Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ποια κυβέρνηση άνοιξε το φάκελο “νέο πειθαρχικό δίκαιο” στο δημόσιο; Γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ένα χρόνο μετά την ψήφισή του;

Η ερώτηση της εβδομάδας: Γιατί δεν διώκονται οι επίορκοι υπάλληλοι στο Δημόσιο;

Το νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο ήταν έτοιμο στις αρχές καλοκαιριού του 2011 – από την κυβέρνηση Παπανδρέου βεβαίως, η πρώτη κυβέρνηση που τόλμησε να το αγγίξει μετά από 60 χρόνια.
Κλειδί της προτεινόμενης μεταρρύθμισης; Η αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων για να μπει ένα τέλος στην ταύτιση κριτή – κρινόμενου, που οδηγούσε για δεκαετίες ουσιαστικά σε πλήρη ατιμωρησία.

Λόγω των πολιτικών εξελίξεων το νομοσχέδιο ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2012, επί κυβέρνησης Παπαδήμου.

Και ενώ κανονικά έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του, η χώρα οδηγήθηκε σε δύο συνεχόμενες πρόωρες εκλογές, ακολούθησε το γνωστό στη χώρα μας προεκλογικό και μετεκλογικό μπάχαλο, αλλαγές επικεφαλής στα υπουργεία, στις υπηρεσίες, να ενημερωθούν οι νέοι επικεφαλής για όλα τα θέματα, κλπ, κλπ – με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά την ψήφισή του ακόμα να συζητάμε την εφαρμογή του. Γιατί η εφαρμογή του δεν είναι δουλειά ενός υπουργείου, αλλά όλων.

Άλλος ένας τομέας λοιπόν, όπου η προσπάθεια μιας ακόμη πραγματικά προοδευτικής μεταρρύθμισης διακόπηκε την κρισιμότερη στιγμή. Άλλος ένας τομέας στον οποίο πασχίζει η χώρα να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που την υποχρέωσαν να το αφήσει οι μικροκομματικές επιδιώξεις, πολλούς μήνες πριν.

Ας μην αναρωτιέται κανείς λοιπόν γιατί δεν έχουν διωχθεί ακόμα οι επίορκοι στο δημόσιο.

http://www.smartpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.