαν λυσσαλέα τα προηγούμενα χρόνια.

http://epikairo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.