Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Κρύβουν την αλήθεια για το «μπλόκο» της Κομισιόν στην επαναφορά των προγραμμάτων τύπου stage στους Δήμους και το δημόσιο

ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ STAGE ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ


Που Κατήγγειλε Αυτή Την Πολιτική Απάτη ΔικαιώνεταιΗ είδηση της ημέρας, που γράφτηκε και από έγκυρες εφημερίδες όπως «Η Καθημερινή», η «Ημερησία» και αναμεταδόθηκε από δεκάδες blogs στο Διαδίκτυο, ήταν ότι,«τινάζονται στον αέρα» τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας. Η τρόικα ενέκρινε, η Κομισίον απέρριψε υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτό οφείλεται στον παραλογισμό της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, που εμποδίζει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα για την αντιμετώπισης της ανεργίας. Για όσους γνωρίζουν αλλά και όσους δεν γνωρίζουν από ηθελημένη ή μη άγνοια, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα και πολιτική απάτη από τον ισχυρισμό αυτό.

Πρώτον, γιατί το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα που πέρασε με πρόσφατη τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο πριν το Πάσχα δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μεταφορά πόρων άλλων προγραμμάτων του επιχειρησιακού προγράμματος του Ανθρώπινου Δυναμικού που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Προγράμματα που είχαν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν από κοινωνικούς ιδιωτικούς φορείς, στο πλαίσιο ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα και η τροποποίηση Βενιζέλου ήθελε η διαχείριση να περάσει πάλι στο κράτος, όπως στην περίοδο Καραμανλή με τα προγράμματα stage, που κατήργησε στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Επομένως, τίποτε δεν χάνεται από τους πόρους με το μπλόκο της Κομισιόν απλά δεν περνάει η «μπλόφα» του Βενιζέλου για να διαχειριστεί πάλι το κράτος και ο ρουσφετολογικός μηχανισμός Βουλευτών και κομμάτων αυτά τα προγράμματα και αναγκαστικά πλέον θα εφαρμοστεί η Κοινοτική νομοθεσία.

Δεύτερον, ο λόγος που η Κομισιόν μπλοκάρει τελικά το νόμο που ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση για τις 400.000 θέσεις εργασίας, δεν είναι ότι δε θέλει να δοθούν οι πόροι στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες που είναι ο προορισμός τους, ίσα-ίσα πιέζει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από την Ελληνική Κυβέρνηση, ο πραγματικός λόγος είναι ότι απλά δε θέλει και δεν μπορεί να καταργήσει τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου προς χάριν μιας πολιτικής απάτης που από τη στιγμή που γίνεται γνωστή απειλεί το ίδιο το κύρος του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Φανταστείτε όλες οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου να θέλουν και να απαιτούν να μετασχηματιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο σε ρουσφετολογικός μηχανισμός.

Τρίτον, μπορεί η τρόικα στις διαπραγματεύσεις εδώ με την Ελληνική Κυβέρνηση να υποχώρησε σε αυτό το σημείο μη εφαρμογής της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για να περάσουν άλλα σκληρά μέτρα του μνημονίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι η τροπολογία αυτή μπορεί να περάσει και από την Κομισιόν.

Αυτό που οφείλουν να γνωρίζουν όλοι σχετικά με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και μάλιστα σε θέματα τόσο μεγάλης σημασίας είναι ότι, όταν έστω και ένας συλλογικός φορέας επικαλεστεί την εφαρμογή Κοινοτικής νομοθεσίας την οποία παραβιάζει ένα μέλος-κράτος, τα όργανα της Ε.Ε. δεν μπορούν να αγνοήσουν τέτοιες καταγγελίες, γιατί κανείς πια δε θα σέβεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Τέταρτον, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια όσο και αν το επιθυμούν ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι κανονισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου λένε ρητά ότι σε ουδεμία περίπτωση οι πόροι του ΕΚΤ δεν μπορούν να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου, που είναι οι Δήμοι στην προκειμένη περίπτωση.

Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο υποχωρήσει και δεν τηρήσει αυτή την αρχή στην Ελλάδα, τότε όλες οι χώρες για παράδειγμα του Ευρωπαϊκού νότου μπορούν να απαιτήσουν έμμεσες προσλήψεις στο δημόσιο με πόρους του ΕΚΤ…

Σε μια τέτοια περίπτωση το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην ουσία θα αυτοκαταργηθεί.
Να γιατί έθεσε «μπλόκο» η Κομισιόν στα προγράμματα εργασίας για προσλήψεις στο δημόσιο.
Είναι τραγικό όμως το γεγονός ότι από το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο της χώρας δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής ν’ αντισταθεί, δεν τόλμησε να πει την αλήθεια και δε θέλησε ούτε καν να ψηλαφίσει.

Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, ο μόνος συλλογικός φορέας που ανέδειξε αυτή την πραγματικότητα, νιώθει ασφαλώς τη δικαίωση γιατί οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί τουλάχιστον λειτουργούν.

Οι εμπνευστές αυτών των προγραμμάτων εργασίας, αν ήθελαν πραγματικά όπως λένε να υλοποιηθούν προγράμματα υπέρ των οικογενειών που έχουν ανάγκη και δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, δε θα πρότειναν και θα ψήφιζαν νόμο να δοθούν μέσω ρουσφετολογικών μηχανισμών στους Δήμους, αλλά θα συνέχιζαν την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που έχουν δοκιμαστεί μέσα από πραγματικούς παραγωγικούς κλάδους.
Πρώτα από όλα, ξεκινώντας και στην Ελλάδα όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τα προγράμματα της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας με ενίσχυση της κοινωφελούς εργασίας σε αγροκτήματα, ώστε να ενισχυθεί μ’ αυτό τον τρόπο η αγροτική παραγωγή, τα κοινωνικά παντοπωλεία και η ενίσχυση των θεσμών αλληλεγγύης αλλά και η επιστροφή στην ύπαιθρο, δημιουργώντας κίνητρα απσχόλησης.
Θα μπορούσαν να ενισχύσουν περισσότερο όλες τις παραγωγικές επιχειρήσεις με προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και δια βίου μάθησης.
Θα μπορούσαν να επεκτείνουν περισσότερο τα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας που τρέχουν αυτή την περίοδο.
Θα μπορούσαν να τρέξουν τα προγράμματα για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς που έχουν εξαγγελθεί δυο χρόνια τώρα και δεν έχει γίνει τίποτε.

Αλλά εδώ βρίσκεται κρυμμένο το μεγάλο μυστικό: από αυτά τα προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας ήθελαν να αποσύρουν τους πόρους και να τα μεταφέρουν στο δημόσιο, το αδηφάγο και σπάταλο ελληνικό δημόσιο, προς χάριν των ρουσφετολογικών μηχανισμών των κομμάτων.
http://paratiritiriokp.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.