Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η Ευρώπη θα είναι κοινωνική ή δεν μπορεί να υπάρχει ως Ένωση

Τρεις μήνες πριν τη επιστροφή της τρόικα στη χώρα ,για τον επόμενο «τακτικό έλεγχο» ,δημοσιονομικών αποδοσεων,εκποιησεων, αναδιαρθρώσεων και αναδιανομών κτλ..ολοενα και πληθαίνουν οι «φωνές» για την νεοφιλελεύθερη “Μερκελική” διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη και την Ελλάδα από πολλαπλά κέντρα!

Σημειώνω ότι πρόσφατα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παρατεινόμενη «αναιμική» ζήτηση στην Ευρωζώνη και για την «κόπωση από τη λιτότητα» οι ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.17/απρ/13

Παράλληλα:

--- στη Πορτογαλία
λίγο νωρίτερα ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες,κάλεσε το σοσιαλιστικό κόμμα να συνεργαστεί με την αριστερά προκειμένου να διαμορφωθεί εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση που θα διαχειριστεί την κρίση ,την έξοδο από το μνημόνιο και την τρόικα!

--- στην Ισπανία η κυβέρνηση Ραχοι αμφισβητείται από την κοινωνία και τους σοσιαλιστές, ενώ μόλις πρόσφατα ο υπουργός ανάπτυξης της Γαλλικής κυβέρνησης και η αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος θέτουν θέμα προκειμένου να «αλλάξουν» οι μονομεριες των πολίτικων «δημοσιονομικής διαχείρισης της κρίσης» στην Ευρώπη!

--- τέλος απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει η δημόσια παρέμβαση του πρόεδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο κ Σβομποντα,που εκτιμώντας ως διχαστικές και αντιαναπτυξιακές τις νεοσυντηρητικες πολιτικές ,ζήτησε να υπάρξουν πρωτοβουλίες συνεννόησης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ ,ΔΗΜΑΡ,,ΣΥΡΙΖΑ κτλ για να συγκροτηθεί η μεγάλη κεντροαριστερά για τη έξοδο από την κρίση ..

Με τον καμβά αυτών των πρόσφατων γεγονότων είναι χρήσιμο να προσθέσει κάνεις τις κοινωνικοπολιτικές διεργασίες στην Ιταλία και σ άλλες χώρες ,για να γίνει κατανοητό ότι η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι επιλογών, και όπως έλεγε ο Α Γ Παπαπανδρεου:Η Ευρωπη η θα είναι κοινωνική η δεν μπορεί να υπάρχει ως ένωση!

Θέλω σ όλα αυτά να προσθέσω και 2 ακόμα παρατηρήσεις.:

Η μια αναφέρεται στη αποστροφή της ομιλίας του κ Βενιζέλου
που έκρουσε τον κίνδυνο ότι στην Ευρώπη «..αρχίζει πια και ανθίζει το «άνθος του κακού». Και το «άνθος του κακού» είναι ο κίνδυνος μιας κρίσης χρέους….

Και η άλλη στην επιμονή των αριστερών -προοδευτικών κόμματων της Κύπρου (ΕΔΕΚ-ΑΚΕΛ) που στις δημοσιές, συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις τους , τονίζουν ότι αποτελεί πολιτική τους προτεραιότητα-ασφαλώς με διαφορετικότητες-η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με αντίστοιχες συμμαχίες, για έξοδο, μέσα στο ευρώ ,από το μνημόνιο και την τρόικα!

Με δεδομένο ότι η τρόικα με το τρίτο-επαχθέστερο- μνημόνιο και το ευδιάκριτο εγχείρημα της για Ευρώπη δυο ταχυτήτων, , επιχειρεί με νέα σκληρότερα μετρά , να επιβάλλει το «βαλκανικό» μοντέλο ανάπτυξης, είναι προφανές ότι ανοίγει πλέον και στην Ελλάδα το θέμα, για ένα σαφές κοινωνικό και πολιτικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο την τρόικα και την κρίση!

Θέμα που πλέον όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι «δεν μπορεί» να απαντηθεί με το υπάρχον μνημόνιο και τους κυριάρχους κυβερνητικούς σχεδιασμούς!

Στις πυκνές πλέον διεργασίες της Ευρώπης-που δεν περιμένουν τις Γερμανικές εκλογές ,αλλά τις επηρεάζουν-οι δυνάμεις του Δημοκρατικού σοσιαλισμού μαζί με την αριστερά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν.!

Γι αυτό και στην Ελλάδα τόσο ο «αδιέξοδος κυβερνητισμός» όσο και η «τυφλή αντιπολίτευση» είναι κοινωνικά αναγκαίο και πολιτικά επιβεβλημένο ,να αντικατασταθούν από πρωτοβουλίες συναντήσεων και άμιλλας για ένα άλλο σχέδιο εξόδου με ανάπτυξη!Εντος του Ευρώ.
Η Ελλάδα ακλουθώντας την παράδοση του Ανδρέα, μπορεί να γίνει ο φιλόξενος χώρος ,για μια νέα συνέτιση των σοσιαλιστών με την αριστερά για την κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη και δικαιοσύνη!

Χάρης Τσιόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.