Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Σ. Ξυνίδης: Εμείς τσάμπα μάγκες δεν ήμασταν ποτέ σε αυτή την ιστορία. Ήμασταν πάντα της ευθύνης.

Ν. Ευαγγελάτος: Έχουμε στο τηλέφωνο τον κύριο Σωκράτη Ξυνίδη. Κύριε Ξυνίδη καλημέρα σας.
Σ. Ξυνίδης: Καλημέρα, αν και δεν σας κρύβω ότι με τρομάξατε λίγο. Γιατί η εισαγωγή «κακό παιδί, με οικογενειακά προβλήματα» νόμιζα ότι ήταν για εμένα...

Ν. Ευαγγελάτος: Όχι, όχι για τον Newman τον τραγουδιστή έλεγα που τραγουδούσε το προηγούμενο τραγούδι. Εσάς μπορεί να σας λένε πολιτικά κάποιοι –από το ΠΑΣΟΚ εννοώ- κακό παιδί. Αλλά αυτό είναι συζητήσιμο. Κακό παιδί ήσασταν στο ΠΑΣΟΚ, πάντα, αλλά δεν είναι άσχημο να είναι κάποιος και κακό παιδί ενίοτε.
Σ. Ξυνίδης: Ναι, γιατί το ΠΑΣΟΚ, καλώς ή κακώς, είχε εξελιχθεί σε ένα κόμμα, στο οποίο έπρεπε να έχεις συγκεκριμένες προδιαγραφές, για να μπορέσεις να σταθείς.
Δηλαδή ένας άνθρωπος της περιφέρειας που πήγαινε να υπηρετήσει μία υψηλή θέση θα έπρεπε να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία εγώ δεν τα έκανα. Γι' αυτό ήμουν κακό παιδί.

Ν. Ευαγγελάτος: Και αφού δεν κάνατε εκείνα που ήταν να κάνετε, κάνετε τώρα αυτό που κάνετε μαζί με τον Γ. Παπανδρέου. Εσείς είστε υποψήφιος στην Ξάνθη. Είστε ικανοποιημένοι από την εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις;
Σ. Ξυνίδης: Στις δημοσκοπήσεις έχουμε δει πάρα πολλά. Σας θυμίζω κάτι δημοσκοπήσεις που παλιά έφερναν το κόμμα του κου Αβραμόπουλου, αυτό που είχε κάνει τότε, στο 8% και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν στο 1%.
Γενικά ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να κάνεις δημοσκοπήσεις και πάρα πολλοί τρόποι για να παρουσιάσεις κάποια αποτελέσματα. Δεν συνομωσιολογώ.

Ν. Ευαγγελάτος: Θέλω να πω ότι αν φύγατε από το ΠΑΣΟΚ που παίρνει 6-7-8% για να φτιάξετε ένα κόμμα που να έχει 2-3-4%, εύλογα κάποιος σας ρωτάει: Ε, και τί έγινε;
Σ. Ξυνίδης: Κύριε Ευαγγελάτε, το θέμα δεν είναι με τί ποσοστό είσαι και πώς θα προσπαθήσεις να εξασφαλίσεις μια έδρα στη Βουλή για την αντιμισθία και τα διάφορα καλούδια που έχει.
Το θέμα είναι αν πιστεύεις ότι μέσα από μία συγκεκριμένη πορεία μπορείς να υπηρετήσεις τις αρχές σου και τις ιδέες σου. Εμείς καταλήξαμε ότι δεν γίνεται πλέον, μέσα σε αυτό το ΠΑΣΟΚ, εδώ που το έχει φέρει η ηγεσία του σήμερα, να οδηγηθούμε πουθενά. Και ούτε φαινόταν να έχει καμιά διάθεση στο μέλλον να αλλάξει αυτό το πράγμα.
Τελευταία δε επιβεβαίωση είναι αυτό που πρότεινε ο κύριος Βενιζέλος στον κύριο Παπανδρέου. Να του δώσει μία θέση στο επικρατείας και να προχωρήσουμε όλοι παρέα. Δηλαδή να σου δώσω για να μου δώσεις. Αυτό δεν υπάρχει στη δική μας λογική. Έτσι σκέφτονται άλλοι. Εμείς δεν σκεφτόμαστε έτσι.
Εμείς θέλουμε συγκεκριμένα πράγματα να υπηρετήσουμε για τη χώρα. Και μέσα σε αυτή μας την προσπάθεια φτιάχνουμε αυτόν το φορέα. Δεν έχουμε άγχος.

Ν. Ευαγγελάτος: Πάντως αυτά τα συγκεκριμένα πράγματα τα υπηρετούσατε μαζί με το ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν από λίγο καιρό. Εσείς όχι, γιατί έχετε πάρει καιρό τις αποφάσεις σας είναι η αλήθεια.
Αλλά θέλω να σας πω ότι είναι πολλοί που δεν βλέπουν καμιά ορατή διαφορά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Και επίσης βουλευτές που σήμερα είναι υποψήφιοι με εσάς, μέχρι προχθές, στο ΠΑΣΟΚ ήταν και τα ψήφιζαν όλα. Με πρώτο τον ίδιο τον Παπανδρέου. Την τρόικα ο Παπανδρέου την έφερε στην Ελλάδα.
Σ. Ξυνίδης: Έχετε πάρα πολύ δίκιο να λέτε ότι για πάρα πολύ κόσμο δεν υπάρχουν ορατές διαφορές. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει γιατί εμείς είμαστε ακόμα ένα ΚΙΝΗΜΑ το οποίο έχει μία εβδομάδα που έχει ξεκινήσει να διατυπώνει την πολιτική του παρουσία και άρα ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε αυτές τις ορατές μας διαφορές. Θα γίνει και αυτό.
Αλλά σας επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε άγχος. Αυτό που κάνουμε, το κάνουμε γιατί το πιστεύουμε, γιατί θέλουμε να προσφέρουμε.
Άλλοι έχουν το άγχος. Εμείς δεν έχουμε κανένα.

Ν. Ευαγγελάτος: Εάν το πράγμα δεν πάει καλά και δεν μπείτε στη Βουλή, ποια είναι η επόμενη ημέρα; Τί κάνετε μετά;
Σ. Ξυνίδης: Καταρχήν εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Και να σας πω πού το στηρίζω.

Ν. Ευαγγελάτος: Το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Μάχη δίνετε, αλίμονο. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να βάλω όλα τα σενάρια στη συζήτηση.
Σ. Ξυνίδης: Συμφωνώ. Να σας πω όμως πού το στηρίζω αυτό. Δεν μπορεί να έχουν γίνει αυτή τη στιγμή τέσσερις συγκεντρώσεις του Γ. Παπανδρέου και εμείς να βλέπουμε ένα κλίμα, που - εγώ σας μιλώ ειλικρινά, μέσα από την ψυχή μου, δεν λέω κάτι σκόπιμα - έχω να το ζήσω από τη δεκαετία του '80 και αυτό το πράγμα να μου λένε ότι θα μείνει εκτός Βουλής;
Δεν υπάρχει περίπτωση.
Ας πούμε όμως υποθετικά ότι πάμε σε ένα τέτοιο σενάριο. Εμείς έχουμε κάνει ΚΙΝΗΜΑ Αρχών. Εάν ο λαός μας φτάσει στο 1%, στο 0,5% θα ξεκινήσουμε από το 0,5% και εκεί επάνω θα χτίσουμε.

Ν. Ευαγγελάτος: Αυτό βέβαια κάτι θα σημαίνει. Γιατί ο Παπανδρέου που είχε κατέβει αρχηγός κόμματος το 2010 πήρε 44%. Αν ξανακατέβει το 2015 και πάρει 2%, κάτι σημαίνει. Εύλογα μπορεί να σου πει κάποιος –και θα το πω σκληρά- «Ε, τί άλλο θες για να πας σπίτι σου;».
Σ. Ξυνίδης: Θέλει, λοιπόν, πολύ μεγάλα κότσια για έναν άνθρωπο που κατέβηκε και πήρε 44%, που έγινε Πρωθυπουργός, που είχε όλη αυτή την πορεία που είχε, να ξανακατεβαίνει για να ξεκινήσει από το 3%, το 4%, το 5% με μόνο στόχο να προσφέρει στη χώρα του και την παράταξή του.
Αυτό και μόνο που λέτε αποδεικνύει ότι είναι ένας άνθρωπος χωρίς προσωπική φιλοδοξία.

Ν. Ευαγγελάτος: Αρκεί να φανεί ότι και η χώρα θέλει ή κρίνει ότι μπορεί να λάβει προσφορά. Γιατί υπάρχουν και πεπραγμένα. Δηλαδή ο Παπανδρέου είναι 30 χρόνια βουλευτής.
Σ. Ξυνίδης: Κύριε Ευαγγελάτε, εμείς δεν κατεβάζουμε τα τανκς να κάνουμε πραξικόπημα. Σε εκλογές πάμε. Ο κόσμος θα κρίνει. Αν ο κόσμος κρίνει ότι εμείς δεν πρέπει να είμαστε πουθενά και πρέπει να πάμε σπίτια μας, θα σεβαστούμε φυσικά την άποψη του κόσμου.
Αλλά νομίζω ότι θα διαψευσθούν πάρα πολλοί που έχουν αυτήν την προσδοκία.

Ν. Ευαγγελάτος: Να ρωτήσω κάτι ακόμα. Ο Παπανδρέου θα δώσει συνεντεύξεις; Γιατί μέχρι τώρα έδωσε μία προχθές στο ΑΠΕ, αλλά θα βγει στην τηλεόραση; Θα ακούσει δημοσιογράφους; Θα πάρει ερωτήματα να δώσει απαντήσεις; Γιατί έχουμε όλοι πάρα πολλά ερωτήματα. Ο Παπανδρέου δεν έχει μιλήσει από τότε που παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός, σε Έλληνες δημοσιογράφους. Θα δώσει μία συνέντευξη να απαντήσει σε όλα αυτά;
Σ. Ξυνίδης: Ε, πώς δεν θα βγει; Προχτές είδατε ότι έδωσε μία συνέντευξη που στην ουσία είναι το βιβλίο που όλοι αναμέναμε. Όλοι αναμέναμε ένα βιβλίο, όπως θυμάστε. Έδωσε λοιπόν μία συνέντευξη 7000-8000 λέξεων που τα λέει όλα.
Αυτά τα πράγματα, βεβαίωςμ και θα τα επαναλάβει και ενώπιον σας και δια ζώσης και θα έχετε την ευκαιρία να τα πείτε και όλα.

Ν. Ευαγγελάτος: Δεν μιλάω για αυτό και δεν έχει σημασία αν θα είναι ενώπιον εμού ή κάποιου άλλου. Λέω: Έχουμε όλοι ερωτήματα σοβαρά. Για το πώς η χώρα μπήκε στο μνημόνιο. Για το ποιο ήταν το πρώτο μνημόνιο και πόσο το προετοίμασε. Για το ποια ήταν η προοπτική που έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ, για το οποίο κατηγορείται ο Παπανδρέου. Για το τί πρεσβεύετε τώρα όλοι εσείς. Θα μιλήσει για αυτά ο Παπανδρέου;
Σ. Ξυνίδης: Όποιος θέλει, μπορεί να πάρει μία πλήρη άποψη για όλα αυτά τα ζητήματα, από τη συνέντευξη των 8000 λέξεων που έδωσε προχθές και έπαιξε σε όλα τα μέσα. Και από εκεί και μετά και δια ζώσης θα επαναληφθούν αυτές οι απαντήσεις ίσως και πιο ολοκληρωμένα. Θα πάρουν όλοι τις απαντήσεις τους.
Γιατί τώρα είναι η εποχή που πολλοί θα παρουσιαστούν ενώπιος ενωπίω. Τα ψέματα τελείωσαν. Να δούμε πώς σκίζονται τα μνημόνια. Εγώ περιμένω να δω πώς σκίζονται τα μνημόνια. Αυτό θέλω να δω στη ζωή μου.

Ν. Ευαγγελάτος: Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα ο Παπανδρέου δεν τα έχει σκίσει. Τα έχει φτιάξει και τα έχει ψηφίσει.
Σ. Ξυνίδης: Φυσικά. Γιατί προτεραιότητά του ήταν να σώσει τη χώρα μας. Και θα αποδειχθεί ότι εκεί θα συρθούν και όλοι οι άλλοι. Γιατί η μόνη λύση για να σωθεί η χώρα, για να μην παρεξηγηθώ, είναι η συζήτηση με ηρεμία με τους εταίρους, προκειμένου να βρεις λύση στα προβλήματα της χώρας. Όχι οι τσαμπουκάδες. Οι τσάμπα μπάγκες είναι αυτοί που ρίξανε τη χώρα στα βράχια, την ώρα που έτρωγαν τα σουβλάκια.
Εμείς τσάμπα μάγκες δεν ήμασταν ποτέ σε αυτή την ιστορία. Ήμασταν πάντα της ευθύνης.



- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.