Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ?

O ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιεί απλώς ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί άλλο τη μόνιμη άρνηση σε οποιαδήποτε αλλαγή επιχειρείται να γίνει σ’ αυτή τη χώρα. Ακόμη και οι κυβερνώντες βέβαια σύρονται σε αλλαγές από την τρόικα, και όχι επειδή πιστεύουν σ’ αυτές, αλλά η Αριστερά οφείλει να αφήσει πίσω της τον ξύλινο λόγο του παρελθόντος και να μιλήσει με σύγχρονη γλώσσα και με όρους μέλλοντος. Η ταξική πάλη μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να καταλαβαίνει πως για να κυβερνήσεις μία χώρα χρειάζεσαι εθνικό όραμα και πρακτικές λύσεις, κι αυτά δεν υπηρετούνται με τη διαίρεση αλλά με τη συναίνεση όσο το δυνατόν ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

Για να παίξει ο Τσίπρας το παιχνίδι της διεκδίκησης της εξουσίας με κάποιες πιθανότητες επιτυχίας πρέπει να μπορεί να μιλήσει με τους πάντες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και να γίνει αποδεκτός ως παράγοντας διαμόρφωσης πολιτικής στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα απορρίψει το σύνολο της ιδεολογίας του, αλλά μάλλον ότι θα το προσαρμόσει στα πραγματικά δεδομένα.

Έχω την εντύπωση ότι αυτή η θεαματική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κεντρώο χώρο οφείλεται στη συνειδητοποίηση της ηγεσίας του ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Αν η τρικομματική κυβέρνηση πετύχει να γυρίσει την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έστω και στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 (πράγμα που θεωρώ πιθανό), τότε ο αντιμνημονιακός λόγος θα χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής του και θα ελαττωθεί η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.