Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Σαμαράς και Βενιζέλος πάνε για νέο δικό τους κεντροδεξιό κόμμα (Που δεν λέει όχι στην τρόικα)

Ραγδαίες εξελίξεις σε ότι αφορά τον πολιτικό χάρτη της χώρας θα έχουμε τους επόμενους μήνες, καθώς οι δυνάμεις που στηρίζουν το Μνημόνιο (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο) και την συναλλάσσονται με την τρόϊκα προ του κινδύνου να ... τους "πατήσει" το "τρένο" του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται με ταχύτητα, βαίνουν προς συγχώνευση! Αν όχι σε επίπεδο σφραγίδων, πάντως σε επίπεδο στελεχών.

Οι νέες δημοσκοπήσεις είναι απλά του πρελούδιο της πολιτικής κυριαρχίας που θα αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν υπάρξει μια πειστική απάντηση την οποία την επιβάλλει και άλλο ένα γεγονός: Ο χώρος από την κεντροδεξιά, μέχρι την δεξιά, είναι κατακερματισμένος. Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις μεταξύ 19 και 21% και βέβαια όλοι αυτοί είναι πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ, για την ακρίβεια συγκεντρώνουν σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2004!


Πόσες πιθανότητες υπάρχουν για να επιστρέψουν πάλι στη ΝΔ εν μέσω της πολιτικής και κοινωνική αναταραχής που βιώνει ο τόπος; Ελάχιστες. Αντίθετα, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις η ΝΔ χάνει και η Χρυσή Αυγή κερδίζει έδαφος. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και έντονη φημολογία για δημιουργία νέου κόμματος, επίσης δεξιότερα της ΝΔ.

Μην ξεχνάμε ότι το πραγματικό ποσοστό της ΝΔ είναι το 18,92% των εκλογών του Μαΐου και όχι το σχεδόν 30% που έλαβε μετά από 40 ημέρες λόγω ανησυχίας των συντηρητικών πολιτών από την

Με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος ο Α. Σαμαράς ελπίζει καταρχήν σε δύο πράγματα: Πρώτον να απορροφήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ πριν μέρος αυτού καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον να πλαγιοποδίσει πολιτικά τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι οποίοι έχουν στερήσει από τη ΝΔ ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής της δύναμης.

Η δημιουργία έτσι μιας μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης η οποία θα περιλαμβάνει στελέχη τα οποία είτε δεν βρίσκονται πλέον στο ΠΑΣΟΚ είτε έχουν αποστασιοποιηθεί όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και η Άννα Διαμαντοπούλου είναι στα σχέδια του πρωθυπουργού, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει προσέγγιση ακόμα και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ απλά ολοκλήρωσε την διαδρομή του και ο ίδιος πρέπει να επιβιώσει πολιτικά.
Η διεργασία αυτή της δημιουργίας της νέας παράταξης έχει φανεί ήδη και τις με δηλώσεις στήριξης στο έργο Σαμαρά τόσο από τον Α. Λοβέρδο όσο και - μόλις εχθές- από τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Το νέο αυτό πολιτικό κόμμα ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε ένα νέο δικομματικό σκηνικό με το ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί από το κέντρο και αριστερά και το νέο κόμμα από το κέντρο και δεξιά. Μπορεί; Ελάχιστα πιθανό, όσο ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή προελαύνει και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κρατάνε δυνάμεις.

Η ΝΔ έχει έλλειψη ενός ουσιαστικού ιδεολογικού βάθρου που θα θέσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας σε εκκίνηση. Ο περίφημος «κοινωνικός φιλελευθερισμός» τον οποίο εξακολουθεί να επικαλείται –έννοια την οποία είχε πρωτοπαρουσιάσει ο Κωστής Στεφανόπουλος το 1982 με την ίδρυση της ΔΗΑΝΑ(!)- δεν έχει ούτε ιδεολογικό βάθρο αλλά και στερείται ουσίας.



Πώς, λοιπόν, θα δοθεί η μεγάλη μάχη κατά του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο ένας στους δύο ψηφοφόρους πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ την έχει εγκαταλείψει οριστικά, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις;

http://www.greekmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.