Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κατ’ ευφημισμό,

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να ονομαστεί «συμφωνία». Πρόκειται για τη συνθηκολόγηση της κυπριακής Βουλής με το γεγονός ότι η Μεγαλόνησος, εντός του Ευρώ και της Ε.Ε., δεν έχει πλέον εναλλακτική λύση. Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικά επικυρώνεται σήμερα το τέλος του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Κύπρο, που συνδέεται με το 45% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος δέχεται ένα κοινωνικό και πολιτικό πλήγμα που μόνο με οικονομία σε κατάσταση πολέμου μπορεί να συγκριθεί. Μιλάμε για μια ανθρωπιστική κρίση, που δεν έχει καμία σχέση με «μια κοινότητα αρχών και αξιών». 

Ό,τι και να γίνει τις επόμενες μέρες, το πλήγμα για την ίδια την Ε.Ε. θα είναι πλέον τεράστιο. 

Καταρχήν, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε νέες πιέσεις στα τραπεζικά συστήματα της περιφέρειας. Δεύτερον, είναι σίγουρο ότι ο «φαύλος κύκλος» ύφεσης και τραπεζικής επισφάλειας θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Τρίτον, ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε επαρκή χρηματοδότηση. Τέλος, η Κύπρος δεν θα είναι η τελευταία των χωρών της Ευρωζώνης που βιώνει μια ανάλογη κρίση. Ήδη η συζήτηση για τη Σλοβενία έχει ανοίξει. 

Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός που να απαντά σε αυτές τις προκλήσεις. Είναι μάλλον βέβαιο ότι οι νέοι 18-24 ετών σήμερα θα έχουν μια πολύ διαφορετική εικόνα για «την Ευρώπη» απ’ αυτή που είχαν οι γονείς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.