Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάζω συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής του κ. Προβόπουλου,με αναπαραγωγή αποσπάσματος στις ειδήσεις του MEGA , ο οποίος παρεμπιπτόντως ζητάει απο την Κυβέρνηση να του αναθέσει τη συνέχιση του έργου του .

Ίσως και για το λόγο αυτό, η αφήγησή του για το αν η ΤτΕ έκανε όσα έπρεπε για την πρόληψη της κρίσης, συνδέεται με την επιθυμία του αυτή.

Λάδι λοιπόν η κυβέρνηση Καραμανλή που τον όρισε το 2008 και που "προκήρυξε εκλογές λόγω της δραματικής κατάστασης της οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων" - και κατά τον κ.Προβόπουλο προφανώς έκανε τον καθήκον της, αφού φρόντισε πριν να εκτροχιάσει το έλλειμμα και να τσακίσει τη χώρα παραποιώντας το έλλειμμα του 16% σε 2 και αργότερα 5%, κάτι που μάλλον δεν υπέπεσε στην αντίληψή του ή το ξέχασε ήδη. Και η αντίδραση του Διοικητή της ΤτΕ, ήταν να "μεταφέρει τις ανησυχίες του στην Κυβέρνηση Καραμανλή¨. Έτσι απλά και αόριστα.

Εκείνο όμως που θυμάται ο κ.Προβόπουλος, είναι ότι το Νοέμβριο του 2009 στη Βουλή περιέγραψε την επιδεινούμενη κατάσταση σε τροχιά χρεοκοπίας κι ότι η χώρα θα πρέπει να αλλάξει ρότα (έκρουσε ήδη ανοικτάς θύρας) , εκφράζοντας το παράπονο ότι ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, "όχι μόνο τον άδειασε, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν ξέρει ο κ.Προβόπουλος τη δουλειά του"...

Να υπενθυμίσω λοιπόν στον κ.Προβόπουλο ο οποίος μάλλον είχε την απαίτηση να τον υπερασπιστώ στις τότε πολλές αιτιάσεις των δημοσιογράφων ότι είτε δεν προέβλεψε την τραγική κατάσταση της οικονομίας επί Καραμανλή, είτε τη συγκάλυψε, η απάντηση και η θέση η δική μου ήταν ότι ο καθένας οφείλει να κάνει τη δουλειά του .Άλλος ο ρόλος της ΤτΕ κι άλλος ο ρόλος της κυβέρνησης που χαράσσει την οικονομική πολιτική. Αυτό το θεώρησε "άδειασμα" και ψόγο ότι δεν ξέρει να κάνει τη δουλειά του !!!

Η από τον νόμο αυξημένη ανεξαρτησία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και η απαραίτητη θεσμική αυτοτέλειά του σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία, απαιτεί και λιγότερο επιλεκτική μνήμη αλλά και μεγαλύτερη ειλικρίνεια ως προς τις ευθύνες άλλων, αλλά κυρίως των δικών του, ασχέτως χρόνου, πολιτικών συσχετισμών και αιτημάτων για ανανέωση της θητείας του.

Κυρίως τώρα κ. Προβόπουλε γιατί δεν υπάρχει μόνον η οικονομική χρεοκοπία.

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.