Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ο άνθρωπος που προσπάθησε να αλλάξει μία χώρα αφοσιωμένη στον πελατειασμό

Η ομιλία-χαιρετισμός Παπανδρέου στο ICT Forum, τον Νοέμβριο του 2009, αποτελεί, κατά την άποψή μου, τη σημαντικότερη πολιτική παρέμβαση της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα. Ο Παπανδρέου είχε παρουσιάσει σχέδιο 4 αξόνων στους τομείς της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και των Ψηφιακών Επικοινωνιών, το οποίο αποτελεί το κλειδί του εκσυγχρονισμού, της διαφάνειας, της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ανάπτυξης για τη χώρα μας. Θυμίζω τους τέσσερις σημαντικούς άξονες:

1) Διεύρυνση του δικαιώματος και της ικανότητας πρόσβασης όλων, πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων, όπου κι αν διαμένουν όπου κι αν εδρεύουν, σε δίκτυα ψηφιακών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας.
2) Επιστροφή όλων των δημόσιων πληροφοριών στο κοινωνικό σύνολο με την δημοσιοποίησή τους μέσω ψηφιακών υποδομών.
3) Ολοκληρωμένη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση στον Δημόσιο τομέα και την εισαγωγή του Ανοικτού Λογισμικού και ειδικά στην Εκπαίδευση.
4) Μετάβαση από τις προμήθειες λογισμικού του Δημοσίου τομέα στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα οραματικό πλαίσιο πολιτικών αρχών, οι οποίες θα επηρεάσουν την ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών τα επόμενα χρόνια.


Δε μου αρέσει να γυρίζω πίσω. Όμως αξίζει τον κόπο να ξαναδούμε αυτό το βίντεο και να αντιληφθούμε, πριν ακόμη καθίσει η σκόνη, πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ένα απτό και ουσιαστικό όραμα για τη χώρα.

Πιστεύω πως το βίντεο αυτό θα είναι ιστορικής σημασίας για τις επόμενες γενιές, καθώς θα αφορά στην προσπάθεια ενός ανθρώπου να αλλάξει μία χώρα αφοσιωμένη στον πελατειασμό. Η δε σημερινή συλλογή υπογραφών κυρίως από ακροδεξιούς αλλά και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ για τη φίμωση Παπανδρέου και τον αποκλεισμό του από το TED, θα φαίνεται στα μάτια των μελλοντικών γενιών, όπως φαίνεται, σήμερα στα δικά μας, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο μεσαίωνας στην επιστήμη.
http://www.epikairo.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.