Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Το Δίκτυο ως αυτοκαθορισμός

Μέσα σε 2 ημέρες μπορέσατε να δείτε τι ειπώθηκε στις περίπου τρεις ώρες που κράτησε η εκδήλωση στο Βελλίδειο, μέσα από τις τοποθετήσεις 20 συνολικά ανθρώπων με ευρεία διαστρωμάτωση ηλικιών, επιστημονικών και επαγγελματικών υποβάθρων και γεωγραφικών προσδιορισμών, με ένα και μόνο αίτημα: να βγει και να εκφραστεί ξανά η άποψή μας, να ξαναποκτήσουμε ξανά την χαμένη αυτοπεποίθηση γνώμης, να επανακαθοριστούμε ως πολιτικά υποκείμενα.

Ο επανακαθορισμός, άρα ο αυτοκαθορισμός, είναι και η λέξη κλειδί αυτού του post. Τις προηγούμενες της εκδήλωσης μέρες έγινε μια προσπάθεια ετεροπροσδιορισμού της αυτοοργάνωσης, γιατί πολύ απλά δεν έχει συνειδητοποιηθεί ακόμα αυτό που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή.

Αφού πρώτα πούμε ότι παραβιάζουν ανοιχτές πόρτες και αφού πλέον έχουμε δει και διαβάσει τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, μπορούμε να βγάλουμε, εν συντομία κάποια πολιτικά συμπεράσματα:

1ον) Η άποψή μας θα στηριχθεί στη οριζόντια δομή, αλλά το μοναδικό της πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να διαπεράσει κάθετα τα κοινωνικά στρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την άποψη, όπως την εκφράζουμε ελεύθερα στο epikairo τα τελευταία χρόνια, μπορεί να συσπειρώσει γύρω μια ευρεία, αντιπροσωπευτική γκάμα προσώπων. Όλοι θα ομονοήσουν ότι τα πρόσωπα που μίλησαν στην εκδήλωση δεν είχαν σε καμία περίπτωση τον «αέρα της ελίτ». Αντίθετα, ήταν άνθρωποι ποικιλόμορφοι και ποικιλόχρωμοι, όπου ο καθένας μπορεί να δώσει την δική του οπτική στα πράγματα.

2ον) Το γοητευτικό σ' αυτή την υπόθεση ήταν η συστολή στα πρόσωπα των συμμετεχόντων. Είναι πολύ σημαντική η ταπεινότητα απέναντι στην λογική ότι «εγώ τα ξέρω όλα». Ο χώρος και δη το ΠΑΣΟΚ έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια απ' αυτή την λογική, γι αυτό και δεν διαβουλεύεται. Όσοι πήραν τον λόγο ένιωσαν για πρώτη φορά απελευθερωμένοι, θέλησαν να εκφράσουν τις αγωνίες τους για το μέλλον της παράταξης, δίχως να είναι στημένοι, αλλά όντας απλοί, συγκρατημένοι, αλλά και αθεράπευτα ονειροπόλοι.

3ον) Η εκδήλωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, επειδή είχε μαζική προσέλευση και όχι επειδή την έπαιξαν ένα κάρο sites, blogs και κεντρικά ΜΜΕ. Αυτή τη μαζική προσέλευση προσπάθησε να αναδείξει το epikairo, το οποίο θέλει να δώσει φωνή στην βάση απευθείας, δίχως να συνδιαλλαγεί με τα κυρίαρχα κανάλια πληροφόρησης. Τώρα υπάρχει η «περιέργεια του αγνώστου» και πολλές φορές ανάλογες κινήσεις την πάτησαν πάνω στην γοητεία της δημοσιότητας. Το Δίκτυο Αυτοοργάνωσης έχει την δημοσιότητα στο DNA του, γιατί πολύ απλά επιθυμεί να διαβουλευτεί και να εκτεθεί ανοιχτά στον απλό πολίτη. Γι αυτό και προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να έχει η πολιτική ουσία και όχι τόσο η επικοινωνία.

4ον) Υπήρξε ενθουσιασμός και η αίσθηση ότι κάτι το καινούργιο γεννιέται. Ωστόσο οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Η άποψη που υποστηρίζουμε χαλάει τα σχέδια σε πολλά πολιτικά και δημοσιογραφικά στέκια. Λόγω της αυθορμησίας της προκαλεί ανασφάλεια και όσο δεν μπορούν να βάλουν την στοχοποιητική ταμπέλα, τόσο θα εντείνονται τα επιθετικά δημοσιεύματα και παρεμβάσεις. Αλλά σ' αυτό δεν φοβόμαστε. Οι μέτοχοι της άποψης μπόρεσαν και επεβίωσαν σε δυσκολότερα χρόνια και εποχές, τώρα θα κάνουν το βήμα πίσω, τώρα που η άποψη αρχίζει και ξανακούγεται στην κοινωνία;

5ον) Το Δίκτυο δεν θα λειτουργήσει με όρους χωροταξίας, πέρα του γεωγραφικού προσδιορισμού των κατά τόπους δικτύων. Αντίθετα, το Δίκτυο σκοπεύει να απευθυνθεί αδιαμεσολάβητα σε καθένα πολίτη ξεχωριστά, να χτυπήσει «πόρτα πόρτα» στις συνειδήσεις εκείνων που θεωρούν ότι το μέλλον της παράταξης και της χώρας περνά από τα χέρια τους. Μέσω του epikairo φιλοδοξούμε να κάνουμε πρωταγωνιστές όσους μέχρι σήμερα ανέχονταν τους διορισθέντες με το έτσι θέλω πρωταγωνιστές.

6ον) Η άποψή μας για τα πράγματα, για την μετάβαση στην μεταπελατειακή Ελλάδα, βάσει ενός νέου κώδικα αρχών και αξιών, που θα συνεχίζουν το κομμένο νήμα των μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2009-2011 συνιστά την μόνη ταμπέλα, το μόνο λάβαρο που θα κουβαλήσει το Δίκτυο. Αυτοί που θα σπεύσουν να το ετεροπροσδιορίσουν κάνουν την δουλειά τους, όπως εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την δική μας. Σχέδιο μας είναι η άποψη αυτή να αποκτήσει πλειοψηφικό έρεισμα στην κοινωνία, όχι εδώ και τώρα, αλλά σταδιακά. Όλοι όσοι ασπάζονται την άποψή μας ξέρουν πολύ καλά τους εαυτούς τους, δεν χρειάζονται κάποιον άλλο για να τους πει τι να πιστέψουν και τι να ακολουθήσουν.

7ον) Το Δίκτυο δεν θα κινηθεί με ορίζοντα τις εκλογές και την κατάληψη της εξουσίας. Αντίθετα, θα δουλέψει για την επαναθέσμιση της εξουσίας, για την αλλαγή του παραδείγματος, για την διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου αρχών και αξιών, όπως η αξιοκρατία, η λογοδοσία, η λαϊκή κυριαρχία, η ανεκτικότητα, η γνώση και ηγεσία. Αυτό θα είναι και το «καταστατικό» του, αυτή θα είναι η ιδρυτική του διακήρυξη, πέρα από γραφειοκρατικές δομές. Συντάκτες του καταστατικού είναι όλοι όσοι θα μπαίνουν στο Δίκτυο, όπως και όλοι θα είναι συνιδρυτές, χωρίς λίστες και κείμενα. Είναι καιρός από τα κείμενα να περάσουμε στα υποκείμενα και στο πώς εκείνα θα δομήσουν το σήμερα και το αύριο της παράταξης και της χώρας.

8ον) Οι «πολιτικά άστεγοι» του Δικτύου αυτό-οργάνωσης θα έχουν ένα και μοναδικό σπίτι: την επιβίωση της άποψης και της έκφρασής της στην κοινωνία. Μακριά από τελετουργίες και διαδικαστικολογίες, με μοναδικό όνομα και υπογραφή την άποψή μας. Σ' αυτό το σπίτι θα προσπαθήσουν να «φιλοξενηθούν» όσοι ασπάζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, χωρίς αποκλεισμούς, ιεραρχίες και εγωισμούς. Δεν επιδιώκουμε να καταλάβουμε ένα συγκεκριμένο «κομμάτι» στο χώρο, ούτε επιδιώκουμε να γίνουμε μια ακόμη «φυλή» ή φατρία. Η παράθεση των ομιλιών φανερώνει την πρόθεση να μην περιθωριοποιηθεί κανένας, να μην θεωρηθεί κανείς περιττός. Όλοι είναι απαραίτητοι σ' αυτή τη δύσκολη, αλλά και ταυτόχρονα όμορφη πολιτική μάχη που ανοίγεται μπροστά μας.

9ον) Από τις ομιλίες φάνηκε και κάτι ακόμα: Η αγωνία για την επιβίωση της άποψης και όχι της επιμέρους προσωπικής φιλοδοξίας. Όσοι αποτελούν και θα αποτελούν το Δίκτυο θα μοχθήσουν για την δικαίωση της άποψής μας και όχι μόνο για την δικαίωση του προσωπικού μύθου του καθενός. Αν δεν καταξιωθούν οι ιδέες μας στην κοινωνία, τότε καμία προσωπική καταξίωση δεν πρόκειται να έχει νόημα και περιεχόμενο. Και από τους ομιλητές φάνηκε ότι υπάρχει η όρεξη να βάλουν πλάτη για την επιστροφή της πολιτικής στο τραπέζι και όχι το μοίρασμα της μικροπολιτικής τράπουλας. Και

10ον) Κανείς μεγαλοσχήμων παράγοντας δεν κρύβεται πίσω από το Δίκτυο. Αντίθετα το αποτελούν ο Λάμπρος, η Όλγα, ο Στέφανος, ο Κωνσταντίνος, ο Αντώνης, ο Γιάννης, η Δήμητρα, η Κατερίνα, η Τάνια, ο Θοδωρής, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Λευτέρης κοκ. Και όπως θα διαπιστώσατε και από τα βίντεο, όταν έχεις τέτοια βιτρίνα, τι να τα κάνεις τα παρασκήνια;

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.