Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Βενιζέλος : Αν φύγουμε από το ευρώ...

Τάσσεται κατά της φθηνής εργασίας παρά τα μέτρα που εισηγήθηκε ως υπουργός

Φωτιές ανάβει η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο ραδιόφωνο της Deutsche Welle και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουπαράνη όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για όλους και για όλα.Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε γιατί το κόμμα αποστασιοποιείται σταδιακά από την Σοσιαλιστική Διεθνή,για τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία αλλά και τι θα γινόταν εφόσον η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ.

Ερ: Παρ’ όλα αυτά όμως, πολλοί συνδέουν την έξοδο από το ευρώ με την ελπίδα ότι με ένα εθνικό νόμισμα θα έχει κανείς περισσότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσει την κρίση και συγκεκριμένα ότι με το όπλο της υποτίμησης δεν είσαι αναγκασμένος να προβαίνεις συνεχώς σε περικοπές.

Αυτή ήταν η επιχειρηματολογία του μακαρίτη Σπύρου Μαρκεζίνη το 1953 όταν έκανε τη μεγάλη υποτίμηση της δραχμής και πήγε το δολάριο από 15.000 παλιές δραχμές, 15 δραχμές καινούργιες, στις 30.000 στις 30 δραχμές καινούργιες, και πράγματι η χώρα άντεξε σε αυτή την ισοτιμία αρκετά χρόνια.

Απ: Αυτά έχουν σημασία για χώρες που έχουν μεγάλο βιομηχανικό τομέα, έχουν εξαγωγές με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το χαμηλό εργατικό κόστος. Εμείς δεν θέλουμε μια τέτοια Ελλάδα, μια Ελλάδα με φτηνή εργασία η οποία να μπορεί να ανταγωνιστεί τις χώρες της Ασίας ή τις άλλες χώρες της παλιάς Ανατολικής Ευρώπης.

Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα η οποία να μείνει σταθερά στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση είναι μια χώρα μέσα στις 30 μεγαλύτερες από πλευράς οικονομίας του κόσμου, παρ’ ότι έχουμε ένα πληθυσμό μόλις 10 εκ. ανθρώπων. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Άρα εάν θέλουμε να είμαστε ένα νομισματικό «καρυδότσουφλο», αν θέλουμε να έχουμε τη μία υποτίμηση μετά την άλλη, αν θέλουμε να μιλήσουμε για μια υποτίμηση της τάξεως του 80%, γιατί γι’ αυτό θα μιλούσαμε, τότε μπορούμε να σκεφτούμε το λεγόμενο «Πλάνο Β». Πλάνο Β δεν υπήρχε και δεν υπάρχει, είναι καταστροφικό, είναι η ζούγκλα για την κοινωνία και την οικονομία.

Γ.Α.

http://www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.