Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Γιατί στο ΠΑΣΟΚ δεν χωρούν πια Παπανδρέου και Βενιζέλος - Η αδύνατη συγκατοίκηση

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς η διαμάχη Βενιζέλου - Παπανδρέου οξύνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νυν πρόεδρος του Κινήματος εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του Γιώργου Παπανδρέου από το κόμμα, ενδεχόμενο που θεωρείται αδύνατο από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού ο οποίος θεωρεί το Κίνημα «το δικό του σπίτι», το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του το 1974.

Αφορμή της ρήξης τα άδεια ταμεία
Η κακή σχέση των δύο πολιτικών και η αμοιβαία καχυποψία εντάθηκαν μετά τις διαρροές από την Ιπποκράτους ότι για τη μαύρη τρύπα των 116,5 εκατ. ευρώ ευθύνεται αποκλειστικά ο Γιώργος Παπανδρέου, οι άλογες δαπάνες του και τα χρυσά ταξίδια του στο εξωτερικό, καθώς και οι υπέρογκες αμοιβές στο πλήθος των συνεργατών του.

Το κακό κλίμα ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα που εγκαταστάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ιπποκράτους, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν ξεκίνησαν οι διαρροές για τις πολυέξοδες εγκαταστάσεις, τα ακριβά όργανα γυμναστικής και την πολυτέλεια εντός του κτιρίου. Η πλευρά Παπανδρέου δεν είχε τότε αντιδράσει, περίμενε ωστόσο την ευκαιρία να ξεσπάσει.

Παπανδρεϊκοί: Ο Βενιζέλος επέλεξε τη σύγκρουση
Το πρώην μεγάλο κίνημα βρίσκεται σε μια απρόσμενη πορεία φθοράς από το εσωτερικό του αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε να συγκρουστεί με τον προκάτοχό του για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ αλλά να λύσει και τις διαφορές του για το παρελθόν.

Το ραντεβού που είχαν οι δύο άνδρες τη Μεγάλη Τρίτη με αντικείμενο τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, στη σκιά διαρροών και φημών για τη διαχείριση του κομματικού ταμείου επί προεδρίας του Γιώργου Παπανδρέου, εξελίχθηκε σε σύγκρουση άνευ ορίων, με ανταλλαγή δημόσιων σκληρών ανακοινώσεων και δηλητηριωδών σχολίων και από τις δύο πλευρές.

Ανακωχή για το Πάσχα
Η ισχνή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ βυθίστηκε ξανά στο χάσμα Βενιζελικών - Παπανδρεϊκών και οι πλέον απαισιόδοξοι βλέπουν τη διάσπαση να επανέρχεται ως αναπόφευκτο ενδεχόμενο, αν και η προϊστορία της πολυκύμαντης σχέσης Βενιζέλου-Παπανδρέου δεν συνηγορεί υπέρ μιας τέτοιας βεβαιότητας.

Εν όψει του Πάσχα υπάρχει προσωρινή «κατάπαυση» του πυρός, με τις δύο πλευρές να αποτιμούν την κατάσταση αλλά και τις προοπτικές που έχουν μπροστά τους υπό τον κίνδυνο οι εσωτερικοί κλυδωνισμοί να θέσουν σε κίνδυνο και την κυβερνητική ισορροπία. Ωστόσο παρά την προσωρινή ανακωχή όλα συνηγορούν στο ότι η επόμενη φάση του «πολέμου» δεν θα αργήσει με δεδομένη την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να φέρει το πόρισμα του ελέγχου στα όργανα (Πολιτικό Συμβούλιο και Κεντρική Πολιτική Επιτροπή) που θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για τα περαιτέρω και την ειλημμένη απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να αρνηθεί μέχρι τέλους να «συνεργαστεί με όσους επιδιώκουν την ηθική του εξόντωση».

Ιπποκράτους μαινόμενη εναντίον Παπανδρέου
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος και όπως φάνηκε θα επιχειρήσει τις προσεχείς ημέρες να «ανοίξει» μια συνολικότερη θεσμική συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων, προκειμένου να εξισορροπήσει τις εξαιρετικά αρνητικές για το ΠΑΣΟΚ εξελίξεις.

Πηγές της Ιπποκράτους πάντως έλεγαν ότι «όλα όσα πρέπει να ειπωθούν για τα οικονομικά του κόμματος, θα ειπωθούν ενώπιον των καταστατικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ», χαρακτήριζαν «κατανοητή την ευαισθησία όλων των δημοσίων προσώπων» αλλά, όπως πρόσθεταν, αυτό που προέχει είναι η ευαισθησία της βάσης του κινήματος και της ελληνικής κοινωνίας προς την οποία πρέπει να ανταποκρίνεται το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Διευκρινίζονταν επίσης ότι θέμα διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού δεν ετέθη και δεν τίθεται.

Βράζει το στρατόπεδο Παπανδρέου
Στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου η οργή είναι ασίγαστη και η διάθεση για σύγκρουση προκειμένου, όπως λέει, να αποτρέψει την ηθική του απαξίωση είναι καθολική. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διευκρινίζουν ωστόσο ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από το κόμμα, αλλά αντιθέτως η αποφασιστική στάση του πρώην πρωθυπουργού υπαγορεύεται και από την ανάγκη να αποτραπεί η διαλυτική για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ επιχείρηση σπίλωσής του.

Ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι οι «απαράδεκτες άθλιες και ανήθικες διαρροές» σχετίζονται με την Ιπποκράτους, ενώ δεν πείθεται από τη διαβεβαίωση που του παρείχε ο κ. Βενιζέλος στο προχθεσινό εκρηκτικό τετ α τετ πως «η σημερινή ηγεσία δεν ασχολείται με διαρροές, υπαινιγμούς και χυδαίες συκοφαντίες».

«Το μόνο που μου έχει απομείνει είναι η εντιμότητά μου», φέρεται να επαναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ συνεργάτες του που θεωρούνται ως υπόλογοι να παράσχουν απαντήσεις και στοιχεία για τη δημοσιονομική διαχείριση της προεδρίας Παπανδρέου, χρησιμοποιούν απειλητικότερους τόνους έναντι της Ιπποκράτους.

Εξαλλη η οικογένεια Παπανδρέου
Εξαλλος είναι ο αδελφός του πρώην Πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου με τις επιθέσεις που δέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και με τις διαρροές εναντίον του ότι ξόδεψε τα χρήματα σε άλογες δαπάνες και «χρυσά» ταξιδάκια.

Μιλώντας στον Γιώργο Παπαχρήστο στα Νέα είπε ότι ο αδελφός του δέχεται ανοίκειες επιθέσεις με προφανή στόχο την ηθική και πολιτική του απαξίωση.

«Η ΝΔ χρωστάει περισσότερα από το ΠΑΣΟΚ, 124 εκατομμύρια. Και ούτε λόγος! Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Μαύρη τρύπα έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ. Γιατί όμως μιλάμε μόνο για το ΠΑΣΟΚ; Πάλι για να χτυπήσουν τον Γιώργο, που φαίνεται ότι φοβίζει ακόμη το σύστημα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το χρέος του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε γιατί πληρώνονταν υπάλληλοι, μετακινήσεις ψηφοφόρων, διαφημιστικά για εκλογές, γκάλοπ».

Η Ιπποκράτους θα φτάσει τη ρήξη στα άκρα;

Η Ιπποκράτους, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει «ακατανόητες» τις αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού περί ηθικής του εξόντωσης και ζητά να υπάρξει καθαρή απάντηση από μέρους του, αν θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα οικονομικά όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων. Επιστρέφει μάλιστα την κατηγορία «περί σχεδίου απαξίωσης», όταν καταλογίζει σε στελέχη του Παπανδρεϊκού μπλοκ διαρκή και συστηματική υπονόμευση. Επ' αυτού πάντως ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου όταν το θέμα ετέθη από τον κ.. Βενιζέλο, του απάντησε πως «δεν υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλούν εκ μέρους του και πολύ περισσότερο να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ».

Πηγές της Ιπποκράτους πάντως έλεγαν ότι «όλα όσα πρέπει να ειπωθούν για τα οικονομικά του κόμματος, θα ειπωθούν ενώπιον των καταστατικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ».

Πηγή: | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/103496#ixzz2SXwctfPs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.